Nigdy nie wiem co zrobić z wodą po gotowaniu golonki.
Wychodzi śliczny klarowny “rosołek” ale co z tą wodą można dalej zrobić?
Macie jakieś propozycje?
Do gotowania daję dużo warzyw,kostkę rosołową,pieprz,sól, ziele angielskie,listek laurowy i jałowiec.
17 odpowiedzi na pytanie: ****** Co zrobić z wodą po gotowanej golonce? ******
Odparować, wrzucić posiekane mięsko wieprzowe albo z kurczaka, dodać żelatynę i zrobić galaretki 🙂
Też bym zrobiła galaretę ;D Ja nie dodaję zelatyny bo nie lubię, ale żeby się zrobiła galareta to musiałabyś jeszcze jakąś nóżke ugotować
heheh w zeszłym tyg też gotowałam, popatrzyłam na tą wodę, pomysłu brak i wylałam.
Znajomi, którzy byli na tych golonkach robią z tego wywaru barszcz czerwony…
Właśnie miałam napisać że zupke jakąś ja bym zrobiła kapuśniak z kiszonej kapuchy mmmmmmmmmmmm
Ja bym wylała 😀
Ale u nas golonka przez 9 lat małżeństwa była… 1 raz. Ostatni raz.
Dzięki za pomysły… zrobię galaretkę tylko zastanawiam się ile żelatyny do tego dodać…
J. pojechał po udka to może już żelatyny nie dawać?
No właśnie ja zawsze wylewam i za każdym razem jest mi jej szkoda 🙂
grochówkę
Nie było udek a chyba mam groch to może grochówkę zrobię
Bo chyba do wtorku to nie wytrzyma ten wywar… co?
Jak wywar z dzisiaj to spokojnie do wtorku wytrzyma (w lodówce oczywiście). Ja zawsze robię galet 🙂 Ostatnio z łopatki, bo akurat takie mięcho miałam w domu.
taką z kostką rosołową bym wylała.
Taką bez kostki można schłodzić, zebrać tłuszcz i zrobić na tym np. grochówkę, żurek (wart byłoby mieć prawdziwy kiszony), fasolówkę, ziemniaczaną, barszcz czerwony, ogórkową…
z kostką też bym wylała – nie doczytałam że tam kostka rosołowa
Z kostką to już nie wywar z golonki 😉
Ale jakoś mi z głowy wypadło, że coś takiego można rzucić do gotowania. Bo u nas sie tego cuda nie używa…
Jak masz psa to mu daj, się wzmocni “porządnym” rosołkiem
ja bym wylała, toż to sama oliwa jest
Dodałam kostkę bo mi tak sąsiadka podpowiedziała… do rosołu np. nie dodaję…
w sumie nie dodaję do niczego :Nie nie:
Wolę smak warzyw i naturalnego smaku i aromatu 🙂
Ugotowałam jeszcze nóżki kurczaka i zrobiłam galaretkę.
Mniam mniam wyszła 🙂
z wywaru zrobić galaretę a jak mi została woda z gotowania galarety?? z czosnkiem i przyprawami o żelatynie nie wspomnę jakieś 1,5 litra i co wylać???
Wywar po golonce mrożę ( jak mam miejsce w zamrażarce) lub na gorąco zamykam w słoikach (w lodówce ok.2 tyg).Zużywam na bieżąco jako wywar do zup. Podobnie mrożę nadmiar galarety, odmrażam gdy zostanie mi trochę mięsa z rosołu, albo mam ochotę na galaretę z gotowanych warzyw i szynki.
Znasz odpowiedź na pytanie: ****** Co zrobić z wodą po gotowanej golonce? ******