BAJADERKA – pychotka!!!

To ulubione ciasto mojego męża 🙂 łatwe i szybkie do zrobienia

50 dag mąki
25 dag margaryny
20 dag cukru pudru
2 jaja
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 szkl mleka
5 łyżek marmolady
bakalie (rodzynki, orzechy, skórki)
olejek rumowy

Mąkę, margarynę, cukier, jaja i proszek do pieczenia zagnieść 🙂
podzielić na dwie części ( jedną z części wyłożyć spód blaszki – takiej do makowca – na grubość pół cm i piec kilka minut aż ciasto się zarumieni – po wyjęciu z piekarnika posmarować marmoladą) resztę ciasta upiec w innej blaszce (obojętnie jakiej- okrągłej, kwadratowej – nie ma to znaczenia) piec 35-40 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto pokruszyć – dodać do niego mleko, kakao, olejek rumowy i bakalie wymieszać dobrze mikserem albo zagnieść ręką. Powstałą masę wyłożyć na wcześniej upieczony spód. Mocno ugnieść ją łyżką na tym spodzie i polać polewą czekoladową:) wstawić do lodówki na 2 godziny 🙂
Palce lizać!!!

17 odpowiedzi na pytanie: BAJADERKA – pychotka!!!

  1. Re: BAJADERKA – pychotka!!!

    brzmi pysznie zrobie na świeta bo do świąt jestem na dietce

    Natalka 19.05.05

    • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

      Brzmi bardzo zachecajaco:) Dam znac gdy wyprobuje

      Ola (16.10.03)

      • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

        a jaka to jest blaszka do makowca?

        Czy taka jak do keksu, chuda dluga?

        Mialabym ochote wyprobowac Twoj przepis

        Marta, Kasper 2l 9m i Kevin 14m

        • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

          Tak długa i chuda 🙂

          • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

            A jak będą te jednostki wyglądały po przeliczeniu na szklanki???

            • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

              50dag mąki tj pół paczki mąki nie wiem ile to szklanek ja tak na oko dziele na pół kilogramowe opakowanie
              a cukier puder kupuje w 400g opakowaniach i tez tak na oko odmierzam pół opakowania
              to nie biszkopt jak będzie kilka gramów więcej to nic się nie stanie 🙂

              • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

                Zrobiłam wczoraj na oko;-) Mąkę mam w szklanym słoiku więc odmierzam szklankami, ale dosypywałam tak długo, aż ciasto wyszło plastyczne. Zrobiłam z marmoladą śliwkową – produkt końcowy mile mnie zaskoczył, tylko następnym razem bankowo dam więcej bakalii

                • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

                  🙂
                  ja dziś zrobiłam to ciasto mąż jutro przyjeżdża będzie miał miłą niespodziankę

                  • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

                    No i ja tez dzis zrobiłam jest bardzo dobre.
                    Dzieki za przepis :-))))

                    Natalka 19.05.05

                    • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

                      Ja mam pytanie: czemu jedną część (w keksówce) piecze się kilka minut aż się zarumieni, a drugą 35 minut. Czy ta pierwsza nie będzie niedopieczona?

                      Kurcze, wiem że mi szybko nie odpiszesz, a ja właśnie robię ciasto 🙂
                      Zobaczymy co mi wyjdzie, bo bardzo jestem ciekawa tego ciasta. MIałam zrobić je na Święta, ale nie zdążyłam.

                      Lecę do kuchni:)

                      Kansia i Szymek 6.05.2005

                      • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

                        Ja robiłam to ciasto juz kilka razyi raz to w keksówce dłużej przytrzymałam i potem jak kroilam to sie troche kruszyło. Na 100% nie wiem czy to dlatego,że blo bardziej przypieczone,ale poprzednie jak były tylko zarumienione to były lepsze

                        Natalka 19.05.05

                        • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

                          Dzięki :)) za szybką odpowiedź :))

                          Jesteśmy już po degstacji więc się podzielę wrażeniami 🙂
                          1. Dałam więcej mąki, niż jest w przepisie, aż ciasto stało się elastyczne,
                          2. Niestety, bałam się, że spód będzie niedopieczony, więc trzymałam nieco dłużej – efekt – jest twardy i ciężko się kroi (no, przesadziłam jednym słowem ),
                          3. Chyba dałam za dużo bakalii, ale tak mnie jakoś poniosło.

                          Pomimo tego, o czym napisałam wyżej, wyszło fajnie :))

                          Polecam 🙂

                          Pozdrawiam ciepło!

                          Kansia i Szymek 6.05.2005

                          • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

                            cieszę się że smakowało, spód upieczony trzeba posmarować dżemem to wtedy zmięknie. najlepiej jeść to ciasto na drugi dzień 🙂

                            • Re: BAJADERKA – pychotka!!!

                              Rzeczywiście następnego dnia spód był bardziej przyjazny :))

                              Pozdrawiam!

                              Kansia i Szymek 6.05.2005

                              • Ile czasu pieczecie pierwszą część i w ilu stopniach (jedną i drugą)?? to dość ważne 😉

                                • ale mam ochotę na taką bajaderkę, zajadałam się nią za studenckich czasów, muszę zrobić. tylko dopytam o tą blachę na spód, jaki mam mieć rozmiar? “na makowiec” nic mi nie mówi 😉

                                  • zrobilam
                                    polecam z calego serca na pms – idealna ilosc cukru na zabicie stresu!
                                    naprawde fajne ciasto, tylko nalezy serwowac po malenkim kawaleczku z popoludniowym espresso:)

                                    Znasz odpowiedź na pytanie: BAJADERKA – pychotka!!!

                                    Dodaj komentarz

                                    Angina u dwulatka

                                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                    Czytaj dalej →

                                    Mozarella w ciąży

                                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                    Czytaj dalej →

                                    Ile kosztuje żłobek?

                                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                    Czytaj dalej →

                                    Dziewczyny po cc – dreny

                                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                    Czytaj dalej →

                                    Meskie imie miedzynarodowe.

                                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                    Czytaj dalej →

                                    Wielotorbielowatość nerek

                                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                    Czytaj dalej →

                                    Ruchome kolano

                                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                    Czytaj dalej →
                                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                    Logo
                                    Enable registration in settings - general