Podawalam ten przepis 2 lata temu, ale jbabka jest tak dobra, ze przypomonam go 🙂
150g nutelli
5 jaj
200g cukru
200g miekkiego masla
150g maki 200g mielonych orzechow laskowych (moga byc cwiartki)
olejek waniliowy
Maslo polaczyc z 150g cukru(ja daje cukier puder_latwiej sie uciera).Ucierac dodajac stopniowo zoltka. Pod koniec wsypac make i orzechy(zawsze mieszam orzechy z odrobina maki, wtedy nie opadaja),podzielic mase na 2 czesci.Do jednej porcji dodac kilka kropli olejku waniliowego(mozna dodac rowniez 4 lyzki ajerkoniaku),do drugiej porcji dodac nutelle. Bialka ubic dodajac stopniowo reszte cukru (50 g). Piane podzielic na 2 czesci,wylozyc na obie porcje ciasta i delikatnie wymieszac. Na dno formy do pieczenia(z kominem)wylac mase nugatowa, a nastepnie waniliowa. Spiralnym ruchem przeciagnac przez ciasto widelcem,aby powstal marmurek.Wstawic do nagrzenego piekarnika(175-200st.) i piec 60 min. Przeprowadzic probe patyczkiem. Mozna polac babke polewa zrobiona ze 150g cukru pudru roztartego z 2-3 lyzkami ajerkoniaku.
SMACZNEGO!!!
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Babka "Marmurek z nutella" – pyszna :)
Kurcze lotosku, juz sie balam, ze bedziesz mnie ochrzaniac za babki na diecie 😀
Ciesze sie, ze smakowala, cukru rzeczywiscie mozna dodac mniej.
Dawidek tez mial swietna zabawe przy robieniu babki:)
wow, brzmi wspaniale, chyba i ja się skuszę…
Pyszna była! Wszyscy się zachwycali!
Dzięks za przpis
Ta babka wyszła mi trochę sucha. Wszystko dałam jak pisałaś, piekłam godzinę w 180 stopniach. Co by tu dodać żeby dłużej była świeża? Może mleko??
prosze bardzo:)
Nie wiem, moja nie byla sucha. sprobuj z mlekiem, ale nie wiem czy to cos zmieni:)
Ja robiłam na przyjęcie urodzinowe Mikołaja,wyszła przepyszna.
Dzieci jak usłyszały że jest tam nutella,to jadły aż im się uszy trzęsły:)
Pyszna 😀
brzmi super mzoe w weekend zrobie bo cos nutella ostatnio nie schodzi saute
Hop!:)
Zrobie na swieta
i ja:D
już się piecze
Znasz odpowiedź na pytanie: Babka "Marmurek z nutella" – pyszna :)