Bananowiec

Widziałam na forum, ze sa 2 przepisy na bananowiec – moj jednak jest zupełnie inny. Chętnie się podzielę:

Bananowiec – czyli bardzo szybkie, bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto. Jak nie mam pomysłu na coś słodkiego – to robię albo muffinki albo właśnie bananowiec. Jest to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast.

Składniki:
1/2 szklanki oleju
1 szkl. cukru
2 jajka
3-4 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepsze)
1 i 3/4 szkl. mąki (daję 500)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
olejek waniliowy, pomarańczowy czy jaki się tam nawinie pod rękę (parę kropel)

W mikserze połaczyć olej i cukier (tak bez szału i nie na gładko – zakręcić tylko parę razy żeby się połaczyło). Od razu przyznaję – nie robię tego w mikserze tylko w dużym malakserze – no… taki automat z duża michą i nożami do krojenia warzyw.

Dodać jajka, dodać zgniecione banany (właśnie dlatego nie robię tego w mikserze, bo nie chce mi się gnieść bananów 🙂 A do malaksera wrzucam banany pokrojone w około 3-5 cm plastry i te noże załątwią resztę 🙂 ). Później dodać całą resztę. Piec ok. 90 minut w temperaturze 160 stopni.

Całe ciasto (bez wyjmowania składników z szafek 😉 ) wyrabia się około 5 minut, wkłada do wysmarowanej formy i tyle.

smaczego łasuchowania 🙂

ps. gwarantuje, że każdy kto nie wie, że w środku są banany tego nie zgadnie 🙂 Będą padały: może miód? Może mak? A co tam w środku jest… Nie mogę zgadnąć 🙂 Ale nikt nie trafi, że banany 😀

28 odpowiedzi na pytanie: Bananowiec

  1. Na pewno spróbuję, Mamroć a jak robisz muffiny na słodko, można z tego ciasta?

    • Zamieszczone przez ciapa
      Na pewno spróbuję, Mamroć a jak robisz muffiny na słodko, można z tego ciasta?

      Ciapa – obawiam się, ze nie nie przejdzie to ciasto musi sporo posiedzieć w piekarniku…. A muffinki sa szybciutkie – parenascie minut max 20 i gotowe.
      Masz tutaj pare moich przepisów na słodkie muffinki:

      • UWAGA będę dziś piec a ja do pieczenia hmmm… gotować uwielbiam ale pieczenie średnio mi idzie.
        Na jaką formę wylewasz to ciasto? Chodzi mi o to aby za cienkie nie wyszło 🙂

        • Przepis wydaje się bardzo fajny, a zdjęcie to już mnie w ogóle przekonało – aż się zaśliniłam 😀

          A ciasto siedzi w piekarniku Już pięknie pachnie, a przez szybkę widziałam, że ładnie rośnie

          Dzięki za przepis! 😀

          Edytuję, bo się do ciasta dobrałam 🙂 Wyszło super!!!
          Jeszcze gorącego zjadłam jeden kawałek, bo nie mogłam się powstrzymać 😀
          Moje jest trochę ciemniejsze, bo w trakcie robienia się zorientowałam, że mam tylko pół szklanki mąki, więc resztę dałam razowej pszennej.

          • Mamrotka więcej takich przepisów poproszę Wyszło pyszne Z podziwu wyjść nie mogę jak mało roboty i chyba pieczenie polubię jak podrzucisz podobne

            • Dziewczyny – cieszę się, że smakowało 🙂
              Aisa – miałam pisać, że wylewam na średnią okrągła tortownicę, ale już doczytałam, że upiekłaś 🙂

              W wolnej chwili wrzuce jeszcze pare fajnych przepisów – ktore ZAWSZE wychodzą 🙂

              A i jeszcze jedno – im bardziej przejrzałe banany dodacie (takie nawet z ciemnymi brązowymi plamami) – tym ciasto jest smaczniejsze 🙂

              • Zamieszczone przez Mamrotka
                Dziewczyny – cieszę się, że smakowało 🙂
                Aisa – miałam pisać, że wylewam na średnią okrągła tortownicę, ale już doczytałam, że upiekłaś 🙂

                W wolnej chwili wrzuce jeszcze pare fajnych przepisów – ktore ZAWSZE wychodzą 🙂

                A i jeszcze jedno – im bardziej przejrzałe banany dodacie (takie nawet z ciemnymi brązowymi plamami) – tym ciasto jest smaczniejsze 🙂

                Na taką tortownicę też wylałam 🙂
                Ogólnie wczoraj byliśmy na grilu na Zakrzówku (zaraz po tym deszczu i na szczęście już było pięknie) i przepis poszedł dalej więc Kraków będzie w najbliższym czasie piekł bananowce 🙂

                Czekamy z niecierpliwością na przepisy – muszę muffinki spróbować 🙂

                • Zamieszczone przez aisa.m
                  Na taką tortownicę też wylałam 🙂
                  Ogólnie wczoraj byliśmy na grilu na Zakrzówku (zaraz po tym deszczu i na szczęście już było pięknie) i przepis poszedł dalej więc Kraków będzie w najbliższym czasie piekł bananowce 🙂

                  Czekamy z niecierpliwością na przepisy – muszę muffinki spróbować 🙂

                  Kurdwanów (ja), Prokocim (moje ciocie) i Hala Targowa (moja teściowa) już długo piecze to ciasto 😉

                  Witam Krakuskę 🙂 Jakoś nie zauwazyłam, że z Krakowa jesteś…gapa ze mnie.

                  • Zamieszczone przez Mamrotka
                    Kurdwanów (ja), Prokocim (moje ciocie) i Hala Targowa (moja teściowa) już długo piecze to ciasto 😉

                    Witam Krakuskę 🙂 Jakoś nie zauwazyłam, że z Krakowa jesteś…gapa ze mnie.

                    Ja Krowodrza ale pracuję niedaleko Ciebie w takim razie tuż za Bonarką:)

                    • Zamieszczone przez aisa.m
                      Ja Krowodrza ale pracuję niedaleko Ciebie w takim razie tuż za Bonarką:)

                      No to patrz rzut beretem – ja w Oszołomie czasem zakupy robie 🙂
                      Trzeba by przemyslec kwestię spotkania sie kiedys w Bonarce na jakies szybkiej kawie 😉

                      • A można by w keksowej foremce upiec???Może ktoś piekł???

                        Mam “nakrapiane” banany i muszę koniecznie skorzystać z tego przepisu;)

                        • mmmmmmmm,….. jak kupię piekarnik to będzie pierwsze ciasto jakie w nim upiekę… mniam… brzmi pysznie

                          • jutro zrobię,mam nadzieję że mi wyjdzie:)

                            • robię takie od jakiegoś czasu, tylko właśnie z mąki pełnoziarnistej, jest ciemniejsze niż na zdjęciu 🙂 jest pyyyyycha!

                              • siedzi w piecu:)
                                ale jakoś tak boję się robić ciasta z całymi jajkami
                                mam nadzieję że wyjdzie

                                • Zamieszczone przez wioletta.w
                                  siedzi w piecu:)
                                  ale jakoś tak boję się robić ciasta z całymi jajkami
                                  mam nadzieję że wyjdzie

                                  Ale dlaczego?
                                  Przecież do większości ciast dodaje się całe jajka.

                                  • I znowu był bananowiec i poszedł w jeden dzień bo cały czas leje 🙂

                                    • Zamieszczone przez kiara
                                      Ale dlaczego?
                                      Przecież do większości ciast dodaje się całe jajka.

                                      ja w większości dodaje osobno żółtka i ubitą pianę z białek….
                                      w każdym bądź razie mi nie wyszło….:(zakalec że szok

                                      • Zamieszczone przez wioletta.w
                                        ja w większości dodaje osobno żółtka i ubitą pianę z białek….
                                        w każdym bądź razie mi nie wyszło….:(zakalec że szok

                                        Przykro mi że Ci nie wyszedł – jesteś pierwszą osobą ktorej dałam ten przepis i jej ciasto nie wyszło – bo naprawdę robi się szybko i smakuje wybornie.
                                        Nie mam pomysłu dlaczego wyszedł Ci zakalec.

                                        • Zamieszczone przez Mamrotka
                                          Przykro mi że Ci nie wyszedł – jesteś pierwszą osobą ktorej dałam ten przepis i jej ciasto nie wyszło – bo naprawdę robi się szybko i smakuje wybornie.
                                          Nie mam pomysłu dlaczego wyszedł Ci zakalec.

                                          Może za krótko pieczony był????

                                          Robiłam raz….. PYSZOTA!!!!!Zniknął prawie ciepły
                                          Teraz właśnie siedzi w piekarniku:) i chciałabym żeby zdążył wystygnąć;)

                                          Dzięki za świetny przepis!!!!:)

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Bananowiec

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo