Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią
Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele osób radzi kobietom ciężarnym omijać je szerokim łukiem. Czy rzeczywiście kobiety w ciąży nie powinny jeść szczawiu? Dlaczego?
Szczaw to roślina z rodziny rdestowanych. Na całym świecie jest jej ponad 200 gatunków. Od stuleci stosowany jest w polskiej kuchni, najczęściej wykorzystywany jest szczaw zwyczajny. Tradycyjna zupa szczawiowa znana jest prawdopodobnie w każdej rodzinie i chętnie przyrządzana. Na bazie szczawiu powstają również wyśmienite chłodniki, idealne na upalne dni.
Szczaw w ciąży
Z pewnością nie raz jako przyszła mama usłyszysz, że powinnaś w czasie ciąży unikać spożywania szczawiu, niemniej jednak nikt z pewnością nie będzie Ci umiał podać wyjaśnienia dla niewskazania jedzenia szczawiu w ciąży. A jakie ono jest? Otóż szczaw zawiera w sobie znaczne ilości kwasu szczawianowego. Ma on taką właściwość, że wiąże przyjmowany z innymi pokarmami wapń. Jest on wtedy nieprzyswajalny dla organizmu, a ponadto powstaje wtedy szczawian wapnia, który osadza się w nerkach i tworzy kamienie nerkowe. Dlatego też szczawiu powinny w ciąży unikać kobiety, które borykają się z niedoborami wapnia.
Szczaw a karmienie piersią
Spożywanie szczawiu w okresie karmienia piersią również nie jest zakazane, o ile karmiąca mama i maluszek nie cierpią na niedobory wapnia. Szczaw nie należy także do silnych alergenów i uczulenie na tę roślinę zdarza się stosunkowo rzadko, małe jest więc prawdopodobieństwo, że wywoła u malucha reakcję alergiczną.
Właściwości szczawiu
Szczaw ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Udowodniono, że ma on właściwości przeciwgrzybicze. Wykazuje się także działaniem przeciwbakteryjnym w przypadku gronkowca złocistego i laseczki siennej. Okład ze szczawiu zwyczajnego zalecany jest w przypadku stłuczeń i obrzęków.
Szczaw kędzierzawy bardzo często jest składnikiem syropów na kaszel, świetnie sobie radzi w infekcjach górnych dróg oddechowych. Ponadto może być stosowany jako środek przeciwbiegunkowy, ponieważ działa ściągająco na błonę śluzową jelita grubego.
Przepisy ze szczawiem
Dla wielu osób smak zupy szczawiowej to smak dzieciństwa. Kojarzy się z domowym jedzeniem u babci lub u mamy, a pomimo bardzo zbliżonych przepisów, w każdym domu zupa ta smakuje inaczej.
Przepis na zupę szczawiową
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 pęczki świeżego szczawiu
- jajka
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżka masła
- 5 liści laurowych
- 2 ząbki czosnku
- 10 ziel angielskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bazą zupy jest bulion warzywny. Możesz przygotować go z samych warzyw, ale jeśli wolisz, możesz użyć także wywaru mięsnego.
Szczaw dokładnie umyj i osusz. Posiekaj drobno, a następnie skrój w kosteczkę czosnek. Na rozgrzaną patelnię włóż masło, podsmaż na nim czosnek i dodaj liście szczawiu. Podsmażaj około 5 minut, a następnie przełóż do gotującego się bulionu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejsz płomień i pozwól zupie gotować się przez około kwadrans. W międzyczasie ugotuj na twardo jajka – po jednym dla każdej z osób, które będą jeść zupę.
Pod koniec gotowania przełóż śmietanę do kubeczka. Dodaj gorącej zupy i wymieszaj – zahartujesz w ten sposób śmietanę. Całość wlej do zupy i rozmieszaj. Zupę podawaj z jajkiem skrojonym w ćwiartki.
Przepis na sałatkę szczawiową
Składniki:
- 1 pęczek świeżego szczawiu
- 1 duży zielony ogórek
- 1 pomidor
- Kostka sera typu feta
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i osusz. Szczaw posiekaj drobno, a pomidora i ogórka skrój w kostkę. Przełóż do miski i dodaj pokruszoną kostkę sera typu feta. Polej całość odrobiną oliwy z oliwek i wymieszaj. Pyszna sałatka gotowa!
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Zabawki zręcznościowe na Dzień Dziecka. Odkryj gry i zabawki, które ćwiczą koncentrację i umiejętności motoryczne
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Bon turystyczny 2024. Czy 500 zł świadczenia wakacyjnego wróci w tym roku? Jest konkretny komentarz ministra
Zasiłek rodzinny 2024. Ile wynosi i komu przysługuje? Jakie są dodatki? Rodziców obowiązuje kryterium dochodowe
Twórcze zestawy do rysowania na Dzień Dziecka. Najlepsze prezenty dla maluchów, które uwielbiają prace plastyczne
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią
Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią
Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...
Czytaj dalej →Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią
Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...
Czytaj dalej →Czy po porodzie można zjeść sushi? Fakty i mity o diecie matki karmiącej
W ostatnim czasie sieć opanowały filmiki, na których widać mamy zajadające się sushi tuż po porodzie. Wówczas w komentarzach rozpętuje się prawdziwa burza zwolenniczek i przeciwniczek takich przekąsek. Jak jest...
Czytaj dalej →Nasiona chia w ciąży i podczas karmienia piersią
Nasiona chia to produkt, który w ostatnich latach zyskał szalenie na popularności. Stało się to głównie za sprawą celebrytek, które nasiona te zaczęły dodawać do swoich posiłków i koktajli. Obca,...
Czytaj dalej →Wątróbka w ciąży i podczas karmienia piersią
Wątróbka to mięso przez wiele osób uważane za prawdziwy przysmak, ale u równie wielu na twarzach wywołuje grymas obrzydzenia. Pomimo tego, że co do jej smaku zdania są podzielone, to...
Czytaj dalej →Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią
Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...
Czytaj dalej →Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią
Polskie grzyby nie mają sobie równych. Jesienne lasy pełne są dobra oferowanego przez naturę, po które my, Polacy, chętnie sięgamy każdego roku. W naszej części Europy grzyby cieszą się niesłabnącą...
Czytaj dalej →Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią
Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...
Czytaj dalej →Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią
Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...
Czytaj dalej →Pieczarki w ciąży i podczas karmienia piersią
Pieczarki to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Nie tylko dlatego, że są pyszne i idealne do wielu dań, ale również są dostępne praktycznie przez cały rok, są tanie w porównaniu...
Czytaj dalej →Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny...
Czytaj dalej →Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią
Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...
Czytaj dalej →Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...
Czytaj dalej →Orzechy w ciąży i podczas karmienia piersią
Wyrazy „orzechy” i „samo zdrowie” mogą być praktycznie uważane za synonimy. Od stuleci wiadomo, że orzechy zawierają w sobie substancje mające bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka, przez co ich...
Czytaj dalej →Owoce w ciąży i podczas karmienia piersią
Owoce to prawdziwe dary natury. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych, bez których funkcjonowanie naszego organizmu byłoby niemożliwe. Są idealnie jako samodzielny posiłek lub przekąska, a także pasują do niemal...
Czytaj dalej →Zmówiny vel zaręczyny – powrót do tradycji?
Każdy ślub, według starej tradycji, poprzedzać powinny oświadczyny i zaręczyny. Oczywiście jest to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie i żadne prawo (pisane czy nie pisane) tego nie nakazuje. Najczęściej...
Czytaj dalej →Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers?
Pod wpisem związanym z wyprawką umieszczonym na Facebooku wywołała się ciekawa dyskusja na temat pieluch. Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers? Iskrą zapalną dyskusji był fragment: Na polecenie znajomych korzystamy z Bierdonkowych...
Czytaj dalej →Ciekawe pomysły na zaręczyny
Zanim nastąpi sakramentalne „tak” przed ołtarzem, zawiązują się tak zwane zaręczyny. Chłopak prosi swoją dziewczynę o rękę wręczając jej pierścionek zaręczynowy. Jest to część tradycji oraz bardzo ważny moment w...
Czytaj dalej →