3 latek nie chce robić kupy na nocnik

Młody skończył 3 lata, siusiu woła bez problemu, a kupa zawsze w pieluchę. Co gorsza nie zawoła i jak nie ma założonej pieluchy to wali w majtki….
tłumaczymy, prosimy, chodził na zajęcia adaptacyjne w przedszkolu i miałam nadzieję, że potłumaczę, że jak nie będzie robił kupy to nie będzie chodził do przedszkola i to pomoże….eee tam…. chce do przedszkola chodzić, ale kupa na nocnik nie….
zostały 2 miesiące do przedszkola, zaczynam się bać, że się nie odpieluszy do września…. A bez tego z przedszkola nici….
macie jakieś sprawdzone sposoby?
nie wiem już co robić….
starsza też nie chciała robić na nocnik dość długo, ale chociaż wołała, zakłądało się pieluchę i nie było niemiłych niespodzianek. W pewnym momencie powiedzieliśmy, że nie ma już takich dużych pieluch w sklepach i zaczęła robić na nocnik, na Filipa nic nie działa…..

26 odpowiedzi na pytanie: 3 latek nie chce robić kupy na nocnik

1. 3 latek nie chce robić kupy na nocnik

Mieliśmy z synem ten sam problem za żadne skarby nie chciał na nocnik ale za to za każdym razem wędrował za rodzeństwem do WC i się przyglądał. Pewnego dnia spróbowałam i posadziłam go na ubikacji i ku uciesze synek od tamtej pory załatwia się jak pozostałe rodzeństwo. Nocnik za to służy mu do zabawy.

• Nie poganiaj bo zrazisz dzieciaka….sam chyba musi to zrozumiec…ja tak mialam przy synku…

Szwagier opowiadal ze jego syn tez robil w majty i okazalo sie ze go boli i wolal na stojaco

• Zamieszczone przez agazyla
        Nie poganiaj bo zrazisz dzieciaka….sam chyba musi to zrozumiec…ja tak mialam przy synku…

Szwagier opowiadal ze jego syn tez robil w majty i okazalo sie ze go boli i wolal na stojaco

a długo to trwało u Twojego synka? mam w ogóle nic nie mówić,jak długo?
        najbardziej mnie przeraża fakt, że od września przedszkole…

• Zamieszczone przez Octavia27
          Mieliśmy z synem ten sam problem za żadne skarby nie chciał na nocnik ale za to za każdym razem wędrował za rodzeństwem do WC i się przyglądał. Pewnego dnia spróbowałam i posadziłam go na ubikacji i ku uciesze synek od tamtej pory załatwia się jak pozostałe rodzeństwo. Nocnik za to służy mu do zabawy.

mój się siostrze przygląda, nam się przygląda, sama siada…. i tylko siusiu robi….

• odstaw pieluchę zupełnie, na spacery zapasowe ubronko zabieraj… a brudne majty nie sam wypierze
            u nas podziałało…
            myślę, że w dwa miesiące dacie rade bez problemu..
            T siku robił na nocnik, a kupe najpierw w majty a potem tylko do toalety.

• o właśnie.. łatwo to zaobserwować, bo jak chce kupe to udaje się w ustronne miejsce np pod stół, fotel, za drzwi

• Zamieszczone przez majowamama
                i u nas to samo bylo (za miesiąc 3 lata)
                aż się zawzięłam, zaczęłam obserwowac non-stop młodego i jak widzialam, że się do kupy ustawia, to siup na nocnik
                na początku wstrzymywał i nie robił, ale po 2 dniach zrobił po raz pierwszy, kolejne 2 dni obserwowałam, sadzalam i robił, a potem w majty juz nie robił wcale, wprawdzie tez nie wołał, ale jak posadzilam i obiecałam tiktaka to pięknie się udawało 🙂
                teraz juz wola bez problemu, za to w nocy leje nadal i nie mogę się przełamac, zeby pieluchę wyjąć 😉

U nas pielucha po nocy aż ciężka, a 3 lata stuknęło w czerwcu 😉
                Trudno. Ściągnę jak chociaż 2 noce pod rząd będzie sucha…

• Zamieszczone przez karen.
                  odstaw pieluchę zupełnie, na spacery zapasowe ubronko zabieraj… a brudne majty nie sam wypierze
                  u nas podziałało…
                  myślę, że w dwa miesiące dacie rade bez problemu..
                  T siku robił na nocnik, a kupe najpierw w majty a potem tylko do toalety.

drastyczne 🙂

• Zamieszczone przez majowamama
                    i u nas to samo bylo (za miesiąc 3 lata)
                    aż się zawzięłam, zaczęłam obserwowac non-stop młodego i jak widzialam, że się do kupy ustawia, to siup na nocnik
                    na początku wstrzymywał i nie robił, ale po 2 dniach zrobił po raz pierwszy, kolejne 2 dni obserwowałam, sadzalam i robił, a potem w majty juz nie robił wcale, wprawdzie tez nie wołał, ale jak posadzilam i obiecałam tiktaka to pięknie się udawało 🙂
                    teraz juz wola bez problemu, za to w nocy leje nadal i nie mogę się przełamac, zeby pieluchę wyjąć 😉

boję się tego wstrzymywania, bo też się czaiłam i sadzałam, ale mówił tylko:”później, później”, a potem narzeka, że brzuszek boli….
                    a jak do niego podchodze i już zaczyna to woła: “stop” i łzy w oczach… szkoda mi go…
                    może jedank spóbuję tej metody jeszcze raz jak wrócimy z wakacji za 3 tygodnie….

mój też w nocy i na drzemkach leje ile wlezie…. a w przedszkolu też drzemki są… nie wyobrażam sobie tego.

• Zamieszczone przez Bep
                      U nas pielucha po nocy aż ciężka, a 3 lata stuknęło w czerwcu 😉
                      Trudno. Ściągnę jak chociaż 2 noce pod rząd będzie sucha…

jak odpieluszałam Olę (miała 2 latka) i udało się po jakimś tygodniu, od razu po nocach pielucha była sucha, a młoda się budziła na siku. W naiwnosci swej wielkiej myślałam, że syn tez bedzie ta wspaniałomyślny i zaoszczędzi rodzicom za pieluchy niestety, leje jak śpi i nie ma zamiaru przestać…. cóż poczekamy….

• Zamieszczone przez agnessa
                        drastyczne 🙂

eeeee tam drastycznie;)
                        on bardzo chętnie chciał prać te obsrańce… szybko zakumał, że to nie miejsce dla kupy:)

• Mój prawie trzylatek nie znosił nocnika, był dla niego niewygodny,
                          kupiliśmy nakładkę na wc i bez problemu woła,
                          ale nic na siłę, żeby dziecko się nie zraziło.

• Zamieszczone przez karen.
                            eeeee tam drastycznie;)
                            on bardzo chętnie chciał prać te obsrańce… szybko zakumał, że to nie miejsce dla kupy:)

se nie wyobrażam mojego piorącego gacie z kupą :Radocha::Radocha:
                            kupa śmieldzi…

• Zamieszczone przez Redyna
                              Mój prawie trzylatek nie znosił nocnika, był dla niego niewygodny,
                              kupiliśmy nakładkę na wc i bez problemu woła,
                              ale nic na siłę, żeby dziecko się nie zraziło.

nakładke też na stanie mamy…. używamy do sikania…. bo młody lubi w pozycji siedzacej się załatwiac…. 🙂

a długo to trwało u Twojego synka? mam w ogóle nic nie mówić,jak długo?
                                najbardziej mnie przeraża fakt, że od września przedszkole…

Chyba tez mial z trzy lata

Ale sobie przypomnialam ze przy ospie 4 miesiace temu moja czterolatka takie mi odstawiala numery z kupa….kupa sie pchala a na toalete nie siadla..myslalam ze oszaleje…okazalo sie ze ja bolalo bo tak twardniala trzymana w tylku tydzien….robila mi takie cyrki z miesiac….

boję się tego wstrzymywania, bo też się czaiłam i sadzałam, ale mówił tylko:”później, później”, a potem narzeka, że brzuszek boli….
                                  a jak do niego podchodze i już zaczyna to woła: “stop” i łzy w oczach… szkoda mi go…
                                  może jedank spóbuję tej metody jeszcze raz jak wrócimy z wakacji za 3 tygodnie….

mój też w nocy i na drzemkach leje ile wlezie…. a w przedszkolu też drzemki są… nie wyobrażam sobie tego.

Moj syn nocne lanie mial ponad 4 lata….koszmar co ja sie nameczylam zanim przestal:)

• U nas podobny problem… tyle ze od dawna wolala o pieluche. W majty nie zrobi, choc zdarzylo sie u niego to ostatnio ale mysle ze przez stres… bo 2 dni robil kupe na nocnik, byl z siebie dumny i nagle przestal. Moze my za czesto sie go pytalismy “chcesz kupe na nocniczek?” itd… w koncu zazadal pieluchy, udsawalismy ze jej nie ma, ze sie skonczyly a on wstrzymywal az nie wytrzymal…. I z powrotem sa pieluchy na kupy 🙁
                                    W nocy tez bo duzo pije wody… ale o to najmniej sie martwie…

• Zamieszczone przez malimarta
                                      U nas podobny problem… tyle ze od dawna wolala o pieluche. W majty nie zrobi, choc zdarzylo sie u niego to ostatnio ale mysle ze przez stres… bo 2 dni robil kupe na nocnik, byl z siebie dumny i nagle przestal. Moze my za czesto sie go pytalismy “chcesz kupe na nocniczek?” itd… w koncu zazadal pieluchy, udsawalismy ze jej nie ma, ze sie skonczyly a on wstrzymywal az nie wytrzymal…. I z powrotem sa pieluchy na kupy 🙁
                                      W nocy tez bo duzo pije wody… ale o to najmniej sie martwie…

Tak dawno Cię nie widziałam tutaj, że nie wiedziałam, że soistrzyczkę Fabianowi zasponsorowałaś 🙂 gratki wielkie 🙂 a to tak niedługo już….

co do tematu wątku…..pocieszajace, że nie jestem sam… niepocieszające, że tak jest… cóż musimy chyba czekać…..

Moj syn nocne lanie mial ponad 4 lata….koszmar co ja sie nameczylam zanim przestal:)

ale przestał tak z dnia na dzień, czy “pracowałas” nad tym?

Chyba tez mial z trzy lata

Ale sobie przypomnialam ze przy ospie 4 miesiace temu moja czterolatka takie mi odstawiala numery z kupa….kupa sie pchala a na toalete nie siadla..myslalam ze oszaleje…okazalo sie ze ja bolalo bo tak twardniala trzymana w tylku tydzien….robila mi takie cyrki z miesiac….

to w takiej sytuacji to chyba lewatywa…. ale też sobie nie wyobrażam, że młody pozwala sobie na nią….

Znasz odpowiedź na pytanie: 3 latek nie chce robić kupy na nocnik

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo