Ostatnio w TV ciągle puszczają spoty z zachętą przeznaczenia 1% podatku na różne fundacje. Trochę byłam zdziwiona gdy się dowiedziałam, że tylko 1/4 podatników wskazuje organizacje!!! Zaczęłam się zastanawiać kto tego nie robi i dlaczego. My z mężem odpisujemy od paru lat, ale np. moja mama-emerytka należy do tej większej grupy, mimo że chętnie by pomogła innym.
Stąd moje pytanie do ekspertek podatkowych 😉 – emerytów rozlicza ZUS więc czy trzeba jeszcze dodatkowo wypełnić PIT samemu żeby wskazać organizację, którą chcemy wspomóc?
z góry dzięki za pomoc 😀
4 odpowiedzi na pytanie: 1% z podatku a emerytura – pytanie do specek od podatków
nie jestem ekspertką ale Ci odpowiem, że trzeba PIT w skarbowym złożyć żeby przekazać !% podatku, a i coś mi się obiło o uszy że jeżeli ZUS rozliczył emeryta na druku PIT-40 to PIT do US musi złożyć jako korektę zeznania – ale tego nie jestem pewna
Dzięki za info, chyba się przejdę do US i zapytam, żeby potem nie narobić sobie kłopotu. Bo przecież oni zawsze wychodzą z założenia, że człowiek to złodziej i na pewno chce oszukać.
KAżdy emeryt, mimo iz zus zlożyl zaniego PIT-40 ma prawo złożyc PIT37, w którym rozliczy się sam albo z małżonkiem. Wskazanie organizacji pozytku publicznego lub skorzystanie z innych ulg np. odliczenie wydatów na leki, musi odbyc sie poprzez złożenie odrębnego zeznania podatkowego.
Zeznanie to nie jest skladane w trybie korekty – zatem w PIT zazanaczamy kwadracik złożenie zeznania a nie korekta zeznania
Dzięki bardzo za info.
Znasz odpowiedź na pytanie: 1% z podatku a emerytura – pytanie do specek od podatków