bardzo prosze o porade (hcg)?

Jestem nowa po tej stronie, przed 1,5 roku walczyłam o to dziecko.
Ostatnia @ 26.11.03 czyli dzisiaj 36 dzień
Wiem juz ze jestem w ciąży, podobno jest jakas mala plamka na USG ale mam problem bo nie wiem czy mam dobry wynik HCG w 35 dniu od pierwszego dnia ostatniej @ 2160. Wyczytałam wczoraj ze to za mało i sie martwie a do lekarza dopiero mam wizyte na 6 stycznia.
Powiedzcie prosze jak sie liczy te tygodnie, ktory ja jestem tydzien i jakie są normy
Bardzo wam dziekuje za pomoc
Karina

karina d

5 odpowiedzi na pytanie: bardzo prosze o porade (hcg)?

  1. Re: bardzo prosze o porade (hcg)?

    witaj!
    przede wszystkim GRATULACJE!!
    na wynikach hcg się nie znam – nigdy nie robiłam tego badania, ale z całą pewnoscią mogę powiedzieć, że dzis zaczęłaś 6 tydzień!
    jak pójdziesz do lekarza za tydzień, to możesz juz zobaczyć bijace serduszko
    raz jeszcze gratuluję i nie martw sie na zapas… – to żadnemu z Was nie pomaga.
    buziaczki dla Fasolki

    Pozdrawiam,
    renarud i Maleństwo (ur. 3.06.2004r.)

    • Re: bardzo prosze o porade (hcg)?

      Podaję stronkę z normami, to wcale nie jest za mało :-))) Jeszcze raz gratuluję i do zobaczenia 12 stycznia.

      Ania i malutka fasolka 03-05-2004

      • Re: bardzo prosze o porade (hcg)?

        Karina,
        Postaraj się spokojnie doczekać na wizytę, nie martw się. Rozumiem, że wynik hcg to 2160….skąd przeświadczenie, że jest za niskie? Nie wiem co prawda, jakie to było badanie (beta hCG, total hcg, czy jeszcze jakieś inne?) – zakładam, że beta. Napisz proszę, jakie to było dokładne badanie i jakie podano Ci jednostki (to też ważne). Poza tym, zwykle obok wyników podawane są normy w “od – do” i z tym można porównywać otrzymany wynik. Inna spraw to to, czy dokładnie wiesz, kiedy zaszłaś w ciąże?…bo mogło się trafić, że owulacja była później, a z tym jak wiesz, związane jest także zapłodnienie i cała ta reszta. Nie wiem też, jak długie miałaś cykle przez zajściem w ciąże, a to też się liczy.

        Jeśli założymy, np. że Twój cykl to średnia 28 dni (+/- 2,3 dni), to dziś zaczęłaś 5 tydzień – oczywiście od ostatniej miesiączki (bo tak licząc od zapłodnienia – jeśli to zapłodnienie było książkowe, to odejmij sobie 2 tygodnie i wyjdzie 3 tydzień pełny), jutro będzie 5 tydzień i 2 dzień, a następnie 5 tydz. i 3 dzień i tak do końca szczęśliwie 40 tygodni. Ty jesteś w 5/6 tygodniu i chyba będziesz wrześnióweczką.

        W normach beta-hcg, które mam, podane są wartości od ostatniej miesiączki:
        5 tydz. od OM – normy beta hcg (19 – 7,340 mlU/ml)
        6 tydz. od OM – normy beta hcg (1,080 – 56,500, jednostki jak wyżej).

        Pamiętaj, ważne jest także to, co pokaże usg – ja miałam dość przykre doświadczenie z betą w tej ciąży, kosztowało mnie to sporo nerwów (niepotrzebnych także). Postaraj się nie denerwować, bo czasami wyniki tych badań są niższe, a ciąża rozwija się prawidłowo i później wszystko już jest ok.
        Trzymaj się, pozdrawiamy

        Kasia

        • Re: bardzo prosze o porade (hcg)?

          kasiu strasznie ci dziekuje i dziewczyną oczywiście tez
          widze ze jestes bardziej zorientowana ode mnie wiec napisze te informacja o ktore pytalas
          cykle mialam rzeczywiście 27/28 owulacja byla 14/15 dzień.
          Napisz mi teraz czy nadal mam uważać ze dzisiaj to moj 5 tydzien i jeden dzien
          Jeszcze raz bardzo dziekuje

          karina d

          • Re: bardzo prosze o porade (hcg)?

            Karina,
            Z tego co napisałaś wynika, że masz a raczej miałaś wszystko niemal książkowo – to super….. Tak, jestes w 5 tyg. i 1, 2 dniu (pełne tygodnie, skończone). Niektórzy nazywają to już 6 tyg. (tak zaokrąglają).
            Jeszcze raz gratuluję, nie denerwuj się bo to właśnie może szkodzić, odpoczywaj, baw się dobrze na Sylwestra..trzymaj się, pa

            Kasia

            Znasz odpowiedź na pytanie: bardzo prosze o porade (hcg)?

            Dodaj komentarz

            Mozarella w ciąży

            Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

            Czytaj dalej →

            Ile kosztuje żłobek?

            Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

            Czytaj dalej →

            Dziewczyny po cc – dreny

            Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

            Czytaj dalej →

            Meskie imie miedzynarodowe.

            Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

            Czytaj dalej →

            Wielotorbielowatość nerek

            W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

            Czytaj dalej →

            Ruchome kolano

            Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

            Czytaj dalej →
            Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
            Logo
            Enable registration in settings - general