Wprawdzie zadalam juz to pytanie w innym watku o szczepieniach, mozliwe, ze zostal przeoczony, dlatego pytam jeszcze raz. Za 3 tygodnie idziemy z Victoria na szczepienie, w tej chwili pneumokoki naleza do standardu, ale nie sa skojarzone tylko trzeba dwa razy kluc. Juz nawet tak sie umowila z lekarka, jednak zwatpilam, przegladajac tu watek o szczepieniach, ze nie powinno sie podawac za duzo szczepionek na raz. I teraz nie wiem, czy sie zdecydowac, czy najpierw 6-cio zaszczepic i odczekac np. 2 tygodnie? czy te 2 tygodnie odczekania cos dadza, czy trzeba dluzszy okres przeczekac? Poradzcie cos!!
Agata i Olivia 27.07.04 i Victoria 08.03.07 :-))
17 odpowiedzi na pytanie: 6-ciopak + pneumokoki- razem, czy osobno?
Re: 6-ciopak + pneumokoki- razem, czy osobno?
po każdym szczepieniu trzeba odczekać minimum 6 tygodni.
nie podalabym ( i nie zrobie tego) tylu szczepionek na raz. Takiej 6 -cio chorobowej tez nie, zwlaszcza takiemu maluchowi
Antek
&Zosia13III07
Co to za 6-ciopak?
Pozdrawiam,
Anka
tezec, blonnica, krztusiec, hepatitis B, polio i hib
Ale to jest standard, Olivia tez taka dostala i w Polsce tez taka podaja dzieciom.
U nas chyba “najbardziej wypasione” są 5 w 1…
W Polsce polio zaczynają szczepić dopiero w 3/4 miesiącu, ale wtedy już nie ma żółtaczki 🙂
Ja bym nie szczepiła niczym dodatkowo – zarówno ja jak i moje dziecko bardzo źle przechodziłyśmy kolejne dawki żółtaczki (pierwsza niezauważalnie – każda kolejna coraz gorzej), nie dawałabym jeszcze do tego pneumokoków…
Pozdrawiam,
Anka
standard to to na pewno nie jest, a jedynie mozliwosc. standard to jest oddzielna zoltaczka i ewentualnie reszta razem ( infanrix ipv + Hib), ale tak naprawde hib wiele osob szczepi oddzielnie i standardem jest Infanrix a hib w 6 mies albo nawet po roku
Antek
&Zosia13III07
No i nie łączy się żółtaczki i polio.
Pozdrawiam,
Anka
Szczepiłam na wszystko razem.
infanrix hexa to szesciopak – koszt 210zl w medicoverze
magda z mlodymi
infanrix tez jest jeno mozliwoscia a nie standardem
magda z mlodymi
moja 5-latka półtora tygodnia temu miała przypominajacą: teżec/błonnica/krztusiec oraz polio. Przez 3 dni walczyłam z wysoka gorączka u niej
na pneumokikoki tez?? I jak mala zniosla szczepienia i w jakim wieku byla robiona u niej ta szczepionka?
w Niemczech jest to standardowa szczepionka, jedynie co, to mozna podac 5-cio pak, bez zoltaczki. Napewno sa jeszcze pojedyncze, ale uzywane sa w naprawde wyjatkowych przypadkach. Olivia byla tez tym szczepiona(6pak) i obylo sie bez rzadnych nipozadanych objawow, ale jeszcze wtedy, mimo, ze tak mala roznica wieku, nie bylo tak glosno o pneumokokach. Ale chyba najpierw zaszczepie ta szostka, a pneumo przeczekam.
Ja szczepiłam skoijarzoną + hib+ pneumokoki. Pierwszą na pneumokoki dostał jak miał 3 miesiące i dalej lecę wdg kalendarza. Teraz zastanawiam się nad menigokokami ale poczekam, aż skończę jedno.
I co tam dają? Bo w planie szczepień nigdzie nie naliczyłam więcej niż 5-ciu chorób…
Pozdrawiam,
Anka
-wzw
– blonica, tezec, krztusiec
-polio
-hib
polio martwe wiec z zoltaczka w bandlu
mozez miec wzw osobna szczpeionka
zaszczepilam dzisiaj infanrixem hexa – nastepne szczepinie za 10 tygodni, a nie za 6.
magda z mlodymi
Znasz odpowiedź na pytanie: 6-ciopak + pneumokoki- razem, czy osobno?