Babka ajerkoniakowa

Zbliża się weeken,więc zachęcam Was do upieczenia babki,która jest wyśmienita.Domownicy ją uwielbiaja,bo nie jest sucha.A oto przepis :

10 czubatych łyżek cukru pudru
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
6 czubatych łyżek mąki tortowej
5 dużych jaj
1 szklanka ajerkoniaku
1 szklanka oleju
1 torebka cukru waniliowego
1 torebka małego proszku do pieczenia

jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.W trakcie ucierania wlewać stopniowo olej i ajerkoniak.Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy i wymieszać. Ciasto wlać do formy z kominkiem. Piec ok godziny w 180 st. Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do wystudzenia.Forma musi być duża,ja takiej nie mam,moja jest raczej średnia,więc ciasta wlewam troszke więcej niż połowa formy,żeby miało gdzie wyrosnąć,a resztę wlewam do małej formki podłużnej i pieke wszystko razem.Życzę smacznego

Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

5 odpowiedzi na pytanie: Babka ajerkoniakowa

  1. Re: Babka ajerkoniakowa

    Jaka polewa pasuje najlepiej bo babkia zrobiona i czeka na wykończenie?
    Zalety babki ajerkoniakowej
    – szybko się wyrabia ciasto
    – nie trzeba nic ważyć
    – nie trzeba się bardzo wysilać z ucieraniem

    Ewa i Przemek (15.07)

    • Re: Babka ajerkoniakowa

      Nie daje żadnej polewy,bo uważam,że wtedy nie byłoby czuć tak dobrze aromatu ajerkoniaku. Spróbuj ją bez polewy-polecam. Napisz czy Ci smakowała. Pozdrawiam

      Jessi i Weroniczka z 20.03.2003

      • Re: Babka ajerkoniakowa

        a to ja i tak ja trochę pokidam jakąś polewą gotową odgrzaną w mikrofali
        Co do smaku jest smaczna, tylko ja nie jestem amatorką babek. Upiekłam akurat babkę zeby tyle ciasta nie żreć, a upiec musiałam dla gości

        Ewa i Przemek (15.07)

        • Re: Babka ajerkoniakowa była hitem weekendu

          Upiekłam ja w sobote a w niedzielę nie było po niej ani okruszka. Wszyscy byli zachwyceni aromatem oraz kolorem ( intensywnie żółtym ). Ja babke posypałam cukrem pudrem.
          Ogólnie pycha, na pewno wejdzie na stałe do naszego weekendowego menu.

          net i Julcia ( 29.07.2003 )

          • Re: Babka ajerkoniakowa

            Wlasnie upiekłam…..mmmmmmmmmm pycha chyba do jutra sie nic nie ostanie 🙂
            Pozdrawiam Kasia i…

            Znasz odpowiedź na pytanie: Babka ajerkoniakowa

            Dodaj komentarz

            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
            Logo