Widziałam na forum, ze sa 2 przepisy na bananowiec – moj jednak jest zupełnie inny. Chętnie się podzielę:
Bananowiec – czyli bardzo szybkie, bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto. Jak nie mam pomysłu na coś słodkiego – to robię albo muffinki albo właśnie bananowiec. Jest to jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast.
Składniki:
1/2 szklanki oleju
1 szkl. cukru
2 jajka
3-4 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepsze)
1 i 3/4 szkl. mąki (daję 500)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
olejek waniliowy, pomarańczowy czy jaki się tam nawinie pod rękę (parę kropel)
W mikserze połaczyć olej i cukier (tak bez szału i nie na gładko – zakręcić tylko parę razy żeby się połaczyło). Od razu przyznaję – nie robię tego w mikserze tylko w dużym malakserze – no… taki automat z duża michą i nożami do krojenia warzyw.
Dodać jajka, dodać zgniecione banany (właśnie dlatego nie robię tego w mikserze, bo nie chce mi się gnieść bananów 🙂 A do malaksera wrzucam banany pokrojone w około 3-5 cm plastry i te noże załątwią resztę 🙂 ). Później dodać całą resztę. Piec ok. 90 minut w temperaturze 160 stopni.
Całe ciasto (bez wyjmowania składników z szafek 😉 ) wyrabia się około 5 minut, wkłada do wysmarowanej formy i tyle.
smaczego łasuchowania 🙂
ps. gwarantuje, że każdy kto nie wie, że w środku są banany tego nie zgadnie 🙂 Będą padały: może miód? Może mak? A co tam w środku jest… Nie mogę zgadnąć 🙂 Ale nikt nie trafi, że banany 😀
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: Bananowiec
Właśnie się piecze, pachnie cudnie
Dopisuję,że wyszedł przesmaczny z taka fajną chrupiącą skórką, pół zniknęło i faktycznie nie czuć w nim ani trochę banana 🙂
Ja znam tylko jeden powód zakalców – @
Wyszło
Fajne, proste, tylko długo się piecze, nawet smaczne, zdziwił mnie ciemny kolor
U mnie się nie przyjęło 🙁 ale jak ktoś lubi tego typu ciasta to naprawdę dobre
Dalej króluje szarlotka 😀
Czy piecze się go aż 90 minut?Moje już godzinę piekę i mam rumiane za 30 minut będę miała spalone…
Piekła któraś krócej?
Nie ja piekę zawsze 90 minut – może termostat masz walnięty i piecze na wyższej temperaturze?
nie przepadam za bananowcami, ale miałam banany brązowiejące i wykonałam ciasto.
Moim zdaniem smaczne. Warto było
Ciesze się 🙂
Ja piekłam 80 minut z termoobiegiem. Po pół godzinie góra była już bardzo ciemna, więc przykryłam folią aluminiową. Wyszlo super!!
Delikatne, aromatyczne – dzięki
Znasz odpowiedź na pytanie: Bananowiec