Bananowiec

Widziałam na forum, ze sa 2 przepisy na bananowiec – moj jednak jest zupełnie inny. Chętnie się podzielę:

Bananowiec – czyli bardzo szybkie, bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto. Jak nie mam pomysłu na coś słodkiego – to robię albo muffinki albo właśnie bananowiec. Jest to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast.

Składniki:
1/2 szklanki oleju
1 szkl. cukru
2 jajka
3-4 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepsze)
1 i 3/4 szkl. mąki (daję 500)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
olejek waniliowy, pomarańczowy czy jaki się tam nawinie pod rękę (parę kropel)

W mikserze połaczyć olej i cukier (tak bez szału i nie na gładko – zakręcić tylko parę razy żeby się połaczyło). Od razu przyznaję – nie robię tego w mikserze tylko w dużym malakserze – no… taki automat z duża michą i nożami do krojenia warzyw.

Dodać jajka, dodać zgniecione banany (właśnie dlatego nie robię tego w mikserze, bo nie chce mi się gnieść bananów 🙂 A do malaksera wrzucam banany pokrojone w około 3-5 cm plastry i te noże załątwią resztę 🙂 ). Później dodać całą resztę. Piec ok. 90 minut w temperaturze 160 stopni.

Całe ciasto (bez wyjmowania składników z szafek 😉 ) wyrabia się około 5 minut, wkłada do wysmarowanej formy i tyle.

smaczego łasuchowania 🙂

ps. gwarantuje, że każdy kto nie wie, że w środku są banany tego nie zgadnie 🙂 Będą padały: może miód? Może mak? A co tam w środku jest… Nie mogę zgadnąć 🙂 Ale nikt nie trafi, że banany 😀

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Bananowiec

  1. Właśnie się piecze, pachnie cudnie

    Dopisuję,że wyszedł przesmaczny z taka fajną chrupiącą skórką, pół zniknęło i faktycznie nie czuć w nim ani trochę banana 🙂

    • Zamieszczone przez Mamrotka
      Przykro mi że Ci nie wyszedł – jesteś pierwszą osobą ktorej dałam ten przepis i jej ciasto nie wyszło – bo naprawdę robi się szybko i smakuje wybornie.
      Nie mam pomysłu dlaczego wyszedł Ci zakalec.

      Ja znam tylko jeden powód zakalców – @

      • Wyszło
        Fajne, proste, tylko długo się piecze, nawet smaczne, zdziwił mnie ciemny kolor
        U mnie się nie przyjęło 🙁 ale jak ktoś lubi tego typu ciasta to naprawdę dobre

        Dalej króluje szarlotka 😀

        • Czy piecze się go aż 90 minut?Moje już godzinę piekę i mam rumiane za 30 minut będę miała spalone…
          Piekła któraś krócej?

          • Zamieszczone przez Aga4
            Czy piecze się go aż 90 minut?Moje już godzinę piekę i mam rumiane za 30 minut będę miała spalone…
            Piekła któraś krócej?

            Nie ja piekę zawsze 90 minut – może termostat masz walnięty i piecze na wyższej temperaturze?

            • nie przepadam za bananowcami, ale miałam banany brązowiejące i wykonałam ciasto.
              Moim zdaniem smaczne. Warto było

              • Zamieszczone przez bejka
                nie przepadam za bananowcami, ale miałam banany brązowiejące i wykonałam ciasto.
                Moim zdaniem smaczne. Warto było

                Ciesze się 🙂

                • Zamieszczone przez Aga4
                  Czy piecze się go aż 90 minut?Moje już godzinę piekę i mam rumiane za 30 minut będę miała spalone…
                  Piekła któraś krócej?

                  Ja piekłam 80 minut z termoobiegiem. Po pół godzinie góra była już bardzo ciemna, więc przykryłam folią aluminiową. Wyszlo super!!

                  Delikatne, aromatyczne – dzięki

                  Znasz odpowiedź na pytanie: Bananowiec

                  Dodaj komentarz

                  Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                  Logo