Dziewczyny, tak na szybko mam pytanie. Czy znacie może jakiś sposób na uratowanie, ugotowanego już kapuśniaku, który jednak okazał się trochę za kwaśny? Wiem, że jak zupa jest za słona, to się daje surowego ziemniaka, ale co z zupą za kwaśną? Znacie może jakiś sposób? Będę bardzo wdzięczna, bo się na robiłam i ja to zjem, ale moi panowie, a już dzieć w szczególności, nie dadzą się przekonać do czegoś o tak “wyrazistym smaku”.
Please, help.
8 odpowiedzi na pytanie: Za kwaśny kapuśniak – jak uratować.
a nie wchodzi w grę podzielenie zupy na pół i do drugiego garnka dodać wody…?
Łyżeczka cukru mi też przychodzi na myśl, ale mogę się mylić….
Rozcieńczanie to chyba ostateczność, bo wiadomo, że smak trochę ucierpi. W ostateczności odleję zupę dla dziecka do osobnego naczynia i ją trochę rozcieńczę.
Gdzieś mi też w necie mignęło coś o miodzie, ale miód, do zupy???
A może ugotuj w osobnym garnku wywar warzywny, czy mięsny, ale nie doprawiaj niczym. Wtedy nie rozcieńczysz zupy wodą tylko tym wywarem. Będzie mniej kwaśna, a nadal smaczny i uczciwy smak. Jedyny kłopot to taki, że będziecie ten kapusniak do soboty jeść 😉
Mnie tam jedzenie go do soboty nie przeszkadza, bo jest dobry dla ciała, szczególnie jak ktoś trochę zrzucić chce 😉
Dzięki dziewczyny za rady. Pomysł z wywarem chyba najlepszy 🙂
Pewnie już za późno ale ja w takich sytuacjach odlewam część “wody” z zupy (mozna spokojnie zamrozić) i dolewam przegotowanej. Zostaje mi więc tyle samo, a nie muszę jeść potrawy przez tydzień. Ja lubię gotować na maksimum 2 dni, bo mi się wtedy przejada.
Dzięki. Też dobry pomysł – będę pamiętała na przyszłość.
Jeśli chodzi o przejadanie się, to ja czasem lubię mieć coś na dłużej, szczególnie zupy, bo są wygodne. Można raz dwa odgrzać jak człowiek nie ma czasu nic gotować i jedzenie jest już gotowe.
A bigos? Ja mam za kwaśny bigos… nie odleję wywaru, ani nie dodam wody… zna ktoś jakiś sposób?
Gotuję szatkowaną kapustę cukrową słodką i dodaję do kwaśnego bigosu. Smaki się wyrównają.
podobno można go posłodzić… słyszał ktoś o tym?
Wystarczy dodac szczypte sody oczyszczonej i sprawdzic smak. Jesli nadal jest za kwasne to jeszcze troszke sody trzeba. Im bardziej kwasna potrawa i im mamy jej wiecej tym wiecej dajemy sody.
Znasz odpowiedź na pytanie: Za kwaśny kapuśniak – jak uratować.