Zbliża się weeken,więc zachęcam Was do upieczenia babki,która jest wyśmienita.Domownicy ją uwielbiaja,bo nie jest sucha.A oto przepis :
10 czubatych łyżek cukru pudru
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
6 czubatych łyżek mąki tortowej
5 dużych jaj
1 szklanka ajerkoniaku
1 szklanka oleju
1 torebka cukru waniliowego
1 torebka małego proszku do pieczenia
jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.W trakcie ucierania wlewać stopniowo olej i ajerkoniak.Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy i wymieszać. Ciasto wlać do formy z kominkiem. Piec ok godziny w 180 st. Po upieczeniu ciasto zostawić w formie do wystudzenia.Forma musi być duża,ja takiej nie mam,moja jest raczej średnia,więc ciasta wlewam troszke więcej niż połowa formy,żeby miało gdzie wyrosnąć,a resztę wlewam do małej formki podłużnej i pieke wszystko razem.Życzę smacznego
Jessi i Weroniczka z 20.03.2003
5 odpowiedzi na pytanie: Babka ajerkoniakowa
Re: Babka ajerkoniakowa
Jaka polewa pasuje najlepiej bo babkia zrobiona i czeka na wykończenie?
Zalety babki ajerkoniakowej
– szybko się wyrabia ciasto
– nie trzeba nic ważyć
– nie trzeba się bardzo wysilać z ucieraniem
Ewa i Przemek (15.07)
Re: Babka ajerkoniakowa
Nie daje żadnej polewy,bo uważam,że wtedy nie byłoby czuć tak dobrze aromatu ajerkoniaku. Spróbuj ją bez polewy-polecam. Napisz czy Ci smakowała. Pozdrawiam
Jessi i Weroniczka z 20.03.2003
Re: Babka ajerkoniakowa
a to ja i tak ja trochę pokidam jakąś polewą gotową odgrzaną w mikrofali
Co do smaku jest smaczna, tylko ja nie jestem amatorką babek. Upiekłam akurat babkę zeby tyle ciasta nie żreć, a upiec musiałam dla gości
Ewa i Przemek (15.07)
Re: Babka ajerkoniakowa była hitem weekendu
Upiekłam ja w sobote a w niedzielę nie było po niej ani okruszka. Wszyscy byli zachwyceni aromatem oraz kolorem ( intensywnie żółtym ). Ja babke posypałam cukrem pudrem.
Ogólnie pycha, na pewno wejdzie na stałe do naszego weekendowego menu.
net i Julcia ( 29.07.2003 )
Re: Babka ajerkoniakowa
Wlasnie upiekłam…..mmmmmmmmmm pycha chyba do jutra sie nic nie ostanie 🙂
Pozdrawiam Kasia i…
Znasz odpowiedź na pytanie: Babka ajerkoniakowa