Hej dziewczyny! Jestem w 33 tygodniu a termin mam na 5 czerwca. Wczoraj zauważyłam obniżenie brzucha – nagle zrobiło sie przestronniej, nie sapię przy oddychaniu, nie mam zgagi, czuję się “lżejsza” i sprawniejsza, częściej sikam i już przy chodzeniu czuję że coś mi naciska w środku na miednicę ( albo to moja wyobraźnia). Jednak wyczytałam w książce że obniżenie u pierworódek następuje ok.2-4 tyg. wcześniej! Czyżby to znaczyło że urodzę przed terminem? Jeżeli byłby to koniec maja to nie mam nic przeciwko, ale troszkę się boję żeby nie za wcześnie. Przedwczoraj byłam u gina i oglądając szyjkę powiedział, że wszystko OK. Niestety nie spytałam się o szczegóły…
Majówki czy obniżył się wam brzuszek już??? I co na to wasi lekarze?
8 odpowiedzi na pytanie: 33 tydz. Obniżył się brzuch!
Re: 33 tydz. Obniżył się brzuch!
Mogę Ci tylko powiedzieć, że strasznie Ci zazdroszczę. Ja od poniedziałku zaczynam 36 tydzień i jakoś na obniżenie się mojego brzuszka muszę jeszcze czekać. Zazdroszczę przede wszystkim, że możesz swobodnie oddychać, bo ja się czuję jakbym miała astmę- chodzi o sapanie, szczególnie jak się zmeczę. I nie mogę za dużo (chociaż przez dotychczasowy czas nie jadłam dużo) jeść, bo odrazu mam uczucie sytości. Ze schylaniem też mi ciężko- bo z kolei przygniatam sobie żołądek i odrazu oddzywa się moja zaprzyjaźniona ze mną od samego początku “koleżanka” zgaga. Koniec narzekań, finał coraz bliżej, jakoś wytrzymam.
Pozdrawiam, Justyna- mama majowa.
witam,
jesli to bedzie jakims pocieszeniem dla ciebie to musze powiedziec, ze i mnie sie obnizyzyl….. A dodam, ze jestem w 29 tygodniu…
pozdrawiam
Edyta i 99% lipcowa Nadia
ale mnie zaskoczyłaś…i Paula też…ja sadziłam ze obnizanie brzuszka jeszcze sporo przede mną… A termin mam podobny do Ciebie… z drugiej strony obniżenie brzuszka wcale nie oznacza ze poród nastąpi szybko… przykładem moze byc Cukiereczek… skoro szyjka w całości i sie nie rozwiera to może jeszcze potrwać… a masz jakieś skurcze? kurczę… Ależ zaskoczenie…hihi…wciąż się jednak uczę co i jak może być w ciąży… Ty przynajmniej możesz oddychać normalnie…
a tak na marginesie…to obnizenie brzuszka wynika z tego ze maluszek zchodzi niżej do dróg rodnych? jeśli tak to ja chcę jeszcze podyszeć…ciągle mam nadzieje ze mój dzidek obróci się główką do dołu.. A przy obniżonym brzuszku chyba byłoby mu gorzej..choć może się mylę…już sama nie wiem…
Życzę Ci jednak zeby malec poczekał sobie do połowy maja przynajmniej…zreszta pewnie tak wlasnie bedzie 🙂
Weronka (termin 6.06.03)
A mnie się nic nie obniżyło 🙁 rano, jak wstaję, to mam wrażenie, ze nie mam żeber…
Beata z Małgosią (04.05.03)
moja szyjka skrocona do tego stopnia, ze mam lezec i jak najmniej sie poruszac….to moje drugie dzieciatko i wszystko wskazuje na to, ze urodzi sie wczesniej…….mam nadzieje, ze sie myle…..pozdrowionka
Edyta i 99% lipcowa Nadia
Ja u siebie tez zaobserwowalam obnizenie brzucha jakies 3 tyg temu, az mi wlosy na glowie stanely. Okazalo sie jednak, ze dzieci sie obrocily glowkami w dol i to dlatego lzej mi sie oddycha i brzuch rzeczywiscie jest nieco nizej. Mam nadzieje, ze u Ciebie bedzie podobnie. Pozdrawiam
Marta i dwie fasoleczki 31.05.2003
Weronka, u mnie na usg już od 21 tyg. mały był odwrócony głową na dół, kopał mnie zawsze u góry pod żebrami. obniżenie brzucha odczułam jako jakby wstawienie się główki jeszcze niżej. Jest o wiele wygodnoej za wyjątkiem chodzenia… Krok już mam dostojny, jakby paw hihi, czuję że coś się zmieniło w środku krocza albo w miednicy. Więcej nt. obniżenia czytałam w “W oczekiwaniu na dziecko” ale ciążowo zmieniony mózg nie jest w stanie tego teraz odtworzyć, piszą tam o pozycjach główki względem kanału rodnego, że przed porodem może być różnie wstawiona od
-2 do 0, a potem schodzi niżej np. do+2 i to ocenia pożóóżna lub lekarz. Nie wiem czy w położeniu miednicowym dziecko też się może wstawić, ale chyba tak ( oby nie!) skoro taki poród naturalny też jest możliwy.
Jakoś jest to dziwne, ale teraz czuję się lepiej niż w 7 miesiącu! wiem że obniżenie brzucha u każdej z nas może nastąpić w innym czasie, ale miło czytać że u kogoś jeszcze też tak wcześnie się zdarza. W grupie raźniej!
Pozdrawiam i aby do terminu!
Witaj, nie czytałąm wprawdzie wypowiedzi innych, bo mam za mało czasu, ale mi brzuch obniżł się ok. 34 tygodnia, a urodziłam dopiero w 41 szym i to z przyspieszaczem, mimo krótkiej szyjki w czasie ciązy. Ja nie wierzę w to, ze samo obniżenie to znak wczesnego porodu (obniżył mi się takze na dole niby niżej nie było, ale u góry tak jak piszesz – przestronnie, płasko na żołądku i dużo miejsca pod piersiami).
Znasz odpowiedź na pytanie: 33 tydz. Obniżył się brzuch!