Witam,
Strasznie lubię w chińskich restauracjach na deser banany w cieście, znalazłam właśnie przepis i chcę się z Wami nim podzielić. Jeżeli lubicie banany i jadłyście je w cieście to zapraszam do zrobienia. Jeżeli nie znacie to tym bardziej zapraszam bo naprawdę pycha :-))
Składniki:
3 duże obrane banany
olej do smażenia
15 dag mąki tortowej
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
cynamon
cukier puder
Przygotuj gęste ciasto, mieszając starannie wszystkie jego składniki: mąkę, wodę, mleko, cukier i szczyptę soli. Banany przetnij wzdłuż na 2 połówki.
W dużym rondlu rozgrzej taką ilość oleju, aby umożliwić głębokie smażenie. Zanurzaj w cieście kolejno wszystkie połówki bananów i smaż z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Po usmażeniu oprósz deser cynamonem.
Mniam
Ewa i Julka (15.07.2002)
1 odpowiedzi na pytanie: Banany w cieście
Re: Banany w cieście
Ja znam troszke inny przepis
1/4 l wody
200g maki
10g proszku do pieczenia
1 jajko
to wszystko wymieszac i odstawic na pol godzinki mieszajac od czasu do czasu
Banany obrac przepolowi i przeciac w pol.Zamoczyc w ciescie i na glebokim oleju frytowac do zlotego koloru.Wyciagnac polac miodem i posypac paseczkami migdalowymi.
Przepis z ksiazki kucharskiej z chinskim jedzeniem,sprawdzony i pyszny:)
wiesiolek.castagnus.witB.E
Znasz odpowiedź na pytanie: Banany w cieście