Bardzo proszę o interpretacje wyników morfologii i rozmazu.

Synek ma 5lat.kilka dni temu przechodził anginę mielismy przez 10 dni antybiotyk zinat.zrobiliśmy morfologię i rozmaz,lekarce nie spodobał się wynik i skierowała nas do hematologa.wizytę mamy dopiero 12.03 bardzo proszę o pomoc bo boję się że to coś poważnego.RBC-5.11,MCV-78.7,RDW-13.7,HCT-40.2,PLT-318,MPV-6.8,WBC-13.6,HGB-13.9,MCH-27.2,MCHC-34.6,LYM-9,5,GRA-3.4,LYM%-69.7,GRA%-25.0,MID-5.3. Rozmaz z krwi obwodowej;segmenty podzielone-29%Limfocyty 71%. z góry bardzo dziękuję za odpowiedz.

8 odpowiedzi na pytanie: Bardzo proszę o interpretacje wyników morfologii i rozmazu.

aktyde Dodane ponad rok temu,

Nie jestem specem ale na moje oko lekarkę zaniepokoił wysoki poziom leukocytów.

Ja mogę tylko tyle powiedzieć że jak wyniki niepokoją to trzeba je powtórzyć.U nas na wątku dziewczyna tak miała z wynikami córki – panikowała a okazało się że był błąd w laboratorium.

Trzymam :Kciuki: by u Was również nie było nic złego.

goska1983 Dodane ponad rok temu,

aktyde dziękuję.

ztforka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez goska1983:Synek ma 5lat.kilka dni temu przechodził anginę mielismy przez 10 dni antybiotyk zinat.zrobiliśmy morfologię i rozmaz,lekarce nie spodobał się wynik i skierowała nas do hematologa.wizytę mamy dopiero 12.03 bardzo proszę o pomoc bo boję się że to coś poważnego.RBC-5.11,MCV-78.7,RDW-13.7,HCT-40.2,PLT-318,MPV-6.8,WBC-13.6,HGB-13.9,MCH-27.2,MCHC-34.6,LYM-9,5,GRA-3.4,LYM%-69.7,GRA%-25.0,MID-5.3. Rozmaz z krwi obwodowej;segmenty podzielone-29%Limfocyty 71%. z góry bardzo dziękuję za odpowiedz.

Powiem szczerze, ze ja tu nic niepokojącego nie widzę…Ile dni po zakończeniu antybiotyku było badanie? Mały ma 5 lat, jest więc jeszcze przed „drugim skrzyżowaniem” leukocytów (sa dwa skrzyżowania – w 6 dniu zycia i 6 roku życia – miedzy nimi wystepuje przewaga limfocytow nad granulocytami) Jakie masz normy na wyniku? W tym wieku limfocytów moze być do 70%, więc ma na granicy. Strona czerwonokrwinkowa piękna, to samo płytki. Liczba białych krwinek też nie jakaś zatrważająca, norma jest do 13 tys…

goska1983 Dodane ponad rok temu,

Ztforko badanie robiliśmy w ten samym dniu co miał antybiotyk a antybiotyk brał 10dni a badanie było ostatniego dnia,planuję zrobić prywatnie raz jeszcze morfologię z rozmazem.Norm w rozmazie nie mamy podanych jedynie we wczesniejszym badaniu bo robiliśmy ich aż 3 razy w jednym tyg.napisane było;niektóre limfocyty z rozluźniuną strukturą chromatyny jądrowej i cytoplazmy.Wmorfologii mamy zakres norm wbc 4-10,LYM%15-50,GRA%35-80. Dodam jeszcze że węzły chłonne żuchwowe ma powiększone do ok.6mm.

ztforka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez goska1983:Ztforko badanie robiliśmy w ten samym dniu co miał antybiotyk a antybiotyk brał 10dni a badanie było ostatniego dnia,planuję zrobić prywatnie raz jeszcze morfologię z rozmazem.Norm w rozmazie nie mamy podanych jedynie we wczesniejszym badaniu bo robiliśmy ich aż 3 razy w jednym tyg.napisane było;niektóre limfocyty z rozluźniuną strukturą chromatyny jądrowej i cytoplazmy.Wmorfologii mamy zakres norm wbc 4-10,LYM%15-50,GRA%35-80. Dodam jeszcze że węzły chłonne żuchwowe ma powiększone do ok.6mm.

Zlecanie`morfologii podczas antybiotykoterapii to w sumie nienajlepszy pomysł. A już wysuwanie daleko idących wniosków to gruba przesada. Myślę, ze wysłanie do hematologa to trochę na wyrost. Powtorzcie badanie tuż przed wizytą, będzie to miało większy sens. Limfocyty z luźną chromatyną to tzw. limfocyty atypowe – charakterystyczne dla pobudzeniia układu odpornościowego w trakcue infekcji. A przy problemach hematologicznych najpierw leci hemoglobina i płytki.

goska1983 Dodane ponad rok temu,

Ztforka jeszcze raz dziękuje.mofrologię powtórzymy za tydzień.

lilavati Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ztforka:Zlecanie`morfologii podczas antybiotykoterapii to w sumie nienajlepszy pomysł. A już wysuwanie daleko idących wniosków to gruba przesada. Myślę, ze wysłanie do hematologa to trochę na wyrost. Powtorzcie badanie tuż przed wizytą, będzie to miało większy sens. Limfocyty z luźną chromatyną to tzw. limfocyty atypowe – charakterystyczne dla pobudzeniia układu odpornościowego w trakcue infekcji. A przy problemach hematologicznych najpierw leci hemoglobina i płytki.

Podpisze się pod wszystkim – mnie by te wyniki nie zaniepokoiły, co najwyżej sprawdziła byj je dwa tygodnie po powrocie do formy
dodam, że również węzły 6mm u dziecka to chyba nie jakiś niepokojacy wynik? – moje dziecię przez dosyć długi czas miało b.liczne węzły podżuchwowe do 20mm – proszono by obserwować ale się nie denerwować – hematolog/onkolog do którego trafiliśmy z zupełnie innego powodu, fakt po ocenie ich struktury, kształtu i unaczynienia na zwykłym USG stwierdził, że to dość typowe dla przedszkolaków, zwłaszcza w okresie zima/wczesna wiosna kiedy pełno syfów.

goska1983 Dodane ponad rok temu,

Mój mały cały czas jest w dobrej formie rozrabia na maxa,apetyt dopisuje.Badanie napewno powtórzymy za tydzień.Uspokoiłyście mnie dziewczyny:)Dzięki:)

Znasz odpowiedź na pytanie: Bardzo proszę o interpretacje wyników morfologii i rozmazu.?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ORGANIZACYJNE
KONKURS- Naturalnie dbam o dziecko
[COLOR="#FF0000"][B]Aby wziąć udział w konkursie[/B][/COLOR] wystarczy, że w komentarzu pod artykułem opiszecie w kilku zdaniach (max. 10) emocje towarzyszące ogromnemu wyzwaniu,jakim jest... [COLOR="#FF0000"][B]Pierwsza kąpiel naszego dziecka w domu.[/B][/COLOR] Artykuł znajdziesz ------>[url=http://www.rodzice.pl/rozrywka/konkursy/Konkurs-Naturalnie-dbam-o-dziecko.html]TU[/url] Do wygrania
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
Złomowanie auta
Może sie ktoś orientuje mam do jutra ważne OC - auto do zezłomowania - oczywiście mnie zostawiono z tym na ostatnią chwilę :Boje się: i pytanie moje brzmi czy jak je
Czytaj dalej