składniki:
– duża paczka krakersów
– puszka mleka skondensowanego słodzonego
– kostka masła
– wiórki kokosowe
– 200g suszonych moreli
– 300 g rodzynek
– 300 g orzechów włoskich
– tabliczka czekolady gorzkiej
Krakersy pokruszyć na blachę, zalać kostką rozpuszczonego masła. Na górę dać wymieszane, pokrojone bakalie z czekoladą. Zalać mlekiem skondensowanym i posypać wiórkami.
Piec ok 1/2 godziny w 180 stopniach
ot co! 🙂
jak wolicie mniej słodkie to zamiast rodzynek dajcie żurawinę
Smacznego 😀
Strona 7 odpowiedzi na pytanie: BBB czyli Banalny Bakaliowiec Banity :)
No i zrobiłam. Trzymajcie kciuki. mam nadzieję ze wyjdzie bo musialam bardzo drobno posiekać bakalie – wśród gości będzie sporo starszych osób i bałam się że nie pogryzą. No i zalałam półtora mleczkiem bo jedno wydawało się za mało. Obym nie zepsuła tymi poprawkami… STRES!!!
Ja dzisiaj zrobiłam.
Wyszło – nawet ładnie wygląda ale mi średnio smakuje.
I za drogie – za tyle pieniędzy mam fajny mały torcik w mojej wiejskiej cukierni.
Ale oczywiście rozumiem łasuchów.
ja tam za ciastami nie przepadam
ale to mi akurat smakuje 🙂
i na żaden torcik bym go nie zamieniła
Banita – a jestem pod wrażeniem prostoty przepisu, po prostu nie mój gust.
Mąż zabrał do pracy to będą miały chłopaki niespodzienkę w piątek
Ja kocham np.torty czekoladowe -ale z prawdziwej czekolady – mam jeden ukochany – maleńki kosztuje 59 PLN – szczyt rozkoszy.
Ja też nie 😀
Kocham BBB 😀
Dzwonili z pracy – zachwyceni ciastem – kurcze ale urosłam…gdyby oni wiedzieli jak ze mnie kucharka…
Druknęłam przepis – mam w planie popełnić, PM lubi takie bebłańce a ja lubię słodkie
Słodka foteczka
Smacznego
ja bakaliowiec uwielbiam, mężowi nie smakuje, jednej babeczce z pracy smakuje, ale bez większej rewelacji.
Kilku innym znajomym smakuje tak, ze na sama myśl się ślinią;)
Brakuje mi tylko krakersów – teraz wiem co chciałam w Biedronce kupić
Czyli on w lodówce powinien stać, tak?
z lodówki będzie bardziej zbity
I jeszcze jeden, i jeszcze raz
Na sylwestra też będzie
Popełniłam, ale gnojka za nic nie mogłam wydobyć z blachy – z braku innych musiałam na tortownicy robić. Ale jest szalenie słodki, rewelka, następnym razem z czekolady zrobię drobnicę, bo mnie wnerwia jak trafiam na większy kawałek
na drugi raz daj na bachę papier do pieczenia, papier się bez problemu odklei od ciacha 🙂
Nie chciało mi się bawić w zaginanie papieru na okrągłej blasze a studziłam go na tarasie by szybciej go do lodówy schować, panny siedziały za szybą i pilnowały by koty nie zjadły
Zrobiłam modyfikację
Dałam żurawinę, migdały, orzechy i orzeszki ziemne i pół kostki masła
Mleko wymieszałm z bakaliami
Nie dawałam czekolady ani moreli
Dla mnie wyszło w smaku duzo lepsze i nie takie słodkie 🙂
zrobiłam i nie wyszło chyba na prawdę nie umiem robić ciast.
o ile góra wyszła dobrze to spód jest w miliardzie części nic a nic się to nie skleiło.
a nie zapomniałaś o maśle?
nie wlałam całą kostkę masła taka 200 gr.
zrobiłam wszystko jak w przepisie a tylko góra się trzyma w całości.
ja też zrobiłam
goście zachwyceni:)
pomimo, że spod trochę nie trzymał się kupy….
Znasz odpowiedź na pytanie: BBB czyli Banalny Bakaliowiec Banity :)