Arancini to typowe danie sycylijskie z tavola calda.
NAdaja sie doskonale na przekaske w czasie imprezy, dla gosci, jako drugie sniadanko dla dziecka do szkoly, jako przekaska na wycieczke…lub kiedy tylko chcecie.
Danie pelnowartosciowe bardzo dobrze sycace i dajace duzo energii ale takze lubiane bardzo przez dzieci.
Mozna zrobic wieksza ilosc i zamrozic, lub trzymac w lodowce i przygotowac przed podaniem aby byly gorace lub tylko podgrzac juz gotowe w mikrofali.
Przepis dosc prosty
Podstawa to ragu ktore podalam juz kilka watkow wczesniej
[Zobacz stronę]
Jak juz przygotowaliscie ragu ( w wypadku ragu na aranciny ragu musi byc dosc geste, czyli gotowane dosc dlugo )
Jak mamy ragu zimne to juz polowa roboty za nami.
NAstepnie gotujemy ryz tak aby byl klejacy.
Ochladzamy ryz
W miseczce przygotowujemy :
W jednej ragu
w drugiej pokrojony ser ( w wypadku arancini sycylijskie uzywa sie galbani filante jezeli nie ma takiego w polsce spokojnie mozecie uzyc ser ktory sie ciagnie bedac goracy, czyli jaki kolwiek ktory uzywacie na pizze ser zolty)
W trzeciej miseczce rozrabiacie wode z maka na papke gestosci smietany
W czwartej bulka tarta.
To wszystko!!!
Teraz do roboty.
Robicie z ryzu placuszek, nakladacie troche ragu, kosteczki dwie serka i zamykacie placuszek w ksztalt kulki.
Nastepnie optaczacie arancino w tej papce z maki i wody, a nastepnie w bulce tartej i smazycie na glebokim tluszczu jak paczki. Tyle aby sie zarumienily. Pamietajcie ze w srodku wszystko jest juz gotowane wiec smazenie to tylko podgrzanie i zarumienienie skorki.
JA osobiscie robie arancini w piecu.
Ale to juz inna para kaloszy
Robie aranciny tak jak do smazenia tyle ze nie obtaczam ani w papce z maki i wody ani w bulce tartej ale…..
Kupuje w sklepie gotowe ciasto francuskie.
Kroje to ciasto w paski na dwa palce szerokosci
I ladnie obwijam arancino ciastem i hop do piekarnika.
Wtedy arancino jest dietetyczne i wyglada jak kulinarne dzielo sztuki z wyzszej polki..
Tak wygladaja:
Tu sposob przygotowania
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Arancini palce lizac!!
Mam slinootok!
skuszę się i jutro zrobię 🙂
Ooo znalazłam 🙂 mam pytanko,bo na filmiku to ta mąka z woda taka leista jest taka ma być? i jeszcze z czym to podajecie?
Tak, taka ma byc. Maka ma uszczelnic dziury w ryzu tylko.
Podaje jefynue z surowka, albo salata. To w sumie kompletne danie. Ryz i mieso ma w sobie.
Znasz odpowiedź na pytanie: Arancini palce lizac!!