Podam Wam mój przepis na bigos…
1kg kapusty kiszonej
1kg kapusty białej
grzyby suszone
sliwki suszone
4 cebule
2 szklanki wina wytrawnego czerownego
kielbasa najlpeiej podwędzana ale moze byc zwykła podwawelska
mięsko…. do wyboru….. karkówka itp….. kto co lubi i jeśli lubi
ziarenka jałowca, ziarenka pieprzu, listek laurowy
kapuche kiszona wrzucam do gara podlewam pół szkalnki wody i gotuje
w tym samym czasie w drugim garnku gotuje sie biała kapucha poszatkowana uprzednio
w między czasie zalewam sliwki i grzyby wrzątkiem coby zmiekły
w tym samym miedzy czasie kroje cebule i podsmażam (szklę) na oliwie
to samo z kiełabaską i mięskiem…
wszystko dodaję do gara z kapusta białą i tak gotuja się 2 garnki ok….. 30-40 minut
potem łaczę zawartośc obu garnków i gotuje się dalej ok 1h…. po tym dodaje wino czerwone i dalej się gotuje z 1 h.
wersja na szybkowar jest taka że wszystko po półgodzinnym osobnym gotowaniu wrzucam do szybkowara zalewam winem i gotuję z godzinę.
i gotowe…..
dobzre jak przemarźnie na balkonie
Sprawdź także: [Zobacz stronę]
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: BIGOS
ja po bigosie mam też jeden niezawodny przepis, zadne tam leki na wzdęcia…tylko….tak po pół flaszeczki czerwonego wytrawnego 🙂
U nas działa bez pudła 🙂
Mmmmmmm 🙂 cudownie!
Myślisz, że mi mąż pozwoli na pół flaszeczki czerwonego wytrawnego…?
:/
Ale mi smaka narobiłaś!
Pozwoli – penie ze pozwoli – jak skonczysz karmić 😉
Ale moge za Ciebie dziś lampeczkę wychylić 😉
Ja się odwdzięczę miseczką pomidorowej za Twoją pomyślność 🙂
Ok, umowa stoi 🙂
Moje bigosy są bardzo spontaniczne i za każdym razem wychodzą mi inaczej:) Bigosu nie gotuję zbyt długo dlatego do godziny. Na następny dzień kiedy przesiąknie wszystkimi przyprawami i zagotowuję jeszcze raz.W ogóle bigos najsmaczniejszy jest na drugi dzień.Ostatnio dodałam dużo różnych przypraw takich jak mieloną gorczycę,rozmaryn,kumin,grzyby,oczywiście musi być koncetrat pom.Wyszedł rewelacyjny. Nawet teściowa się zajadała:)
nie bądź miętka, obraź się 😉
Moja kuzynka, jak przyjeżdża do Polski przed świętami to w pierwszej napotkanej aptece kupuje espumisan.
Ale przeciez to ja jestem master of tomato soup:)
Ale Ty nie jesz jej hektolitrami jak to ostatnio ma w zwyczaju Ness 🙂
Cieszę się
w piątek nastawiłam bigos…
w sobotę rodzina wciągnęła na obiad….. Naszczęście nie cały
dzisiaj nastawiłam również – musiałam dorobić….
A jak później przechowujesz te słoiki w lodówce czy w kuchni sobie stoją??
Po moim bigosie “na święta” pozostało tylko wspomnienie
dzis zrobilam swoj pierwszy w zyciu bigos
smakuje – rewelacja – nie wiem czy do swiat cos zostanie
nawet moja wybredna cora zjadla ze smakiem – nie mowiac o synku – zjadl 2 dokladki:)
robilam z przepisu Nunaka i Smoki i mojej mamy:)
pychotka i juz wiem ze nie ma sie czego bac…
Fajnie
Espumisan to lek na wzdęcia,na trawienie nie bardzo się nada 😉
Ja jutro planuję robić bigos,mięsko już mam podpieczone 🙂
tylko mam pytanie jak dodam całe śliwki to ich później nie będzie czuć w jedzeniu,czy one jakoś podczas gotowania się rozpadną?
Znasz odpowiedź na pytanie: BIGOS