Witajcie!
Wczorajszy program Magdy Gessler był dla mnie inspiracją, więc dziś na obiad babka ziemniaczane z boczkiem!
Składniki:
2 kawałki kiełbasy leśnej
4 łyżki oleju
pół szklanki mąki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 kg ziemniaków
2-3 cebule
2 jajka
pieprz
sól
ok. 0,5 kg boczku wędzonego
Przygotowanie:
ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy olej i cytrynę, mąkę i wszystko mieszamy. Następnie pokrojony boczek oraz kiełbasę podsmażamy aż się zarumienią, cebulę również podsmażamy do przeszklenia. Czekamy aż trochę przestygnie, wszystkie składniki wrzucamy do startych ziemniaków, dodajemy jajka,doprawiamy solą i pieprzem (można równiez dodać świeżą bazylię), mieszamy. Całość przelewamy na blachę wysmarowaną olejem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Smacznego 🙂
4 odpowiedzi na pytanie: Babka ziemniaczana
Zawsze robie bezcytryny i kielbasy.
Musze wyprobowac tak, bo babje uwielbiam zwlaszcza odsmazona nastepnego dnia ze smietana.
Moja nigdy nie jest odgrzewana, bo tak szybko znika. A i też robię bez cytryny.
2 lyz. Cytryny smaku pewno nie zmienia, a moga ziemniaki nie zczerniec tak sobie mysle…
te 2 łyżki soku z cytryny są po to aby ziemniaki nie zczarniały 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Babka ziemniaczana