2 pytania

Mam dwa pytania:
1. Co mogę zastosować na leciutkie swędzenie w intymnych miejscach. Już sama nie wiem czy to przypadkiem nie od częstego chodzenia do wc. Dodam, że jestem w 12 tygodniu ciąży i nie mam żadnych niepokojących upławów
2. Lekarz powiedział mi, że mam odstawić duphaston w przyszłym tygodniu a to będzie dopiero koniec 12 tygodnia. Czy nie za wcześnie?

Kaśka

8 odpowiedzi na pytanie: 2 pytania

1. Re: 2 pytania

Kasiu, to intymne swędzenie to może być początek grzybicy. To musi obejrzeć lekarz,bo na początku nie ma upławów,a jedynie takie lakkie swędzenie. Ato trzeba leczyć,bo nieleczone bywa grożne w ciąży! Nie martw się ja to też przeszłam w 4 tyg.ciąży,i leczyłam to Clotrimazolum- maścią i globułkami. A co do odstawienia duphastonu,to na ulotce jest napisane,że trzeba to brać do 20 tyg.ciąży. Ale nie wiem z jakiego Ty powodu bierzesz ten lek. Czy miałaś krwawienia? Ja w zeszłym roku dwukrotnie poroniłam, i dlatego w tej ciąży brałam go,lecz tylko do 16 tyg. Nie wiem więc,od czego zależy czas brania. Pozdrawiam.

• Re: 2 pytania

1. – Tantum rosa
      ale i tak moze to oznaczac stan zapalny wiec najlepiej skonsultowac to z gin

Witam! Teraz jestem w 9 tygodniu i duphaston biorę od tygodnia – lekarz mówił, że mam go brac do końca 12 tygodnia. Jest dobrym specjalistą i chyba wie co mówi.
        Też czytałam wiele opini na ten temat ale ja go biorę bardziej profilaktycznie niż leczniczo!
        Pozdrawiam!!

Alicja

Edited by Alicja23 on 2003/10/22 19:58.

1. Jedynym srodkiem na swedzenie bez lekarza (bez pomocy) jest Lactovaginal – to sa baketrie ktore sa dobre w pochwie. Ale lepiej to skonsultuj.
          2. Ja bralam Duphaston do 16 tc – bierze sie go do momentu gdy lozysko nie zacznie wytwarzac dostatecznej ilosci progesteronu, aby utzrymac ciaze. Moze lekarz mogl to zobaczyc na USG ze lozysko jest rozwiniete???

Asia i maluszek 😉 (26 tygodniowy)

• Re: duphaston

Hej!
            Ja tez bralam duphaston, ale tylko przez 3tyg (5-8 tydz) po to aby wylaczyc z pracy jajnik, ktory troche sie rozpedzil i chyba nie zauwazyl rosnacej fasolki…hihihihi Jak widzisz powody zazywania leku sa bardzo rozne – z reszta jak przeczytasz ulotke to sama sie zorientujesz.
            Buziaki i duzo zdrowka.

• Re: duphaston

Majowki2004 – Marcela_30, zapomnialam dopisac
              Pzdr

Marcela i malutki Ktoś 3.05.04

Dziękuję za wszystkie rady. Chyba przejmuję się na zapas. Też brałam duphaston raczej profilaktycznie (lekkie plamienie przez 1 dzień).
                A jeśli chodzi o pytanie 1 to jeśli nie przejdzie to chyba znowu odwiedzę Gina ale szczerze mówiąc trochę nie mam kiedy. Najgorsze jest w tym wszystkim to, że wszelkie dolegliwości trafiają mi się dzień, dwa po wizycie. Jak na złość. Musiałabym chyba siedzieć u niego non stop. Ale trzeba to przeżyć.

Kaśka

1. Nystatyna – jest chyba na recepte (dopochwowa).
                  2. Stosowalam progesteron – Luteine do 18 tygodnia.

Aga z marcowym dzieciątkiem

Znasz odpowiedź na pytanie: 2 pytania

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo