Bardzo! słodkie, ale pyszne ciasto bez pieczenia

Zamieszczone przez aborka:nie ja to popełniłam – córka sasiadki zrobiła a ja zjadłam i poczułam NIEBO W GĘBIE…

mozna zrobic w pucharkach albo w prostokątnym naczyniu i kroić

kolejne warstyw:

pokruszone herbatniki

karmel z puszki - jedna puszka na duze naczynie żaroodporne, nie za duzo

banan w plasterki

bita smietana – ubita bez cukru bo reszta słodka – na to naczynie to było 500 ml

i tyle. banalnie proste a cudownie pyszne. ten banan z karmelem i smietaną….pychotka. troche sie pierwszego dnia herbatniki sypały i trudno było nałozyć. podobno w oryginalnym przepisie było jeszcze masło do nasączenia herbatników ale ona zrobiła bez i było pycha. Drugiego dnia sie załapałam na resztke i dało sie kroić jak ciasto. Mysle ze zamiast herbatników mozna dać cos innego – jakis kruchy spód albo całe ciastka, albo coś z orzechów i migdłałów. A jak sie zrobi w pucharkach to wszystko jedno co na dno – wtedy nie musi sie dawać kroić….

slinotok mam….

mozna posypac czekolada lub kakaic

Zainspirowałaś mnie aborka do podania przepisu na smaczne, ale bardzo! słodkie ciasto.

Do wykonania (na sporą blachę)potrzebne będą:

– 2 paczki okrągłych biszkoptów (ja biorę Petitki)
– kubek naparu z kawy (kilka łyżek kawy, ale żeby nie była bardzo mocna, bo wtedy ta część jest gorzka)
– krem do tortów DrOetker lub inny (amaretto, ajerkoniakowy, waniliowy – co kto lubi)
– 8 paczek herbatników “Petit Beurre” (ja biorę “Jutrzenki, bo one są twardsze i w cieście nie robi się z nich “pacia”, tylko się ładnie rozmiękczają)
– 1 puszka gotowej masy krówkowej

– 0,5 l śmietany 30%
– wiórki kokosowe lub inne posypki

Na dno sporej blachy wykładam biszkopty, tylko je “dosztukowuję”, żeby całe dno było nimi pokryte. Na to łyżeczką równomiernie wylewam napar z kawy. Na to rozsmarowuję krem do tortów zrobiony wg przepisu na opakowaniu. Potem idzie warstwa herbatników, też dokładnie przykrywająca krem. Potem kładę masę krówkową. Ja biorę gotową z puszki i rozcieńczam ją skondensowanym mlekiem, żeby można ją było sprawniej wyłożyć na herbatniki. Trzeba troszkę poczekać aż wystygnie i dopiero wtedy rozsmarować, ale jak będzie za chłodna, to nie będzie się tak fajnie smarować. Najlepiej wykładać taką lekko ciepłą. Potem dokładnie przykrywam to kolejną warstwą herbatników. A na to daję ubitą śmietanę (dodaję opakowanie Śmietanfixu). I posypki. Ja posypuję gotowymi posypkami Kotanyi Młynek “Karmel i wanilia” oraz “Czekolada”. Dobre jest też z wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Potem na trochę do lodówki – i gotowe.
Smacznego! 🙂

1 odpowiedzi na pytanie: Bardzo! słodkie, ale pyszne ciasto bez pieczenia

dorotka85 Dodane ponad rok temu,

ja też to robie,a do posypania używam kakao,tanio,szybko a synowie to lubią 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: Bardzo! słodkie, ale pyszne ciasto bez pieczenia

Dodaj komentarz

Leczenie niepłodności
ginekolog-endokrynolog
Witam, szukam dobrego ginekologa-endokrynologa z województwa małopolskiego. z góry dziękuje za informacje. Pozdrawiam sylwia
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
takie na czasie :)
Mama woła: "Jaaaasiu chodż juz do domu! - A co spać mi się chce? - Nieee, głodny jesteś! " No normalnie padłam jak to usłyszałam. Ktoś kto ma dzieci wie jak to wygląda ha
Czytaj dalej