Anemia w ciąży

Kobitki podzielcie się ze mną swoją wiedzą.
Jak musi być niska hemoglobina, aby była anemia i jaki ma ona wpływ na rozwój mojego dzidziusia?
Od dwóch miesięcy przy wizycie u doktorka Hb mam równą 11!! I kurka nie wiem czy to jest anemia czy nie i jakie są jej skutki!!
Łykałam witaminki (feminatal) do wczoraj- ale
już mi się skończyły a nigdzie ich dostać we Wrocku nie moge!!!
Pozadzcie coś – co poczynić aby moja Hb była wyższa!! (soki z buraka odpadają bo nie chcą m przez gardło przejść).
Czy mogę bez konsultacji z ginkiem wykupić sobie żelazo i je zażywać?

Justyna i małe bobo (02.09.2003)

15 odpowiedzi na pytanie: Anemia w ciąży

karolka Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

Na pewno bez konsultacji z lekarzem możesz sobie wykupić inne witaminki. Feminatal ma mało żelaza – Materna czy Prenatal mają go 2 razy więcej, więc pomyśl o takim rozwiązaniu…. To na pewno nie zaszkodzi, a o żelazo zapytaj przy okazji lekarza…

Karolka i Przecinek (7.08.03)

picia Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

witaj!
Twoje Hb nie jest wcale takie niskie (chyba nawet miesci sie w normie). Co ja mam poweidzieć, kiedy moj wynik utrzymuje się stale na poziomie 9,8. Nie kupuj sama żelaza, niech Twój lekarz zadecyduje, jakie i czy w ogole musisz przyjmować. Moja gin. polecila mi pic sok z buraków( ktory w Twoim przypadku odpada :)), jesc peczek pietruszki dziennie-też ochydztwo, i wypijać lampke czerwonego wina, dobra jest tez rzodkiewka. Ja łykam teraz dwa razy dziennie żelazo w tabletkach, zobacze czy wyniki się poprawia.
Pozdrawiam goraco i bez obaw!

picia i kruszynka (25.09.03)

dorota27 Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

bez konsultacji z lekarzem nic nie bierz!!!
pozd

dorota…termin…1 czerwca!

munia Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

Co powiesz jeśli ja mam HGB 6,5. Ja to dopiero mam anemię, łykałam żelazo w tabletkach i nic nie pomaga. Pozdrawiam. Dziewczyno jesteś zdrowa, nie masz żadnej anemii,
Ewa (26.09.2003)

agnes02 Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

Ja brałam i biorę nastpujące preparaty z żelazem:
3 x dziennie Sorbifer i Tardyferon oraz 2 foliki dziennie (bo ułatwiają wchłanianie żelaza). Poza tym jedną Maternę oraz 1 kapsułkę wit E, bo ona też pomaga wchłonąć się żelazu.
Poza tym piłam przez jakiś czas sok z buraka, ale teraz nie mogę już na niego patrzeć, ale przeprosiłam się z mięsem, staram się zjadać co dzień choć mały kawałek. Jaj i pietruszka też zawierają żelazo.
Pozdrawiam (aga + michał 30.07)

jagoda Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

A ile maz czerwonych krwinek?
Ja mam:
HBG 11,2 (troszke mo sie poprawiło) norma 12-16
RBC 3,61 norma 3,7-5,1

I od kilku juz miesiecy biorę zelazo (Sorbifer 2X dziennie, kwas foliowy i maternę).
Zapyta lekarza przy następnej wizycie czy też powinnaś coś brać.
Anemia nie szkodzi dziecku tylko matce i lepiej się jej pozbyć przed porodem, gdzie i tak stracimy trochę krwi i przy anemi możemy być dodatkowo bardzo osłabione.
Tak wiec głowa do góry i polecam warzywa w kolorze zielonym ( brokuły, sałata itp).

Jagoda i (10 lipca 2003) płeć jeszcze nieznana.

kicia1 Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

ja hemoglobine 77 % czyli 7,72 i mój gin powiedział ze jest w normie (ale nie moge odczytac tych opisóe mililitry czy cos innego) ale radze ci nie zazywaj niczego bez konsultacji z ginem

Kicia1 i Fasoleczka (03.01.2004)

rudasek Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

Ja mam 9,8 g/d a w innych jednostkach to wychodzi 6,1.
Więc napisz czy czasami te jednostki są oki.

rudasek Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

Masz b. dobre wyniki.

koyaga Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

Trudno powiedziec, czy możesz bez wiedzy lekarza kiupić sobie żelazo. Ja nie mam anemii, ale byłam tego bliska. Doktorek powiedział, że mam za niski poziom hgb = 10,9, ale to nie jest anemia. Przepisał mi na receptę wit. B6, kwas foliowy i żelazo (Sorbifer Durules – 50 tab.). Po ok. 40 dniach “kuracji” wzbogaconej dużą ilością warzyw i owoców moje ostatnie wyniki ujawniły wzrost poziomu hgb = 11,5. Strasznie się cieszę, choć nie wiem jeszcze co na to mój gin.

,
Aga i Niunia – 15.08.’03.

joannar Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

No mnie właśnie też hemoglobina spadła i lekarka przepisała mi żelazo 2xdziennie i kwas foliowy 3xdziennie oraz magnez też 3xdziennie. Ponoć to normalne. Ja lubię buraczki, ale robi mi się po nich niedobrze, a soku z buraków to chyba bym nie przełknęła. Najlepiej spytaj lekarza co Ci na to może pradzić.

JoannaR i maleństwo (21.09.2003)

joanka5 Dodane ponad rok temu,

Bez paniki

Mój położnik ma bzika na punkcie poziomu hemoglobiny, a ponieważ w ciągu miesiąca z powodu anginy i antybiotyków wyniki z 12,9 Hb spadły mi do 10,5 przepisał mi iście końską kurację: 2 x dziennie po 2 tabletki Sorbifer Durrules (1 tabl=60 mg żelaza), do tego biorę 1×1 kapsułkę Prenatalu (1 kaps=60 mg), 2×1 tabletkę witaminy B6 (pomaga wchłaniać żelazo) i 2×1 tabl. Acidum Folicum. Natomiast kazał mi odstawić witaminę E oraz bardzo uważać z magnezem, który utrudnia wchłanianie żelaza (dlatego magnez jem w środku dnia, kilka godzin po zażyciu żelaza). A Twoje wyniki mieszczą się w dolnych granicach normy.

Joanka i buszująca w brzuszku Zuzanka (04.09)

joanka5 Dodane ponad rok temu,

Feminatal w aptece

Ja kupowałam Feminatal w aptece przy DH Astra, ale teraz zamieniłam go na Prenatal. Najprościej będzie obdzwonić apteki w okolicy, na pewno gdzieś się znajdzie. Pozdrawiam z Wrocławia,

Joanka + Zuzka

munia Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

moja HGB = 6,5 w jednostkach mmol/l, norma 7,2-11,0

rudasek Dodane ponad rok temu,

Re: Anemia w ciąży

czyli masz lepsze wyniki od moich. Pozdrawiam

Znasz odpowiedź na pytanie: Anemia w ciąży

Dodaj komentarz

Noworodek, niemowlę
depilacja a forum
dzięki dziewczyny że piszecie tak ciekawie dzięki wam mam nogi gładkie jak aksamit zawsze miałam problem z depilacją mechanichną (boli) 5min depilacji złość i golarka a teraz mam depilator przy komputerze
Czytaj dalej
Dla starających się
tempeaturka po owulacji...?
cześć. Chciałam się Was poradzić drogie dziewczęta, bo jesteście mądrzejsze w tych sprawach ode mnie. Owulację miałam (chyba ) 17/18 dzień cyklu dziś jestem w 20 dniu i
Czytaj dalej