batoniki zbożowe bez pieczenia

1 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. otrębów pszennych
1/2 szkl. sezamu
1/2 szkl. dyni
1/2 szkl. słonecznika
1 szkl. wiórków kokosowych
1 szkl. rodzynek
1/2 szkl. miodu
1 cukier waniliowy
3/4 kostki masła

– uprażyć nasiona, płatki, otręby, wiórki na patelni na złoty kolor
– miód z cukrem waniliowym i masłem zagotować w rondelku, gotować na wolnym ogniu ok. 5,6 min.
– do uprażonych przestygniętych nasion dodać rodzynki, a następnie masę miodową i dokładnie wymieszać
– blaszkę (taka kwadratową ok. 24x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wyrównać wierzch i jak ostygnie włożyć do lodówki, po ok. 2 godz. gotowe do jedzenia 🙂

SMACZNEGO!!!

kroiłam po zastygnięciu, ale ciężko szło, więc następnym razem spróbuję pokroić przed włożeniem do lodówki

mało pracy, szybko się robi i są naprawdę smaczne 🙂

7 odpowiedzi na pytanie: batoniki zbożowe bez pieczenia

granola Dodane ponad rok temu,

musze zrobic, na pewno sa pyszne
beasia a czy one sa bardzo twarde po wystygnieciu?
ja mam zakaz gryznienia twardego ze wzgledu na zeby

beasia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez granola:musze zrobic, na pewno sa pyszne
beasia a czy one sa bardzo twarde po wystygnieciu?
ja mam zakaz gryznienia twardego ze wzgledu na zeby

wg mnie są średnio twarde 🙂

granola Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez Beasia:wg mnie są średnio twarde 🙂

dzieki, jak cos to bede jesc lyzka takie letnie:Hyhy:

corel Dodane ponad rok temu,

Robimy bardzo podobne tyle, że bez rodzynek, za to z migdałami.

beasia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez corel:Robimy bardzo podobne tyle, że bez rodzynek, za to z migdałami.
no ja myślę, że tu wielka dowolność składników 🙂 ja robiłam na na razie tylko raz, więc wypróbuję na pewno też z innymi bakaliami, a przy okazji znalazłam an necie jeszcze inny przepis na batoniki, ale z mlekiem skondensowanym słodzonym,przepis Nigelli

Składniki:

* 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)
* 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
* 75 g wiórków kokosowych
* 100 g suszonej żurawiny
* 125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
* 125 g niesolonych fistaszków

Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle – batony będa zbyt twarde), wyrównać.

Piec około 1 godziny w temperaturze 130?C. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników.

corel Dodane ponad rok temu,

Przeczytałam i cóż, wiem, że musze jutro kupić mleko skondensowane w puszce,
pozdrawiam.

beasia Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez corel:Przeczytałam i cóż, wiem, że musze jutro kupić mleko skondensowane w puszce,
pozdrawiam.

wczoraj zrobiłam te batoniki z mlekiem skondensowanym, ale smakują mi bardziej te bez pieczenia,mężowi z kolei te pieczone z mlekiem skondensowanym 🙂

Znasz odpowiedź na pytanie: batoniki zbożowe bez pieczenia

Dodaj komentarz

Tematy, których nie znalazłam w forum
jak nie FOTOSIK to? Pilne..pliss
Proszę powiedzcie gdzie mam wstawić zdjęcia, bym mogła je potem tutaj na forum zamieścić? Proszę o instruktaż - jeśli to będzie str. ang;) Fotosik mi się nie wyświetla;(
Czytaj dalej
Karmienie
Przespane noce a karmienie piersią u 6 miesięczniaka?
Czy jest możliwe, aby 6 miesięczne dziecko, karmione piersią przespało całą noc? macie jakieś rady? Mikołaj idzie spać po wieczornej kąpieli i cycu tak o godz. 20 śpi do 7 rano i
Czytaj dalej