Barszcz ukraiński! poszukuję przepisu

Mam na niego ochotę. Nie na Wigilię tylko tak, jako danie do obiadu:)
Pi razy oko mam pojęcie no ale poproszę może o jakieś fakjne sposoby na niego.

ps. by nie mnożyc wątków- jak macie sprawdzone przepiesy na ogórkową, barszcz biały, czerwony, czy co tam jeszcze to piszcie!

11 odpowiedzi na pytanie: Barszcz ukraiński! poszukuję przepisu

lea Dodane ponad rok temu,

Moja chyba ulubiona zupa (choć ostatnio grochowa mnie zauroczyła 😉 ).
Ale nie odważę sie podac przepisu. Zawsze mi się wydaje, że u mnei w domu jada sie to inaczej niż norma przewiduje 😉
Ja gotuje na oko tak, jak mi pasuje. Nigdy nawet przepisu nie znalam.
Koniecznie z białą fasolą.

gocha1 Dodane ponad rok temu,

Ja tez robie na oko 🙂
Buraki, marchew, ziemniaki pokroić w kostkę, dodać fasolę białą (jeśli nie jest świeża, to zamoczyć dzień wcześniej), kostkę rosołową (lub na rosole). Gotować do miękkości warzyw. Dodać łyżeczkę cukru, łyżkę octu, pieprz. Zabielić. Można dodać coś zielonego (natkę, seler)

Ale mam super przepis na pyszny krupniczek. Przed wypróbowaniem tego przepisu nie cierpiałam tej zupy!!
– ziemniaki (ok 6 szt), marchew (2) pokroić w kostkę
– do warzyw wsypać torebke kaszy jęczmiennej
– dodać kostę rosołową (lub na wywarze)
– gotować ok 30 min (do miękkości)
I teraz sedno tej zupy
– zabielić serkiem topionym (w kubku zalać kostkę serka wrzątkiem, rozbełtać, żeby nie było grudek. Najlepszy serek śmietankowy, może być ziołowy, grzybowy)
– oczywiście doprawić (pieprzem, maggi, dodać natkę)

fafikowa Dodane ponad rok temu,

Właśnie dziś robiłam, ale niestety nie pomogę – też na oko robię…

Chociaż, czekaj… znalazłam na [Zobacz stronę] :

fasolka szparagowa / może być mrożona/
– włoszczyzna z kapusta włoską
– buraczki czerwone
– ziemniaki
– śmietana /naklepsza taka w kartoniku do zup i sosów, bo nigdy sie nie zwarzy lub dla nie liczących kalorii – kremówka /
– sól, pieprz, vegeta, ocet winny lub kwasek cytrynowy do smaku

– 2 -3 buraki czerwone ugotować w łupinkach, po przestudzeniu zetrzeć na tarce jarzynówce, posolić i zakwasić octem winnym lub kwaskiem cytr.
– warzywa zetrzeć na tarce, wrzucić do osolonego wrzątku. po chwili dodać połamaną na 3-4 cm kawałki fasolkę szparagową, po chwili kapustę włoską pokrojoną na kwadraciki, gdy fasolka będzie prawie miękka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gdy wszystko zmięknie, dodać buraczki czerwone, chwilę pogotować, doprawić, zabielić śmietaną, popruszyć majerankiem.

Jest to wersja barszczu ukraińskiego, którego przepis dostałam od koleżanki, wszystkim nam bardzo posmakował i odtąd tylko taki króluje na naszym stole.
Ma piękny czerwony kolor i super smak.

Ja robię coś podobnego, tylko na wywarze mięsnym, z kostkami rosołowymi, śmietana opcjonalnie i warzywa kroję w takie małe paseczki, nawet buraki i używam cytryny, bo w końcu dziecko to ma jeść i octu nie podaję…

Smacznego!

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez ahimsa:Mam na niego ochotę. Nie na Wigilię tylko tak, jako danie do obiadu:)
Pi razy oko mam pojęcie no ale poproszę może o jakieś fakjne sposoby na niego.

ps. by nie mnożyc wątków- jak macie sprawdzone przepiesy na ogórkową, barszcz biały, czerwony, czy co tam jeszcze to piszcie!

robię na skrzydełkach kurzych
gotuję bulion, zbieram szumowiny;
dodaję starte na grubej tarce: 2 średnie buraki, 2 marchewki, kawałek selera, pietruszkę; dodaję kapustę białą poszatkowaną (na oko mniej więcej tyle ile marchwi); i puszkę fasoli (wrzucam odcedzoną z puszki, czerowną); oczywiście sól pieprz do smaku, na kniec wrzucam ziemniaki i jak są już miękkie dodaję kwaśną śmietanę;

ale głodna się zrobiłam
(to moja najulubieńsza zupa )

fafikowa Dodane ponad rok temu,

Mięsko, w sumie do wyboru, ja daję jakiejś świninki kawałek… albo wołu… Ale można i na drobiu…

fafikowa Dodane ponad rok temu,

Ewka – też jedna z moich ulubionych 😉

lea Dodane ponad rok temu,

Ja tez daje kapute, jak Ewka.

Ale z tego co czytam, wlasnie sa rozne wersje – fasola biala, czerwona, szparagowa 🙂

Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Lea:Ja tez daje kapute, jak Ewka.

Ale z tego co czytam, wlasnie sa rozne wersje – fasola biala, czerwona, szparagowa 🙂
ooooooo nie
szparagowa w ukraińskim?
profanacja

fafikowa Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez EwkaM:ooooooo nie
szparagowa w ukraińskim?
profanacja

No tak Przepis z netu. Ja daję białą. O czerwonej też nie słyszałam. Szczerze mówiąc nie wiem jak jest w oryginalnym przepisie…

ahimsa Dodane ponad rok temu,

Zrobiłam- nawet fajny wyszedł, za dużo buraków starłam…

efcia2004 Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Gocha1:

Ale mam super przepis na pyszny krupniczek. Przed wypróbowaniem tego przepisu nie cierpiałam tej zupy!!
– ziemniaki (ok 6 szt), marchew (2) pokroić w kostkę
– do warzyw wsypać torebke kaszy jęczmiennej
– dodać kostę rosołową (lub na wywarze)
– gotować ok 30 min (do miękkości)
I teraz sedno tej zupy
– zabielić serkiem topionym (w kubku zalać kostkę serka wrzątkiem, rozbełtać, żeby nie było grudek. Najlepszy serek śmietankowy, może być ziołowy, grzybowy)
– oczywiście doprawić (pieprzem, maggi, dodać natkę)

z nieba mi spadłaś 🙂 ostatnio chodzi za mną krupnik. Też kiedyś nie lubiłąm (delikatnie mówiąc tej zupy) ale odkąd spróbowałam u teściowej to stwierdziłam że dobry krupnik nie jest zły. No i tak się zbieram i zbieram żeby go ugotować i mam wreszcie czarno na białym co i jak. Ciekawi mnie to zabielanie serkiem topionym. Nic się nie zważy?

Znasz odpowiedź na pytanie: Barszcz ukraiński! poszukuję przepisu

Dodaj komentarz

Książka kucharska
obiad w wigilie?
No wlasnie, wiadomo ze post,ale dziecku trzeba cos dac... Ale co??? co roku mam ten sam problem.... ma byc dobre, bo dziecie wybredne, niepracochlonne, bo czasu brak i nie zbyt intensywnie pachnonce
Czytaj dalej
Tematy, których nie znalazłam w forum
UWAGA! oszuści!!!
Na wszelki wypadek piszę. Dostałam na maila taki oto list'; Gratulacje ! Własnie twój e-mail został wylosowany i mamy cię ochotę poinformować że... Wygrałes 1000 zł !!! To nie jest żart lub
Czytaj dalej