Mikołaj od jakiegos czasu kompletnie olewa jedzenie obiadków, nie chce jeśc ani słoiczków ani gotowanych przeze mnie… w związku z tym nieprzyjmuje mięcha ani ryb ani warzyw co objawia się początkiem anemii (wyszło na badanaich krwi) już mi sie ryczec chce jak go karmię….:(:(
za to słoiczki z owocami, jogurtami itp wciąga nosem, poranną kaszkę z owocami jakimiś też zalicza no i pije mleko… tak ze 4-5 razy na dobę po 180-240 mll.
Zwalałam to na idące zęby stąd np. ciepła zupa jest blee… ale zimna tez nie wchodzi…..
Dzisiaj pił mleko np. o 12 i teraz łaskawie się obudził po 3 godzinach snu i jeśc nie chce….. 🙁 – wziąc go na przetrzymanie??? nie dac mu nic i przeczekac i spróbowac z zupką na nowo czy zkapitulowac i dac mu deserek????
CO JA MAM ROBIC??????????:(
14 odpowiedzi na pytanie: 10 miesięcy i niechce jeśc obiadków
mialam podobnie i wzielam mala na przetrzymanie.bedziesz glodna..zjjesz ale zupke.poskutkowalo.ja poprostu przekarmialam ja mlekiem.
Moze za duzo tego mleka i nie jest glodny? Podobno dzieci w tym wieku powinny wypijac 450-500ml na dobe, tym bardziej jak jedza inne produkty mleczne. A moze chcialby juz bardziej dorosle zarelko? Moja w wieku 9 mies. calkowicie odrzucila sloiki i inne dzidziusiowe obiadki i ‘zazadala’ doroslego jedzenia.
może fakt za dużo mleka…
ale jak zje o 12 w południe 180 ml i potem o 16-17 niechce jeśc obiadku (a deserek owszem) to chyba cos nie tak???
on odrzucił słoiki jak miał tak ze 6 miesięcy jadł potem moje…. i teraz ma już gdzieś….:( no i jeszcze nie gryzie niczego bo dopiero od 3 tygodni ma zęby…. więc kotlety ziemniaki itp arazi enei wchodzą w gre (oprócz tego ja mam lekką schizę na temat wszelakich zakrztuszeń:()
trudna sprawa, mój Miki (8 mcy) zjada zupki i obiadki – raz więcej raz mniej, ale za to gardzi wszelkimi kaszkami, skoro twój kaszki zjada to może dodaj mu do niej warzywa zamiast owoców
Chyba sporo mleka pije…
Poza tym wyglada na to ze woli slodsze potrawy. Ja bym odstawila deserki i inne rzeczy z cukrem i zaczela wprowadzac powoli warzywa…. Np. marchew lub kukurydza jest slodka, wiec moze sprobuj dodac do kaszki?
no to ja policze…..
7 rano 120-180 mleko
9-10 kaszka mleczno ryżowa, albo jakaś wielozbożowa albo manna z dodatkiem jakichs owoców ze słoiczka
12-13 120-180 mleko
15-16 tu powinien byc obiad…(ale czasem to jest 17 wtedy odpada ten deserek koło 18))
18 deserek – jogurt lub owocowy słoik
20 120-180 mleko
24-2- 210 mleko to w sumie dużo tego mleka jako mleka nie wypija bo rzeczywiście nigdy pełnej butli nie wypije tylko w nocy….Zamotany
najlepsze jest to że on już jadł wszystkie przypisane do wieku zupy i obiadki….. i jagnięcinę i rybe i danie meksykańskie ostatnio….. no wszystko
i teraz się popsuł…..Foch
dzisiaj nabędę słoik bo może chce się z nimi przeprosicZamotany
swoja droga jak pomysle o kaszce z marchewką to cofa mi sie wszystko…
Troche jestem już nie w temacie, ale Zalka jako alternatywę dla slodkich kaszek jadła Misiowy Ogródek czy jakoś tak…chyba nestle to było…
moje bez zębów jadły i ziemniaki (przecież miękkie są) i miękkie kotlety (mielone na przykład, pulpety albo kawałki piersi z kurczaka) – oczywiście najchętniej łapami 😀 Dziąsla są twarde, poradzi sobie.
no wiem wiem…..
z Niką nie miałam takich oporów….. do momentu zakrztuszenia sie jabłuszkiem w wieku 1,5 roku…:mad:
były paluchy w gardle walenie po plecach i pzrewracanie do góry nogami – trauma mi została i teraz się boje….. Boje się
on jak jadł już słoiczkowe obiadki takie od 6 miesiąca co maja już takie grudki w sobie i kawałki warzyw widoczne to wypluwał te kawałki i tak kurna było zawsze…
teraz próbuje go przekonac do chrupek kukurydzianych….. Ale i tak się kurde bojęBoje sięBoje sięBoje się
no i wstyd mi że taka doświadczona matka jestem i mam takie lęki….Wstyd
no iwdziałam w sklepie….. z brokułami i czymś tam… hmmmmNiepewnyHmmm…
rózne były chyba..
tylko te warzywne w zasadzie tak samo slodkie jak owocowe…
Olek bardzo lubi ten wynalazek 🙂 kupiłam pure ryżowe z groszkiem i marchewką, dodawałam do tego mięso lub rybę i obiadek gotowy. Ale u nas to tylko raz na jakiś czas, bo – jak Ci kiedyś pisałam Młody już jest baaaaaaardzo dorosły 😉 i dziecięcego jedzenia nie chce ale czasami jako urozmaicenie czemu nie 😉
Znasz odpowiedź na pytanie: 10 miesięcy i niechce jeśc obiadków