1 kg białej kiełbasy
2 cebule
4 ząbki czosnku
6 ziaren czarnego pieprzu (ja dałam kolorowy )
6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
majeranek
kminek (niekoniecznie)
100 g świeżo startego chrzanu lub tyleż samo słoiczkowego
100 ml śmietany kremówki
1 żółtko ugotowane na twardo
sól
cukier
1 cytryna jeśli używamy świeżo startego chrzanu (przy słoiczkowym cytryny nie dajemy)
Gotujemy 1 l wody z przyprawami. Dodajemy pokrojone na ćwiartki cebule i posiekany czosnek.
Kiedy wywar zacznie ponownie wrzeć dodajemy kiełbasę i gotujemy ok 20 min. nie dopuszczając do wrzenia.
W tym czasie ucieramy chrzan z żółtkiem i śmietaną, solimy, (zakwaszamy cytryną) i dodajemy szczyptę cukru. Kiełbasę serwujemy na gorąco z gęstym sosem chrzanowym.
Wywar, w którym gotowała się kiełbasa może być bazą do jakiejś zupy 😉
SMACZNEGO! 😀
3 odpowiedzi na pytanie: Biała kiełbasa z chrzanem – Na Wielkanoc i nie tylko
Obśliniłam się
Dzięki Viev 🙂
i słusznie 😉 bo naprawdę pyszne
zrobiłam – b. dobre
Znasz odpowiedź na pytanie: Biała kiełbasa z chrzanem – Na Wielkanoc i nie tylko