witam
tak sie zastanawiam czy to normalne, że mój 2 -czny synek wcale nie sypia w dzień (no prawie wcale, ok 2-4 godz. na cały dzień). widzę że jest bardzo zmęczony, ale wszelkie próby uśpienia go nic nie dają. już nie mówiąc o tym żeby usął sam.
nocki przesypia bardzo ładnie, ale od 6 do 23 ciągłe noszenie, zabawianie itp.
szkoda mi go bo widzę jak się męczy.
pozdrawiam megania
10 odpowiedzi na pytanie: 2 m-czny maluszek nie chce spac?
Re: 2 m-czny maluszek nie chce spac?
Nadia w tym wieku nie sypiała więcej, po 15 – 3- minut ito najczęściej na rękach. Gdzieś w 3 miesiącu zaczęła sama zasypiać, nie spała więcej ale była spokojniejsza.
Kochany Mały TERRORYSTA
Witam,
moj Czarus skonczyl swoj pierwszy miesiac i wraz z nim skonczyl sie moj spokoj duszy i ciala
ze spokojnego chlopczyka, ktory przesypial wszystkie przerwy pomiedzy posilkami
przeistoczyl sie w ciagu paru dni w Malego Terroryste
Jego pluca zapewne to wytrzymaja,
ale ja to na zawal padne jak tak dalej bedzie krzyczal
Wszystko co tylko mozliwe, za kazdym razem analizuje:
– najedzony
– przewiniety
– nie przegrzany
– baczki puszcza (to nie kolka)
– kupki luzne (nie ma zaparcia)
– temperatury nie ma
– trzymam w objeciach
– obcych i gosci wyrzucic z domu
– pokoj wywietrzony
wiec do licha czemu tak krzyczy, przeciez widze jak bardzo mu sie spac chce i jak sie meczy i mnie tez (po prostu rece opadaja, jestem wykonczona fizycznie i psychicznie)
i tak jak u Was -> od 6 rano do 11 w nocy: tance, zonglerka i co tam jeszcze Bozia na mysl podrzuci
Jesli ktos zna przyczyne, to niech podzieli sie swoja wiedza, chetnie skorzystam – niedlugo bedzie kolejna szczepionka, ktorej efekt bedzie kilkudniowy (malo przyjemny, podobno gorszy niz kolki) a ja mam problem z uspokojeniem malucha juz teraz
Zycze duzo cierpliwosci i wytrzymalosci fizycznej oraz wielu chwil na spokojny sen
(ide spac)
Suza2
Nie wiem czy Cie pociesze ale moj maly do 4 miesiaca w ciagu dnia sypial po 3 minuty. usypialam przez 1-1,5 a on po odlozeniu do lozeczka po 3 minutach sie budzil. Na rekach potrafil pospac nawt pol godziny. Do spiochow to on nie nalezal a do tego byl strasznie marudny, m.in. wlasnie przez to, ze byl niewyspany.
Za to teraz mi wynagradza i spi w dzien ok.2 godzin.
Magda i Oliwier ur. 18.06.03
megania, Marcel tez tyle spal, teraz ma 4.5msca i spi max 2godz jak pozbieram do kupy jego drzemki….
Marcel 21.02.04
Moja corcia tez jak byla mniejsza nie chciala za bardzo spac w dzien. Byla marudna i zmeczona a przysypaiala jedynie na 15- 20 min. Teraz spi 2 razy w ciagu dnia po 2-3 godzinki. Rano – godzine po przebudzeniu i okolo 16 do 19.
Slyszalam, ze duzo daje dlugie przebywanie z dzieckiem na swiezym powietrzu. Dziecko jest dotlenione i bardziej senne.
Pozdrawiam
Monisia i 5 miesieczna Majcia
Hmmm… skąd ja to znam.
Moja Guga potrafiła nie spać od 6 rano do 16. To dopiero był szok. Niemowle które nie śpi. Noszenie na rękach non stop nie dawało efektów. Powoli jednak nauczyła się sypiać.
Moja corcia ma rowniez 2 m-ce i tez nie sypia w dzien….czasami w sumie z godzinke moze. Noce przesypia od 10 do 5 rano bez zadnej pobodki wiec nie mam co narzekac tylko sie cieszyc.
Nie przejmuj sie, wiekszosc dzieci w tym wieku malo spi w dzien, taki juz ich urok.
Czy TY nie jestes majoweczka tegoroczna???
Zapraszam na nasz watek na poznam inne mamy.
My znalezlismy swoj sposob na usypioanie synka…w dzien zasypial w wozku..spal o roznych porach od 15 minut do 2 godzin za jednym razem..jak widzialam, ze trze oczka..to od razu lakko pobujalam wozkiem i juz spal.Wieczorem..bralam go do lozka tak kolo 22…jak wypadalo karmienie, najadal sie i zasypail pryz mnie…czasem po chwili sie budzil i znowu musialam zaaplikowzac mu cyca…takie karmienie naruralne to duze ulatwienie przy usypianiu dziecka.. Nawe jesli nie chce jesc to sobie troche possie.Ok 4-5 miesiacaa ustalily sie inne porzadki.W dzien nie spal juz w wozku…byl za duzy..wiec przy karmieniu usypial mi w sypialni…rano i ok 16..i czasem na spacerku.Acha..chcialam powiedziec, ze jak byl malutki to wlasnie sporo spal na dworzu..tzn..jak tylko z nim wychodzilam..to za chwile zasypial.jak sie przesiadl do spacerowki sen w wozku na spa cerze sie skonczyl ;-). Na noc zasypia juz o stalej porze..po kapieli, po karmieniu ok 20:30. Nadal w naszym lozku..dzisiaj robimy rewolucje…bo przynosimy jego lozeczko do sypialni…i “wywalamy ” go z naszego lozka 😉
Powodzenia
Mola i ANtoś(16.10.03)
ech…przypomnialas mi jak to bylo, bo juz prawie zapomnialam:-) moj maly tez dluuugo byl bezsennikiem. coz, niektore malce od razu sa spiochami, a niektore nie. zdarzaja sie takie “egzemplarze”, dla ktorych zasypianie jest trudna i stresujaca umiejetnoscia. co zrobic? kochac cierpliwie. to minie. naprawde:-)
buzka
Effcia z FRANULKIEM (20.08.03)
Kajtek też tak robił. Mąż liczył te 15-tominutówki i składał “do kupy” by uzbierać godzinkę. I tak było do ok.4 miesiąca. Teraz też nie śpi dużo – 2 razy po 1-1,5 godzinki maksymalnie.
A Miłosz do poł roku całe dni mi przesypiał, tylko na jedzenie sie budził Każde dziecko jest inne. Tylko jedne dają w kość wcześniej, a drugie później
Ania, Miłosz i Kajtuś
Znasz odpowiedź na pytanie: 2 m-czny maluszek nie chce spac?