Forum: Oczekując na dziecko
8 tydzień!:)
witam was! jestem w 8 tygodniu i czekam na kolejną wizytę z usg.od kiedy widać serduszko????jestem tak ciekawa czy wszystko ok u mnie. Czuję sie super- nie mam mdłości ani żadnych zachcianek jedzeniowych..
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem
Enable registration in settings - general
30 odpowiedzi na pytanie: 8 tydzień!:)
Re: 8 tydzień!:)
Widac to za dużo powiedziane, widac takie miganie, które oznacza, że bije serduszko – w kazdym razie w 8 tygodniu już na pewno!
Gratulacje!
Och, jak ten czas szybko mija… 8 tydzień… a u mnie juz 32;-) A zdaje się, że to było wczoraj…
Karolka i Przecinek (7.08.03)
Serduszko juz jest i mozna je zobaczyć a nawet posłuchać pod warunkiem że znajdziesz dobre usg.Gratuluje fasolki i życzę wszystkiego dobrego:)
ja i moja córeczka ( 2.11.2003)
Serdeczne gratulacje! W 8 tygodniu już widać serduszko, to niezapomniane wrażenie! Dbaj o siebie i Maleństwo! Pozdrawiam!
kamyk z kamyczkiem:) (12.XI.)
Dbaj o siebie, mamusiu! Ja widziałam serduszko pierwszy raz w 6 tygodniu-wtedy to była raczej migajaca kropeczka,ale i tak wzruszyłam się do łez! czeka Cię wiele pięknych chwil i niesamowitych wzruszeń! powodzenia
Monika (05.10)
Witaj. Przed toba dłuuuuuuuuuuuga droga, ale mogę Ci powiedzieć że czas szybko leci
A co do serduszka, to my widzieliśmy na usg w 7 tygodniu.
Pozdrawiam
Ewa [10.07.2003]
czesc!ja bylam w piatek na usg( to bylo w 8 tyg i 5 dniu),widzialam serduszko dzidziusia jako pulsujaca kropeczke a bilo 186 uderzen na min.widac tez bylo jak dzidzius sie rusza i kreci glowka!!!zobaczysz jakie to cudne uczucie!pa!
termin na 11.stycznia 2004
Gratulacje. Ja w 8 tyg. słuchałam już bicia serduszka mojej córeczki.
Ciesz się, że nie masz mdłości, choć chyba jeszcze za wcześnie by o tym mówić. Każda ciąża jest inna…
,
Aga i Martynka – 15.08.’03.
juz się nie moge doczekac wizyty! mam do was pytanie kiedy powinnam powiedzieć w pracy o ciąży?wg.prawa kiedy mnie chroni?słyszałam że w 3 miesiący?
zakres ochrony zalezy od tego jaka masz umowe o prace – najszersza oczywiscie w przypadku umowy na czas nieokreslony – wtedy w ciazy jestes “nietykalna”, troszke inaczej jest gdy umowa jest na czas okreslony. tu istotne jest w ktorym momencie sie konczy, jezeli nastapiloby rozwiazanie umowy po uplywie trzeciego miesiaca ciazy wtedy ulega ona przedluzeniu do dnia porodu.
moment, by poinformowac pracodawce musisz wybra sama, nie ma lepszych i gorszych momentow, wszystko zalezy od twojej sytuacji w pracy.
powodzenia!
no i gratuluje tych 8 tygodni! sama zobaczysz jak to szybko “smignie”!!!!
Effcia+sierpniowy wiercipiętek (11.08.03)
ale od kiedy ten okres ochrony obowiązuje?pracuję na czas niekreslony.teraz chyba za wczesnie o tym mówić?
jezeli masz umowe na czas nieokreslony to masz super komfortowa sytuacje, juz teraz jestes pod ochrona, od samego poczatku ciazy. sama wybierz odpowiedni moment, by poinformowac pracodawce i nie zapomnij wziac od lekarza stosownego zaswiadczenia. moja rozmowa z szefowa odbyla sie szybciutko (tak kolo 9 tygodnia), ale mialam takie “radosne” objawy, ze nie bylo najmniejszego sensu czekac z ta rozmowa, bo jak ktos z blada twarza biega kilka razy dziennie do kibelka, zeby z nim “porozmawiac” to i tak wiekszosc babek, z ktorymi pracuje domyslala sie o co chodzi.
powodzenia, to nie sa latwe rozmowy, ale prawo jest po twojej stronie – juz teraz!
pozdruffka
serio?ktoś mi kiedyś tłuaczył że dopiero w 3 miesiącu prawo chroni kobietę !jeżeli jest jednak inaczej to tylko się cieszę!:)
faktycznie to trudna rozmowa – poczekam jeszcze chyba miesiąc!
Tak jak napisała Effcia juz jesteś chroniona i jeżeli wyladowałabyś na zwolnieniu to już masz prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100% wynagrodzenia (często dziewczyny tego nie wiedzą i na tym tracą), tylko oczywiście musi to być zaznaczone na zwolnieniu. Ja powiedziałam w pracy jakoś w 3 miesiącu, bo stwierdziłam, że głupio mi bedzie, jak mój szef dowie sie o mojej ciąży np. właśnie ze zwolnienia;-)
Pozdrawiam i życze powodzenia!
To jest właśnie to błędne przeświadczenie. Przy umowie na czas nieokreślony prawo chroni od samiusieńkiego początku!!!
no to sie pomylil z tymi miesiacami, trzy miesiace maja znaczenie w przypadku umow terminowych, a i tak troche o co innego chodzi. akurat wiem co mowie, bo jestem “kadrowka”. jezeli masz watpliwosci to warto poczytac kodeks pracy, zreszta zawsze warto go poczytac, zeby wiedziec co nam wolno.
pozdruffka
dodam jeszcze, ze ochrona kobiet w ciazy, to nie tylko ochrona przed zwolnieniem, ale takze ochrona wynagrodzenia, ochrona przed wypowiedzeniem warunkow umowy o prace. Nie wolno zatrudniac w godzinach nadliczbowych, w porze nocnej, nie mozna wyslac w delegacje (bez zgody zaiteresowanej).
kochane jesteście – ja zupełnie nie znam się na prawie pracy!
a kiedy musze zaświadczenie pokazac pracodwcy?
gdy sie zdecydujesz na rozmowe z szefem dobrze miec takie zaswiadczenie.
no to juz wszytsko wiem!
dzieki wielkie effcia!!!jestes widze spec od kadr!
skąd jesteś?
cos tam o prawie pracy wiem, w sumie taka mam prace:-), ale przy okazji uwazam, ze podstawowe wiadomosci trzeba miec, niezaleznie gdzie sie pracuje, dla wlasnego dobra. nie raz i nie dwa sie o tym przekonalam. jezeli bedziesz miec jakies watpliwosci to pisz (rowniez na priva).
a byc to ja sobie jestem z Krakuffka, ale teraz mieszkam w stolycy
pozdruffka
Znasz odpowiedź na pytanie: 8 tydzień!:)