3/4 etatu

Co tak naprawdę oznacza 3/4 etetu? Co się z tym wiąże tak naprawdę – jakie za i przeciw dla pracownika?

Przed urodzeniem Marysi pracowałam na cały etat. Teraz kiedy wrócę do pracy wg wcześniejszych słownych tylko ustaleń mam pracować na 3/4 etatu.
Godziny pracy zostaną zmiejszone. Pensja ma pozostać taka jak wcześniej, bo w zakładzie były podwyżki.
Czy powinnam się czegoś obawiać?

Wiola z Marysią 16.03.2004.

9 odpowiedzi na pytanie: 3/4 etatu

1. Re: 3/4 etatu

Skoro w zakładzie były podwyżki a Twoja pensja zostaje bez zmian to znaczy że w stosunku do reszty pracowników trochę stracisz na uposażeniu. W mojej ocenie to jedyny minus. Jest taki nowy zapis kodeksowy o zakazie dyskryjminacji m.in. ze względu na wielkość etatu. Zatem jesteś tak samo wartościowym pracownikiem dla zakładu jak ten pracujący na cały – te same prawa i przywileje.

Ania z Wiktusią i Maciusiem

• Re: 3/4 etatu

Pesję, ktorą mam otrzymać na 3/4 etatu ma być wysoskości mojej pensji kiedy pracowałam na cały etat, tak więc raczej aż tak bardzo nie powinnam stracić, bo podwyżki w budżetówce są niestety w śladowych ilościach. Tak przynajmniej mi się wydaje.

Należy się tylko cieszyć. Reszta pozostaje bez zmian: ilość dni urlopowych (przeliczane wprawdzie na godziny ale wyjdzie na to samo), dostęp do świadczeń z ZFŚS, pożyczek itp.
        Pozdrawiam

Dziękuje Ci za informacje ale powiedz prosze coś wiecej o tym ulopie. Jak zostaje bez zmian? Jak się go przelicza?
          Pozdrawiam serdecznie.

tzn. jeśli do tej pory miałaś prawo do 26 dni urlopu to nadal masz do niego prawo w wymiarze 26 dni ale przeliczane na godziny: np. jeśli pracujesz każdego dnia po 6 godz. to urlop jest udzielany na dany dzień w wymiarze 6 godz., jeśli pracujesz w wybrane dni tygodnia po 8 godz.(jest to dopuszczalne jeśli tak określa umowa np. pracujesz od pon. do czwartku, piątek wolny – aż do wyczerpania godzin jakie są do przepracowania w danym miesiącu) to urlop rozpisuje się tylko na te dni w których planowo miałaś pracować w wymiarze 8 godz.
            Trochę to skomplikowane, ale na prawdę wychodzi na to samo (zupełnie nie rozumiem ustawodawców dlaczego tak utrudniają wszystko)

Edited by pablo_per on 2005/09/17 23:57.

Rzeczywiście to trochę skomplikowane liczenie, ale najważniejsze że wychodzi na to samo Dzięki za odpowiedź.
              Pozdrawiam

Mam jeszcze jedno pytanie. Skoro jestem po ustnych tylko ustaleniach to pewnie powinnam też i pisemnie to potwierdzić. Czy mam napisać prośbę o zmianę czasu pracy? Kiedy najlepiej powinnam to zrobić?
                Normalnie popytałabym swojej kadrowej ale niestety jest nieuchwytna prawie do mojego powrotu do pracy -stąd nie wiem tak naprawdę jak się zachować.
                Pozdrawiam serdecznie.

Ustna umowa (choć nieformalna) też jest obowiązująca. To obowiązkiem pracodawcy jest sporządzenie i doręczenie aneksu (najpóźniej w pierwszym dniu jego obowiązywania). Teoria teorią – ale oczywiście dla Twojego bezpieczeństwa byłoby dobrze, żeby coś w papierkach już było. Rozumiem, że ta zmiana jest z Twojej inicjatywy. Na Twoim miejscu przedstawiłabym pismo pracodawcy z prośbą o zmniejszenie etatu do 3/4, z dokładnym określeniem dziennej ilości godzin, ewent. wys. wynagrodzenia. Wtedy wystarczy na takim piśmie dekretacja szefa z adnotacją “zgoda” i spokojnie może czekać do powrotu kadrowej. Bo papier już jest a Ty czujesz się bezpieczna

Jak to dobrze, że są takie pomocne osoby jak Ty
                    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Znasz odpowiedź na pytanie: 3/4 etatu

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                    Logo