To ulubione ciasto mojego męża 🙂 łatwe i szybkie do zrobienia
50 dag mąki
25 dag margaryny
20 dag cukru pudru
2 jaja
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 szkl mleka
5 łyżek marmolady
bakalie (rodzynki, orzechy, skórki)
olejek rumowy
Mąkę, margarynę, cukier, jaja i proszek do pieczenia zagnieść 🙂
podzielić na dwie części ( jedną z części wyłożyć spód blaszki – takiej do makowca – na grubość pół cm i piec kilka minut aż ciasto się zarumieni – po wyjęciu z piekarnika posmarować marmoladą) resztę ciasta upiec w innej blaszce (obojętnie jakiej- okrągłej, kwadratowej – nie ma to znaczenia) piec 35-40 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto pokruszyć – dodać do niego mleko, kakao, olejek rumowy i bakalie wymieszać dobrze mikserem albo zagnieść ręką. Powstałą masę wyłożyć na wcześniej upieczony spód. Mocno ugnieść ją łyżką na tym spodzie i polać polewą czekoladową:) wstawić do lodówki na 2 godziny 🙂
Palce lizać!!!
17 odpowiedzi na pytanie: BAJADERKA – pychotka!!!
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
brzmi pysznie zrobie na świeta bo do świąt jestem na dietce
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
Brzmi bardzo zachecajaco:) Dam znac gdy wyprobuje
Ola (16.10.03)
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
a jaka to jest blaszka do makowca?
Czy taka jak do keksu, chuda dluga?
Mialabym ochote wyprobowac Twoj przepis
Marta, Kasper 2l 9m i Kevin 14m
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
Tak długa i chuda 🙂
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
A jak będą te jednostki wyglądały po przeliczeniu na szklanki???
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
50dag mąki tj pół paczki mąki nie wiem ile to szklanek ja tak na oko dziele na pół kilogramowe opakowanie
a cukier puder kupuje w 400g opakowaniach i tez tak na oko odmierzam pół opakowania
to nie biszkopt jak będzie kilka gramów więcej to nic się nie stanie 🙂
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
Zrobiłam wczoraj na oko;-) Mąkę mam w szklanym słoiku więc odmierzam szklankami, ale dosypywałam tak długo, aż ciasto wyszło plastyczne. Zrobiłam z marmoladą śliwkową – produkt końcowy mile mnie zaskoczył, tylko następnym razem bankowo dam więcej bakalii
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
🙂
ja dziś zrobiłam to ciasto mąż jutro przyjeżdża będzie miał miłą niespodziankę
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
No i ja tez dzis zrobiłam jest bardzo dobre.
Dzieki za przepis :-))))
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
Ja mam pytanie: czemu jedną część (w keksówce) piecze się kilka minut aż się zarumieni, a drugą 35 minut. Czy ta pierwsza nie będzie niedopieczona?
Kurcze, wiem że mi szybko nie odpiszesz, a ja właśnie robię ciasto 🙂
Zobaczymy co mi wyjdzie, bo bardzo jestem ciekawa tego ciasta. MIałam zrobić je na Święta, ale nie zdążyłam.
Lecę do kuchni:)
Kansia i Szymek 6.05.2005
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
Ja robiłam to ciasto juz kilka razyi raz to w keksówce dłużej przytrzymałam i potem jak kroilam to sie troche kruszyło. Na 100% nie wiem czy to dlatego,że blo bardziej przypieczone,ale poprzednie jak były tylko zarumienione to były lepsze
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
Dzięki :)) za szybką odpowiedź :))
Jesteśmy już po degstacji więc się podzielę wrażeniami 🙂
1. Dałam więcej mąki, niż jest w przepisie, aż ciasto stało się elastyczne,
2. Niestety, bałam się, że spód będzie niedopieczony, więc trzymałam nieco dłużej – efekt – jest twardy i ciężko się kroi (no, przesadziłam jednym słowem ),
3. Chyba dałam za dużo bakalii, ale tak mnie jakoś poniosło.
Pomimo tego, o czym napisałam wyżej, wyszło fajnie :))
Polecam 🙂
Pozdrawiam ciepło!
Kansia i Szymek 6.05.2005
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
cieszę się że smakowało, spód upieczony trzeba posmarować dżemem to wtedy zmięknie. najlepiej jeść to ciasto na drugi dzień 🙂
Re: BAJADERKA – pychotka!!!
Rzeczywiście następnego dnia spód był bardziej przyjazny :))
Pozdrawiam!
Kansia i Szymek 6.05.2005
Ile czasu pieczecie pierwszą część i w ilu stopniach (jedną i drugą)?? to dość ważne 😉
ale mam ochotę na taką bajaderkę, zajadałam się nią za studenckich czasów, muszę zrobić. tylko dopytam o tą blachę na spód, jaki mam mieć rozmiar? “na makowiec” nic mi nie mówi 😉
zrobilam
polecam z calego serca na pms – idealna ilosc cukru na zabicie stresu!
naprawde fajne ciasto, tylko nalezy serwowac po malenkim kawaleczku z popoludniowym espresso:)
Znasz odpowiedź na pytanie: BAJADERKA – pychotka!!!