Arancini palce lizac!!

Arancini to typowe danie sycylijskie z tavola calda.
NAdaja sie doskonale na przekaske w czasie imprezy, dla gosci, jako drugie sniadanko dla dziecka do szkoly, jako przekaska na wycieczke…lub kiedy tylko chcecie.
Danie pelnowartosciowe bardzo dobrze sycace i dajace duzo energii ale takze lubiane bardzo przez dzieci.
Mozna zrobic wieksza ilosc i zamrozic, lub trzymac w lodowce i przygotowac przed podaniem aby byly gorace lub tylko podgrzac juz gotowe w mikrofali.
Przepis dosc prosty
Podstawa to ragu ktore podalam juz kilka watkow wczesniej
[Zobacz stronę]
Jak juz przygotowaliscie ragu ( w wypadku ragu na aranciny ragu musi byc dosc geste, czyli gotowane dosc dlugo )
Jak mamy ragu zimne to juz polowa roboty za nami.

NAstepnie gotujemy ryz tak aby byl klejacy.

Ochladzamy ryz

W miseczce przygotowujemy :
W jednej ragu
w drugiej pokrojony ser ( w wypadku arancini sycylijskie uzywa sie galbani filante jezeli nie ma takiego w polsce spokojnie mozecie uzyc ser ktory sie ciagnie bedac goracy, czyli jaki kolwiek ktory uzywacie na pizze ser zolty)
W trzeciej miseczce rozrabiacie wode z maka na papke gestosci smietany
W czwartej bulka tarta.
To wszystko!!!
Teraz do roboty.
Robicie z ryzu placuszek, nakladacie troche ragu, kosteczki dwie serka i zamykacie placuszek w ksztalt kulki.
Nastepnie optaczacie arancino w tej papce z maki i wody, a nastepnie w bulce tartej i smazycie na glebokim tluszczu jak paczki. Tyle aby sie zarumienily. Pamietajcie ze w srodku wszystko jest juz gotowane wiec smazenie to tylko podgrzanie i zarumienienie skorki.

JA osobiscie robie arancini w piecu.
Ale to juz inna para kaloszy
Robie aranciny tak jak do smazenia tyle ze nie obtaczam ani w papce z maki i wody ani w bulce tartej ale…..
Kupuje w sklepie gotowe ciasto francuskie.
Kroje to ciasto w paski na dwa palce szerokosci
I ladnie obwijam arancino ciastem i hop do piekarnika.
Wtedy arancino jest dietetyczne i wyglada jak kulinarne dzielo sztuki z wyzszej polki..

Tak wygladaja:


Tu sposob przygotowania

24 odpowiedzi na pytanie: Arancini palce lizac!!

    • Dodam tylko ze
      Aranciny robi sie z roznym nadzieniem
      Np ze szpinakiem- polecam doskonale w przpadku szpinaku daje sie tez troche beszamelu i sera ciagnacego 🙂

      • Tak, właśnie! O matko!!!;)

        • Sole wygląda pięknie
          (trochę mię te obce nazwy produktów peszą)

          • Mniammmmmmmmmmmmmmmmm
            tylko mnie tez przerażają te obce słowa

            • Zjadłabym…. ale robić

              • Zamieszczone przez smoki
                Zjadłabym…. ale robić

                To tak jak u mnie 😉
                Sole może zrobisz na następny zlot?

                • Zamieszczone przez Asik.
                  To tak jak u mnie 😉
                  Sole może zrobisz na następny zlot?

                  No ba! Sole przecież tak nas kusiła żeby w wakacje zlot był

                  • Ja tam robic nie bede. Mezu w pracy zrobi

                    A tak naprawde to nie jest nic tak wielkiego do roboty. Mniej roboty o wiele niz z golabkami

                    Ale na zlot zrobie. OBIECUJE.
                    po jednym na lebka

                    • sole,
                      ja rozumiesz wlasnie sie wygrzebalam z giagntycznego apple pie z jezynami i figami z lodami waniliowymi
                      i nawet mialam w planie przyglodzic sie
                      ale nic z tego

                      rano zrobie sbie liste i sprobuje machnac jutro

                      • Zamieszczone przez szpilki
                        sole,
                        ja rozumiesz wlasnie sie wygrzebalam z giagntycznego apple pie z jezynami i figami z lodami waniliowymi
                        i nawet mialam w planie przyglodzic sie
                        ale nic z tego

                        rano zrobie sbie liste i sprobuje machnac jutro

                        Machniesz, machniesz. Szybciutko sie robi.
                        No i zdjecia wklej jak zrobisz.
                        A zer musi byc taki ciagnacy. DZieci uwielbiaja jak ugryza a w srodku serek sie ciagnie…co tam dzieci ja uwielbiam jak mi sie ciagnie… serek.

                        • kurcze…..
                          fajne to…

                          ale roboty strasznie dużo… nie wiem czy znajde w sobie tyle zapału żeby to wykonac…

                          ja wczoraj wykonałam kopytka pierwszy raz w życiu…..
                          no i powiem tak….. forma daleko odbiegała od ideału ale smak wedle rodziny byl idealny….

                          • Zamieszczone przez majowamama
                            Czy w tym ryżu jest curry? Kurkuma?? Czemu on jest żółty?
                            A mąka? Zwykła? Na tym drugim filmiku mi na ziemniaczaną wygląda…

                            Do ryzu aby byl zolty mozna dodac szczypte zaferano ale nie koniecznie
                            A maka zwykla. Absolutnie nie ziemniaczana. We wloszech nie ma ziemniaczanej maki, wiec nie mozliwe zeby na filmiku byla ziemniaczana 🙂

                            • esssu
                              dobrze ze dzisiaj skladniki wszystkie nanioslam 😀

                              • Zamieszczone przez majowamama

                                Wow!!!
                                Piekne, a jaki pieknie podane!!!
                                Moj mezu powiedzial ze aranciny jak na stara sycylijke przystalo!!

                                I co ciezko bylo zrobic?

                                • Zamieszczone przez majowamama
                                  Zupełnie nie trudno.
                                  Ryż najzwyklejszy gotowany pół godziny pieknie się klei.
                                  Farsz zmodyfikowałam do zawartości własnej lodówki (mielone (3/4 kg), cebula, pieczarki, przecier pomidorowy i kosteczki sera) i myślę, że tu jest spore pole do popisu, bo cokolwiek by było w takiej kulce smakować będzie.
                                  Z tą mąką za późno przeczytałam i prezezornie dałam połowę zwykłej i połowę ziemniaczanej. Wyszło idealnie, pięknie zacementowało dziury.
                                  Ryż gotowałam wczoraj, dziś resztę. Wyprodukowanie 16 kul + smażenie po 4 szt. nie zajęło mi nawet godzinki.
                                  W przyszłości mam nadzieję wyprodukować na większą skalę, pofantazjować z farszem, pomrozić co zostanie.
                                  Podałam podgrzewane w piekarniku.

                                  A jak robisz z piekarnika? Bez smażenia w głębokim tłuszczu???
                                  Zaintrygowało mnie to 🙂

                                  I jeszcze jedno: na 16 kul zużyłam pół kilo ryżu. Zostało mi sporo farszu, ryżu zabrakło. Na kilogram mielonego gotowałabym teraz kilo ryżu.

                                  Co do tego ile ryzu na ile farszu nie pomoge Ci bo ja robie w panificio jakies 300 szt. wiec nie mam pojecia ile na ile.
                                  A co do piekarnika to :
                                  Kupuje mrozona albo taka gotowa w rulonie ciasto francuskie. Kroje na paski szerokosci dwoch palcow i obwijam tymi paskami kulke. Tak zeby miedzy paskami byly przerwy.Wkladam do piekarnika i czekam az cisto sie ladnie zarumieni…
                                  Takie aranciny sa mniej kaloryczne i jeszcze pyszniejsze.

                                  • Sole foto prosimy takiej poobwijanej

                                    • Zamieszczone przez majowamama
                                      Ale kulkę zawiniętą w ryż?
                                      Moczoną w mącznej papce?

                                      Tylko ryzowa, bez moczenia juz w tej papce macznej.

                                      A te do smazenia tez panierowac jak kotlety sie da, czyli maka, jajko i na koncu bulka tarta. Ale nie probowalam tak wiec nie wiem czy sie bedzie przyklejac ladnie.
                                      Caly ambaras polega na tym aby ta papka maczno-wodna byla na tyle gesta zeby ladnie pokryla arancino, a pozniej duzo bulki tartej, normalnie na wcisk ja to robie, czyli ile pochlonie ta maz tyle daje bulki.

                                      • mniam ale pysznosci 🙂

                                        • Zamieszczone przez smoki
                                          Sole foto prosimy takiej poobwijanej

                                          Jak zrobie to wstawie. Bo niestety albo stety to wymysl moj oryginalny. A zdjecia niet jak bede robic to wkleje.

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Arancini palce lizac!!

                                          Dodaj komentarz

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general