Barszcz ukraiński! poszukuję przepisu

Mam na niego ochotę. Nie na Wigilię tylko tak, jako danie do obiadu:)
Pi razy oko mam pojęcie no ale poproszę może o jakieś fakjne sposoby na niego.

ps. by nie mnożyc wątków- jak macie sprawdzone przepiesy na ogórkową, barszcz biały, czerwony, czy co tam jeszcze to piszcie!

11 odpowiedzi na pytanie: Barszcz ukraiński! poszukuję przepisu

  1. Moja chyba ulubiona zupa (choć ostatnio grochowa mnie zauroczyła 😉 ).
    Ale nie odważę sie podac przepisu. Zawsze mi się wydaje, że u mnei w domu jada sie to inaczej niż norma przewiduje 😉
    Ja gotuje na oko tak, jak mi pasuje. Nigdy nawet przepisu nie znalam.
    Koniecznie z białą fasolą.

    • Ja tez robie na oko 🙂
      Buraki, marchew, ziemniaki pokroić w kostkę, dodać fasolę białą (jeśli nie jest świeża, to zamoczyć dzień wcześniej), kostkę rosołową (lub na rosole). Gotować do miękkości warzyw. Dodać łyżeczkę cukru, łyżkę octu, pieprz. Zabielić. Można dodać coś zielonego (natkę, seler)

      Ale mam super przepis na pyszny krupniczek. Przed wypróbowaniem tego przepisu nie cierpiałam tej zupy!!
      – ziemniaki (ok 6 szt), marchew (2) pokroić w kostkę
      – do warzyw wsypać torebke kaszy jęczmiennej
      – dodać kostę rosołową (lub na wywarze)
      – gotować ok 30 min (do miękkości)
      I teraz sedno tej zupy
      – zabielić serkiem topionym (w kubku zalać kostkę serka wrzątkiem, rozbełtać, żeby nie było grudek. Najlepszy serek śmietankowy, może być ziołowy, grzybowy)
      – oczywiście doprawić (pieprzem, maggi, dodać natkę)

      • Właśnie dziś robiłam, ale niestety nie pomogę – też na oko robię…

        Chociaż, czekaj… znalazłam na :

        fasolka szparagowa / może być mrożona/
        – włoszczyzna z kapusta włoską
        – buraczki czerwone
        – ziemniaki
        – śmietana /naklepsza taka w kartoniku do zup i sosów, bo nigdy sie nie zwarzy lub dla nie liczących kalorii – kremówka /
        – sól, pieprz, vegeta, ocet winny lub kwasek cytrynowy do smaku

        – 2 -3 buraki czerwone ugotować w łupinkach, po przestudzeniu zetrzeć na tarce jarzynówce, posolić i zakwasić octem winnym lub kwaskiem cytr.
        – warzywa zetrzeć na tarce, wrzucić do osolonego wrzątku. po chwili dodać połamaną na 3-4 cm kawałki fasolkę szparagową, po chwili kapustę włoską pokrojoną na kwadraciki, gdy fasolka będzie prawie miękka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gdy wszystko zmięknie, dodać buraczki czerwone, chwilę pogotować, doprawić, zabielić śmietaną, popruszyć majerankiem.

        Jest to wersja barszczu ukraińskiego, którego przepis dostałam od koleżanki, wszystkim nam bardzo posmakował i odtąd tylko taki króluje na naszym stole.
        Ma piękny czerwony kolor i super smak.

        Ja robię coś podobnego, tylko na wywarze mięsnym, z kostkami rosołowymi, śmietana opcjonalnie i warzywa kroję w takie małe paseczki, nawet buraki i używam cytryny, bo w końcu dziecko to ma jeść i octu nie podaję…

        Smacznego!

        • Zamieszczone przez ahimsa
          Mam na niego ochotę. Nie na Wigilię tylko tak, jako danie do obiadu:)
          Pi razy oko mam pojęcie no ale poproszę może o jakieś fakjne sposoby na niego.

          ps. by nie mnożyc wątków- jak macie sprawdzone przepiesy na ogórkową, barszcz biały, czerwony, czy co tam jeszcze to piszcie!

          robię na skrzydełkach kurzych
          gotuję bulion, zbieram szumowiny;
          dodaję starte na grubej tarce: 2 średnie buraki, 2 marchewki, kawałek selera, pietruszkę; dodaję kapustę białą poszatkowaną (na oko mniej więcej tyle ile marchwi); i puszkę fasoli (wrzucam odcedzoną z puszki, czerowną); oczywiście sól pieprz do smaku, na kniec wrzucam ziemniaki i jak są już miękkie dodaję kwaśną śmietanę;

          ale głodna się zrobiłam
          (to moja najulubieńsza zupa )

          • Mięsko, w sumie do wyboru, ja daję jakiejś świninki kawałek… albo wołu… Ale można i na drobiu…

            • Ewka – też jedna z moich ulubionych 😉

              • Ja tez daje kapute, jak Ewka.

                Ale z tego co czytam, wlasnie sa rozne wersje – fasola biala, czerwona, szparagowa 🙂

                • Zamieszczone przez Lea
                  Ja tez daje kapute, jak Ewka.

                  Ale z tego co czytam, wlasnie sa rozne wersje – fasola biala, czerwona, szparagowa 🙂

                  ooooooo nie
                  szparagowa w ukraińskim?
                  profanacja

                  • Zamieszczone przez EwkaM
                    ooooooo nie
                    szparagowa w ukraińskim?
                    profanacja

                    No tak Przepis z netu. Ja daję białą. O czerwonej też nie słyszałam. Szczerze mówiąc nie wiem jak jest w oryginalnym przepisie…

                    • Zrobiłam- nawet fajny wyszedł, za dużo buraków starłam…

                      • Zamieszczone przez Gocha1

                        Ale mam super przepis na pyszny krupniczek. Przed wypróbowaniem tego przepisu nie cierpiałam tej zupy!!
                        – ziemniaki (ok 6 szt), marchew (2) pokroić w kostkę
                        – do warzyw wsypać torebke kaszy jęczmiennej
                        – dodać kostę rosołową (lub na wywarze)
                        – gotować ok 30 min (do miękkości)
                        I teraz sedno tej zupy
                        – zabielić serkiem topionym (w kubku zalać kostkę serka wrzątkiem, rozbełtać, żeby nie było grudek. Najlepszy serek śmietankowy, może być ziołowy, grzybowy)
                        – oczywiście doprawić (pieprzem, maggi, dodać natkę)

                        z nieba mi spadłaś 🙂 ostatnio chodzi za mną krupnik. Też kiedyś nie lubiłąm (delikatnie mówiąc tej zupy) ale odkąd spróbowałam u teściowej to stwierdziłam że dobry krupnik nie jest zły. No i tak się zbieram i zbieram żeby go ugotować i mam wreszcie czarno na białym co i jak. Ciekawi mnie to zabielanie serkiem topionym. Nic się nie zważy?

                        Znasz odpowiedź na pytanie: Barszcz ukraiński! poszukuję przepisu

                        Dodaj komentarz

                        Mozarella w ciąży

                        Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                        Czytaj dalej →

                        Ile kosztuje żłobek?

                        Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                        Czytaj dalej →

                        Dziewczyny po cc – dreny

                        Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                        Czytaj dalej →

                        Meskie imie miedzynarodowe.

                        Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                        Czytaj dalej →

                        Wielotorbielowatość nerek

                        W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                        Czytaj dalej →

                        Ruchome kolano

                        Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                        Czytaj dalej →
                        Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                        Logo
                        Enable registration in settings - general