badanie krwi…..

dziewczyny pomozcie mi rozszyfrowac skroty
Hb7.8 mmol / l
E 4.15 T / l
L 7. 40 G / l
Ht 0.36
jakos nie moge od swojego lekarza wycisnac objasnien wynikow badan i czy sa w miare w normie
jesli ktoras z was ma o tym pojecie to prosze o pomoc
pozdrawiam
Aska (19.04.03)

4 odpowiedzi na pytanie: badanie krwi…..

Dodane ponad rok temu,

Re: badanie krwi…..

Z tego co wiem to HB to hemoglobina E -erytrocyty L-leukocyty nie wiem tylko co to Ht…co do norm to w tej chwili trudno mi powiedzieć ale postaram się poszukać coś o tym… ja miałam badania roboine w innych jednostkach..no i chyba normy dla kobiet w ciąży są inne niż normalnie… więc najlepiej polegać na opinii lekarza jesli nie znalazł nic alarmującego to pewnie wszystko jest w porządku…

Może mamusie które mają podobny termin podpowiedzą czy twoje wyniki sa dobre ja jak dotad miałam jedno badanie i wyniki były bbardzo dobre , ale to początek ciąży… życzę zdrówka i pozdrawiam

Weronka (termin 6.06.03)

joaska2 Dodane ponad rok temu,

Re: badanie krwi…..

`Witam
Hb to chyba hemoglobina normy 12-16 (zazwyczaj skrot to HGB)
HT to moze HCT norma 0.37-0.51
L i E nie znam ale sie nie przejmuj w ciazy moga byc inne zapytaj koniecznie lekarza, bo my mozemy cos przekrecic, skroty u Ciebie sa inne niz w standardowych opisach

Aska

helenka Dodane ponad rok temu,

Re: badanie krwi…..

Ja mialam ostatnio hemoglobine 10,1
wartosc ref. kobiety 11,2 – 15,2
I moj lekarz od razu powiedzial ze taka morfologia jest kiepska (chociaz uwazam ze zelazo kazdej ciezarowce spada), i wypisal mi Sorbifer. Biore 2 razy dziennie, i do tego witaminki Materne. Wiec mysle ze masz bardzo niska hemoglobine (na reszcie sie nie znam), musisz cos dostac od lekarza. Do tego urozmaicic diete w zelazo. Wiecej mieska, wedlin, sliwki, morele suszone, orzeszki, pomidorki, buraczki itp :)) Tylko pamietaj ze zelazo sie przyswaja wraz z witamina C. Tabletki maja to uregulowane w skladzie, ale jak cos jesz, to zawsze musisz jakies warzywko dodac.
(Sorry ze przynudzam, ale 2 lata temu mialam anemie i troche o tym wiem :))
Zdrowka!!!

P.S.: Aha, L to leukocyty, E – erytrocyty.
L wartosc ref. dorosli 4-10
E wartosc ref. kobiety 3,5 – 5,0

Helenka – przyszla mamuska 🙂
15. IV. 2003

annfen Dodane ponad rok temu,

Re: badanie krwi…..

Hemoglobinę masz jak najbardziej w normie, która wynosi 7.5-9.9 mmol/L.Koleżanki podały też dobre normy 12-16 ale g/d. Zależy w jakich jednostkach jest mierzona.
Pozostałe oznaczenia niestety nie wiem co oznaczają

Anka i Dzidzia (28.05.03}

Znasz odpowiedź na pytanie: badanie krwi…..?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Noworodek, niemowlę
"płaczące" zasypianie
Mój maluch od jakiegoś tygodnia straszliwie płacze przed zaśnięciem. Nie ma znaczenia czy w dzień czy wieczorem. Potwornie płacze i co gorsza nie można go uspokoić. Nie pomaga noszenie na
Czytaj dalej
Noworodek, niemowlę
Witam!!!
Cześć! Jetsem mamą już prawie 11 tygodni. Boże jak wszystko się zmieniło! nie myślałam, że aż tak bardzo. Przez pierwsze 1,5 tyg mały był cudowny - jadł i spał. Potem
Czytaj dalej