Arancini to typowe danie sycylijskie z tavola calda.
NAdaja sie doskonale na przekaske w czasie imprezy, dla gosci, jako drugie sniadanko dla dziecka do szkoly, jako przekaska na wycieczke…lub kiedy tylko chcecie.
Danie pelnowartosciowe bardzo dobrze sycace i dajace duzo energii ale takze lubiane bardzo przez dzieci.
Mozna zrobic wieksza ilosc i zamrozic, lub trzymac w lodowce i przygotowac przed podaniem aby byly gorace lub tylko podgrzac juz gotowe w mikrofali.
Przepis dosc prosty
Podstawa to ragu ktore podalam juz kilka watkow wczesniej
[Zobacz stronę]
Jak juz przygotowaliscie ragu ( w wypadku ragu na aranciny ragu musi byc dosc geste, czyli gotowane dosc dlugo )
Jak mamy ragu zimne to juz polowa roboty za nami.
NAstepnie gotujemy ryz tak aby byl klejacy.
Ochladzamy ryz
W miseczce przygotowujemy :
W jednej ragu
w drugiej pokrojony ser ( w wypadku arancini sycylijskie uzywa sie galbani filante jezeli nie ma takiego w polsce spokojnie mozecie uzyc ser ktory sie ciagnie bedac goracy, czyli jaki kolwiek ktory uzywacie na pizze ser zolty)
W trzeciej miseczce rozrabiacie wode z maka na papke gestosci smietany
W czwartej bulka tarta.
To wszystko!!!
Teraz do roboty.
Robicie z ryzu placuszek, nakladacie troche ragu, kosteczki dwie serka i zamykacie placuszek w ksztalt kulki.
Nastepnie optaczacie arancino w tej papce z maki i wody, a nastepnie w bulce tartej i smazycie na glebokim tluszczu jak paczki. Tyle aby sie zarumienily. Pamietajcie ze w srodku wszystko jest juz gotowane wiec smazenie to tylko podgrzanie i zarumienienie skorki.
JA osobiscie robie arancini w piecu.
Ale to juz inna para kaloszy
Robie aranciny tak jak do smazenia tyle ze nie obtaczam ani w papce z maki i wody ani w bulce tartej ale…..
Kupuje w sklepie gotowe ciasto francuskie.
Kroje to ciasto w paski na dwa palce szerokosci
I ladnie obwijam arancino ciastem i hop do piekarnika.
Wtedy arancino jest dietetyczne i wyglada jak kulinarne dzielo sztuki z wyzszej polki..
Tak wygladaja:
Tu sposob przygotowania
24 odpowiedzi na pytanie: Arancini palce lizac!!
Dodam tylko ze
Aranciny robi sie z roznym nadzieniem
Np ze szpinakiem- polecam doskonale w przpadku szpinaku daje sie tez troche beszamelu i sera ciagnacego 🙂
Tak, właśnie! O matko!!!;)
Sole wygląda pięknie
(trochę mię te obce nazwy produktów peszą)
Mniammmmmmmmmmmmmmmmm
tylko mnie tez przerażają te obce słowa
Zjadłabym…. ale robić
To tak jak u mnie 😉
Sole może zrobisz na następny zlot?
No ba! Sole przecież tak nas kusiła żeby w wakacje zlot był
Ja tam robic nie bede. Mezu w pracy zrobi
A tak naprawde to nie jest nic tak wielkiego do roboty. Mniej roboty o wiele niz z golabkami
Ale na zlot zrobie. OBIECUJE.
po jednym na lebka
sole,
ja rozumiesz wlasnie sie wygrzebalam z giagntycznego apple pie z jezynami i figami z lodami waniliowymi
i nawet mialam w planie przyglodzic sie
ale nic z tego
rano zrobie sbie liste i sprobuje machnac jutro
Machniesz, machniesz. Szybciutko sie robi.
No i zdjecia wklej jak zrobisz.
A zer musi byc taki ciagnacy. DZieci uwielbiaja jak ugryza a w srodku serek sie ciagnie…co tam dzieci ja uwielbiam jak mi sie ciagnie… serek.
kurcze…..
fajne to…
ale roboty strasznie dużo… nie wiem czy znajde w sobie tyle zapału żeby to wykonac…
ja wczoraj wykonałam kopytka pierwszy raz w życiu…..
no i powiem tak….. forma daleko odbiegała od ideału ale smak wedle rodziny byl idealny….
Do ryzu aby byl zolty mozna dodac szczypte zaferano ale nie koniecznie
A maka zwykla. Absolutnie nie ziemniaczana. We wloszech nie ma ziemniaczanej maki, wiec nie mozliwe zeby na filmiku byla ziemniaczana 🙂
esssu
dobrze ze dzisiaj skladniki wszystkie nanioslam 😀
Wow!!!
Piekne, a jaki pieknie podane!!!
Moj mezu powiedzial ze aranciny jak na stara sycylijke przystalo!!
I co ciezko bylo zrobic?
Co do tego ile ryzu na ile farszu nie pomoge Ci bo ja robie w panificio jakies 300 szt. wiec nie mam pojecia ile na ile.
A co do piekarnika to :
Kupuje mrozona albo taka gotowa w rulonie ciasto francuskie. Kroje na paski szerokosci dwoch palcow i obwijam tymi paskami kulke. Tak zeby miedzy paskami byly przerwy.Wkladam do piekarnika i czekam az cisto sie ladnie zarumieni…
Takie aranciny sa mniej kaloryczne i jeszcze pyszniejsze.
Sole foto prosimy takiej poobwijanej
Tylko ryzowa, bez moczenia juz w tej papce macznej.
A te do smazenia tez panierowac jak kotlety sie da, czyli maka, jajko i na koncu bulka tarta. Ale nie probowalam tak wiec nie wiem czy sie bedzie przyklejac ladnie.
Caly ambaras polega na tym aby ta papka maczno-wodna byla na tyle gesta zeby ladnie pokryla arancino, a pozniej duzo bulki tartej, normalnie na wcisk ja to robie, czyli ile pochlonie ta maz tyle daje bulki.
mniam ale pysznosci 🙂
Jak zrobie to wstawie. Bo niestety albo stety to wymysl moj oryginalny. A zdjecia niet jak bede robic to wkleje.
Znasz odpowiedź na pytanie: Arancini palce lizac!!