13-08-2012 Międzynarodowy Dzień Osób Leworęcznych"

[Zobacz stronę]

Zdrowie Wszystkich Leworęcznych

Jestem ciekawa ile osób na forum dzisiaj świętuje?

32 odpowiedzi na pytanie: 13-08-2012 Międzynarodowy Dzień Osób Leworęcznych"

1. wszystkiego najlepszego 🙂

….rano złożyłam życzenia z tej okazji mojej Zuzannie :)… mój mały lewusek 🙂

Pozdrówki 🙂

• No to mam pretekst by zadzwonić do moich lewusków dwóch, po rodzicach praworecznych i po babciach z wyplenioną leworęcznością

• Ja, mój małż, młodszy syn mój, mój brat, bratowa i bratanica
        Dziękujemy za życzenia

• ja też świętuję 😀

• ja również dziękuję za życzonka,u nas w rodzinie tylko ja lewus

• Zamieszczone przez Relinka
              ja również dziękuję za życzonka,u nas w rodzinie tylko ja lewus

Czyli jesteś wyjątkowa 😉

• U mnie w rodzinie tylko daleki wujek. Jeszcze niewiem jak moje małe kobietki. 😉

Piszą, że osoby leworęczne mają “wrodzony” talent manualny? Jak to jest u Was?

Uwielbiam rysować (moim konikiem są szkice w ołówku) – podobno nieźle mi to wychodzi. Chociaż nie pogardzę też pastelami i lepieniem z masy solnej

• moj synek
                  moj tato
                  dzis swiętowali!!!

• Zamieszczone przez ewike
                    No to mam pretekst by zadzwonić do moich lewusków dwóch, po rodzicach praworecznych i po babciach z wyplenioną leworęcznością

mojej babci też wyplenili – rękę jej wiązali z tyłu i prawą pisać kazali
                    mańkutów w rodzinie sztuk 4
                    z czego jedna malarka 😀

• Zamieszczone przez gosik
                      mojej babci też wyplenili - rękę jej wiązali z tyłu i prawą pisać kazali
                      mańkutów w rodzinie sztuk 4
                      z czego jedna malarka 😀

I słusznie, toz leworęczni to czarci pomiot 😉

Mój ulubiony fragment

Na porannej zbiórce przywiązać sznurem lewą rękę dziecka do boku i nie uwalniać jej aż do trzeciej po południu. W ciągu trzech miesięcy dziecko powinno opanować pisanie zgodne z wymogami. Na wszelki wypadek by nie wróciło do dawnego zwyczaju, jeszcze przez dwa miesiace przywiazywać lewą ręke do boku. Następnie zwołać wszystkich uczniów i odmówić różaniec w podzięce Bogu Wszechmogącemu za jego mądrość, dzięki której dziecko zrozumiało, że źle czyni i musi sie poprawić. Wszystkie dzieci boże są bowiem praworęczne ; leworęczne to czarci pomiot. Ptaki ciernistych krzewów

• Zamieszczone przez lilavati

Mój ulubiony fragment

Na porannej zbiórce przywiązać sznurem lewą rękę dziecka do boku i nie uwalniać jej aż do trzeciej po południu. W ciągu trzech miesięcy dziecko powinno opanować pisanie zgodne z wymogami. Na wszelki wypadek by nie wróciło do dawnego zwyczaju, jeszcze przez dwa miesiace przywiazywać lewą ręke do boku. Następnie zwołać wszystkich uczniów i odmówić różaniec w podzięce Bogu Wszechmogącemu za jego mądrość, dzięki której dziecko zrozumiało, że źle czyni i musi sie poprawić. Wszystkie dzieci boże są bowiem praworęczne ; leworęczne to czarci pomiot. Ptaki ciernistych krzewów

• Moje dziecię też leworęczne,
                          ja prawą ręką tylko piszę,
                          praktycznie wszystkie czynności wykonuję lewą…

• ja tez jestem leworeczna 🙂

• No pieknie,nawet nie wiedziałam o takim święcie.Za rok mnie nie ominie

ok.Dziewczyny,a powiedzcie prawą tez piszecie?Ja pisze ale dość wolno i zaraz mnie ręka boli jakbym nie wiadomo co dźwigała.Za to nie potrafię w lewej dłoni trzymać noża,nożyczek i innych ciekawych przedmiotów.W szkole na tablicy też tylko prawą.I coś co od wczesnego dzieciństwa doprowadzało moją babcie do szału przy jedzeniu zupy podobno co chwile w innej ręce trzymam łyżkę,robię to bezwiednie i kompletnie nie zwracam na to uwagi. Mojemu tacie obojętne było którą ręką pisze w której nóż trzyma itd.

• Zamieszczone przez lilavati

Mój ulubiony fragment

Mojej babci tak wiązali,tragedia i lewa i prawą w końcu pisała strasznie

• Zamieszczone przez chopkola
                                  No pieknie,nawet nie wiedziałam o takim święcie.Za rok mnie nie ominie

ok.Dziewczyny,a powiedzcie prawą tez piszecie?Ja pisze ale dość wolno i zaraz mnie ręka boli jakbym nie wiadomo co dźwigała.Za to nie potrafię w lewej dłoni trzymać noża,nożyczek i innych ciekawych przedmiotów.W szkole na tablicy też tylko prawą.I coś co od wczesnego dzieciństwa doprowadzało moją babcie do szału przy jedzeniu zupy podobno co chwile w innej ręce trzymam łyżkę,robię to bezwiednie i kompletnie nie zwracam na to uwagi. Mojemu tacie obojętne było którą ręką pisze w której nóż trzyma itd.

Prawą ręką strasznie bazgrzę
                                  Nożyczki wygodniej prawą ręką
                                  Nożem mogę spokojnie prawą i lewą (na początku kroiłam tylko lewą – nauczyłam się prawą, bo moja mama prawie zawału dostawała widząc nóż w mojej lewej ręce
                                  Za to mina teściowej jak zobaczyła, że kroję lewą ręką była bezcenna – zbierała szczękę z podłogi )
                                  Łyżka zdecydowanie wygodniej lewą ręką
                                  Szycie, haftowanie, wyszywanie – igła zdecydowanie lewą
                                  I lewą ręką też mocniej biję po twarzy

• Zamieszczone przez Redyna

ja prawą ręką tylko piszę,
                                    praktycznie wszystkie czynności wykonuję lewą…

u mnie podobnie….
                                    piszę prawą
                                    ale wiele czynności robie lewą ręką – operowanie kluczami wszelkimi i do mieszkania samochodu – lewą
                                    odkręcanie słoików – tylko lewą
                                    noga też lewa…. zaczynam iść lewą….
                                    wchodzić na schody, drabbiny też lewą….

• Zamieszczone przez ewike
                                      No to mam pretekst by zadzwonić do moich lewusków dwóch, po rodzicach praworecznych i po babciach z wyplenioną leworęcznością

O to tak jako moi synowie! Dwie sztuki leworęczne po rodzicach praworęcznych 🙂

• Zamieszczone przez Nunak
                                        u mnie podobnie….
                                        piszę prawą
                                        ale wiele czynności robie lewą ręką – operowanie kluczami wszelkimi i do mieszkania samochodu – lewą
                                        odkręcanie słoików – tylko lewą
                                        noga też lewa…. zaczynam iść lewą….
                                        wchodzić na schody, drabbiny też lewą….

dla wielu jest to niezrozumiałe 🙂

ja prasuję jeszcze lewą ręką,
                                        i we wszelkie gry wymagające trzymania rakiety, paletki tudzież rzucania piłki
                                        operuję tylko lewą ręką,
                                        nożem kroję i lewą i prawą..

• Zamieszczone przez Redyna
                                          dla wielu jest to niezrozumiałe 🙂

dlaczego niezrozumiałe?
                                          Toż to nawet nowego mopa z IKEA musiałam oddać bo jest tylko dla praworęcznych i mi przy wykręcaniu go padała regulacja długości

Ja potrafię pisać obiema a piszę zwykle obu ręcznie na klawiaturze, jem odwrotnie niż normy przewidują, nożyczki w prawej ale jak miałam dla mańkutów lewą tez było ok
                                          Jestem też lewonożna, lewe oko mam dominujące, ucho też

Znasz odpowiedź na pytanie: 13-08-2012 Międzynarodowy Dzień Osób Leworęcznych"

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo