Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią
Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele osób radzi kobietom ciężarnym omijać je szerokim łukiem. Czy rzeczywiście kobiety w ciąży nie powinny jeść szczawiu? Dlaczego?

Szczaw to roślina z rodziny rdestowanych. Na całym świecie jest jej ponad 200 gatunków. Od stuleci stosowany jest w polskiej kuchni, najczęściej wykorzystywany jest szczaw zwyczajny. Tradycyjna zupa szczawiowa znana jest prawdopodobnie w każdej rodzinie i chętnie przyrządzana. Na bazie szczawiu powstają również wyśmienite chłodniki, idealne na upalne dni.
Szczaw w ciąży
Z pewnością nie raz jako przyszła mama usłyszysz, że powinnaś w czasie ciąży unikać spożywania szczawiu, niemniej jednak nikt z pewnością nie będzie Ci umiał podać wyjaśnienia dla niewskazania jedzenia szczawiu w ciąży. A jakie ono jest? Otóż szczaw zawiera w sobie znaczne ilości kwasu szczawianowego. Ma on taką właściwość, że wiąże przyjmowany z innymi pokarmami wapń. Jest on wtedy nieprzyswajalny dla organizmu, a ponadto powstaje wtedy szczawian wapnia, który osadza się w nerkach i tworzy kamienie nerkowe. Dlatego też szczawiu powinny w ciąży unikać kobiety, które borykają się z niedoborami wapnia.
Szczaw a karmienie piersią
Spożywanie szczawiu w okresie karmienia piersią również nie jest zakazane, o ile karmiąca mama i maluszek nie cierpią na niedobory wapnia. Szczaw nie należy także do silnych alergenów i uczulenie na tę roślinę zdarza się stosunkowo rzadko, małe jest więc prawdopodobieństwo, że wywoła u malucha reakcję alergiczną.
Właściwości szczawiu
Szczaw ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Udowodniono, że ma on właściwości przeciwgrzybicze. Wykazuje się także działaniem przeciwbakteryjnym w przypadku gronkowca złocistego i laseczki siennej. Okład ze szczawiu zwyczajnego zalecany jest w przypadku stłuczeń i obrzęków.
Szczaw kędzierzawy bardzo często jest składnikiem syropów na kaszel, świetnie sobie radzi w infekcjach górnych dróg oddechowych. Ponadto może być stosowany jako środek przeciwbiegunkowy, ponieważ działa ściągająco na błonę śluzową jelita grubego.
Przepisy ze szczawiem
Dla wielu osób smak zupy szczawiowej to smak dzieciństwa. Kojarzy się z domowym jedzeniem u babci lub u mamy, a pomimo bardzo zbliżonych przepisów, w każdym domu zupa ta smakuje inaczej.
Przepis na zupę szczawiową
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 pęczki świeżego szczawiu
- jajka
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżka masła
- 5 liści laurowych
- 2 ząbki czosnku
- 10 ziel angielskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bazą zupy jest bulion warzywny. Możesz przygotować go z samych warzyw, ale jeśli wolisz, możesz użyć także wywaru mięsnego.
Szczaw dokładnie umyj i osusz. Posiekaj drobno, a następnie skrój w kosteczkę czosnek. Na rozgrzaną patelnię włóż masło, podsmaż na nim czosnek i dodaj liście szczawiu. Podsmażaj około 5 minut, a następnie przełóż do gotującego się bulionu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejsz płomień i pozwól zupie gotować się przez około kwadrans. W międzyczasie ugotuj na twardo jajka – po jednym dla każdej z osób, które będą jeść zupę.
Pod koniec gotowania przełóż śmietanę do kubeczka. Dodaj gorącej zupy i wymieszaj – zahartujesz w ten sposób śmietanę. Całość wlej do zupy i rozmieszaj. Zupę podawaj z jajkiem skrojonym w ćwiartki.
Przepis na sałatkę szczawiową
Składniki:
- 1 pęczek świeżego szczawiu
- 1 duży zielony ogórek
- 1 pomidor
- Kostka sera typu feta
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i osusz. Szczaw posiekaj drobno, a pomidora i ogórka skrój w kostkę. Przełóż do miski i dodaj pokruszoną kostkę sera typu feta. Polej całość odrobiną oliwy z oliwek i wymieszaj. Pyszna sałatka gotowa!
Średnie wyniki matur 2022 nie napawają optymizmem. Wiemy, ilu maturzystów nie zdało
Nowe przedmioty w szkole. Od września na uczniów czekają ważne zmiany
Tysiące billboardów z pytaniem: “Gdzie te dzieci?” Kontrowersyjna kampania zalewa Polskę. Jaki jest jej cel?
Poprawka matury 2022. Nie każdy może do niej przystąpić. Co robić w przypadku niezdanego egzaminy?
O której wyniki matur 2022? Gdzie je sprawdzać? Ważne informacje dla uczniów
Gotowe smsy z okazji narodzin dziecka. Idealne życzenia dla świeżo upieczonych rodziców!
7 rzeczy, które musisz wiedzieć o swoim nastolatku
Materac dla dziecka: Jaki wybrać?
Nowość w świadczeniach! Rząd wprowadza dodatek osłonowy dla rodzin 2022! Kto dostanie dodatkowe 1000 zł?
Bajki dla najmłodszych na YouTube: 16 najciekawszych propozycji dla maluchów
Zepsuta kapusta kiszona – czy kapusta kiszona może się zepsuć?
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny...
Czytaj dalej →Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
Tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego to częsty składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Coraz częściej sięgają jednak po nie również miłośnicy mięsa. Ma wiele składników odżywczych, a do tego...
Czytaj dalej →Czego nie może jeść matka karmiąca?
Fakty i mity – dieta w trakcie karmienia piersią Warzywa niedozwolone w ciąży, czekolada, a karmienie piersią? Oto częste dylematy młodych mam. Ciąża, połóg oraz okres karmienia malucha piersią to...
Czytaj dalej →Tuńczyk w ciąży i podczas karmienia piersią
Świeży tuńczyk nie jest u nas zbyt popularną rybą. A szkoda, ponieważ polędwica z tuńczyka jest prawdziwym przysmakiem. Potencjalnych smakoszy odstrasza jednak jej cena oscylująca wokół 80-100zł za kilogram. Polacy...
Czytaj dalej →Nie takie straszne, jak je malują! Czy można jeść truskawki w ciąży?
Truskawki to nieodłączny element pierwszych letnich dni. Przypadający na przełom maja i czerwca początek sezonu na te owoce zwiastuje, że wakacje są już blisko. Uwielbiane przez Polaków w każdej postaci:...
Czytaj dalej →Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią
Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...
Czytaj dalej →Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią
Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu...
Czytaj dalej →Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią
Ryby to prawdziwy przysmak, chociaż nie przez wszystkich doceniany. Niektórzy unikają ich na swoich talerzach, a niesłusznie – ryby dostarczają mnóstwa składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych...
Czytaj dalej →Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią
Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...
Czytaj dalej →Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią
Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...
Czytaj dalej →Cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią
Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych...
Czytaj dalej →Pieczarki w ciąży i podczas karmienia piersią
Pieczarki to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Nie tylko dlatego, że są pyszne i idealne do wielu dań, ale również są dostępne praktycznie przez cały rok, są tanie w porównaniu...
Czytaj dalej →Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią
Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...
Czytaj dalej →Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią
Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...
Czytaj dalej →Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...
Czytaj dalej →