BIGOS

Podam Wam mój przepis na bigos…

1kg kapusty kiszonej
1kg kapusty białej
grzyby suszone
sliwki suszone
4 cebule
2 szklanki wina wytrawnego czerownego
kielbasa najlpeiej podwędzana ale moze byc zwykła podwawelska
mięsko…. do wyboru….. karkówka itp….. kto co lubi i jeśli lubi
ziarenka jałowca, ziarenka pieprzu, listek laurowy

kapuche kiszona wrzucam do gara podlewam pół szkalnki wody i gotuje
w tym samym czasie w drugim garnku gotuje sie biała kapucha poszatkowana uprzednio

w między czasie zalewam sliwki i grzyby wrzątkiem coby zmiekły
w tym samym miedzy czasie kroje cebule i podsmażam (szklę) na oliwie
to samo z kiełabaską i mięskiem…

wszystko dodaję do gara z kapusta białą i tak gotuja się 2 garnki ok….. 30-40 minut

potem łaczę zawartośc obu garnków i gotuje się dalej ok 1h…. po tym dodaje wino czerwone i dalej się gotuje z 1 h.

wersja na szybkowar jest taka że wszystko po półgodzinnym osobnym gotowaniu wrzucam do szybkowara zalewam winem i gotuję z godzinę.

i gotowe…..
dobzre jak przemarźnie na balkonie

Sprawdź także: [Zobacz stronę]

Strona 2 odpowiedzi na pytanie: BIGOS

  1. Zamieszczone przez nesfree
    Chciałam dodać swoje 5 groszy 🙂

    …. albo nie, 12 groszy! 😀

    Ja w sprawie cierpień po bigosie 😉
    Moja rada….

    Kminek!!!!

    Albo dodać do bigosu, albo zmielić i po kwaśnym, ciężkim bigosie zjeść pół łyżeczki 🙂

    Lubię kminek 🙂
    Polecam kminek 🙂

    ja po bigosie mam też jeden niezawodny przepis, zadne tam leki na wzdęcia…tylko….tak po pół flaszeczki czerwonego wytrawnego 🙂

    U nas działa bez pudła 🙂

    • Zamieszczone przez Mamrotka
      ja po bigosie mam też jeden niezawodny przepis, zadne tam leki na wzdęcia…tylko….tak po pół flaszeczki czerwonego wytrawnego 🙂

      U nas działa bez pudła 🙂

      Mmmmmmm 🙂 cudownie!

      Myślisz, że mi mąż pozwoli na pół flaszeczki czerwonego wytrawnego…?

      :/

      Ale mi smaka narobiłaś!

      • Zamieszczone przez nesfree
        Mmmmmmm 🙂 cudownie!

        Myślisz, że mi mąż pozwoli na pół flaszeczki czerwonego wytrawnego…?

        :/

        Ale mi smaka narobiłaś!

        Pozwoli – penie ze pozwoli – jak skonczysz karmić 😉

        Ale moge za Ciebie dziś lampeczkę wychylić 😉

        • Zamieszczone przez Mamrotka
          Pozwoli – penie ze pozwoli – jak skonczysz karmić 😉

          Ale moge za Ciebie dziś lampeczkę wychylić 😉

          Ja się odwdzięczę miseczką pomidorowej za Twoją pomyślność 🙂

          • Zamieszczone przez nesfree
            Ja się odwdzięczę miseczką pomidorowej za Twoją pomyślność 🙂

            Ok, umowa stoi 🙂

            • Moje bigosy są bardzo spontaniczne i za każdym razem wychodzą mi inaczej:) Bigosu nie gotuję zbyt długo dlatego do godziny. Na następny dzień kiedy przesiąknie wszystkimi przyprawami i zagotowuję jeszcze raz.W ogóle bigos najsmaczniejszy jest na drugi dzień.Ostatnio dodałam dużo różnych przypraw takich jak mieloną gorczycę,rozmaryn,kumin,grzyby,oczywiście musi być koncetrat pom.Wyszedł rewelacyjny. Nawet teściowa się zajadała:)

              • Zamieszczone przez Nunak
                a co się mam obrażać:)

                nie bądź miętka, obraź się 😉

                • Zamieszczone przez aborka
                  tylko ten rapacholin trzeba jeść razem z bigosem

                  Moja kuzynka, jak przyjeżdża do Polski przed świętami to w pierwszej napotkanej aptece kupuje espumisan.

                  • Zamieszczone przez nesfree
                    Ja się odwdzięczę miseczką pomidorowej za Twoją pomyślność 🙂

                    Ale przeciez to ja jestem master of tomato soup:)

                    • Zamieszczone przez bruni
                      Ale przeciez to ja jestem master of tomato soup:)

                      Ale Ty nie jesz jej hektolitrami jak to ostatnio ma w zwyczaju Ness 🙂

                      • Zamieszczone przez Mamrotka
                        W tej chwili jestem na obecnym etapie…gotuję juz 3 godzinę…jeszcze nie dodałam przypraw a już smakuje tak, że nie mogę się powstrzymać i wyżeram prosto z gara
                        Az się boje co będzie jak go doprawię….

                        Powiem tyle: ten bigos jest lepszy niż bigos mojej mamy! REWELACJA!

                        Cieszę się

                        • w piątek nastawiłam bigos…
                          w sobotę rodzina wciągnęła na obiad….. Naszczęście nie cały

                          dzisiaj nastawiłam również – musiałam dorobić….

                          • Zamieszczone przez majowamama
                            jaki jest cel wstepnego gotowania oddzielnego kapusty?
                            zapytała to co zawsze gotuje od początku w jednym garze wszystko 😉

                            kapustę świeżą z kiszoną (odcisnieto jedynie lekko) + podsmazone na patelni mięso, kiełbasy, co tam tylko w ręce wpadnie + pokruszone w rękach grzybki + liśc laurowy, ziele, sól, pieprz + na koncu przecier pomidorowy

                            śliwek i wina nie daję, śliwek nie lubię, a wina chyba mi szkoda 😛
                            gotuję sobie ze 2 godziny, następnego dnia jeszcze trochę, potem w słoiki i w razie potrzeby tylko otwieram słoik 😉

                            Nieskromnie powiem, że mój bigos jest jednym z lepszych jakie jadłam.

                            A jak później przechowujesz te słoiki w lodówce czy w kuchni sobie stoją??

                            • Po moim bigosie “na święta” pozostało tylko wspomnienie

                              • dzis zrobilam swoj pierwszy w zyciu bigos
                                smakuje – rewelacja – nie wiem czy do swiat cos zostanie
                                nawet moja wybredna cora zjadla ze smakiem – nie mowiac o synku – zjadl 2 dokladki:)
                                robilam z przepisu Nunaka i Smoki i mojej mamy:)
                                pychotka i juz wiem ze nie ma sie czego bac…

                                  • Zamieszczone przez JaEwa
                                    Moja kuzynka, jak przyjeżdża do Polski przed świętami to w pierwszej napotkanej aptece kupuje espumisan.

                                    Espumisan to lek na wzdęcia,na trawienie nie bardzo się nada 😉

                                    Ja jutro planuję robić bigos,mięsko już mam podpieczone 🙂

                                    tylko mam pytanie jak dodam całe śliwki to ich później nie będzie czuć w jedzeniu,czy one jakoś podczas gotowania się rozpadną?

                                    Znasz odpowiedź na pytanie: BIGOS

                                    Dodaj komentarz

                                    Angina u dwulatka

                                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                    Czytaj dalej →

                                    Mozarella w ciąży

                                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                    Czytaj dalej →

                                    Ile kosztuje żłobek?

                                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                    Czytaj dalej →

                                    Dziewczyny po cc – dreny

                                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                    Czytaj dalej →

                                    Meskie imie miedzynarodowe.

                                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                    Czytaj dalej →

                                    Wielotorbielowatość nerek

                                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                    Czytaj dalej →

                                    Ruchome kolano

                                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                    Czytaj dalej →
                                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                    Logo
                                    Enable registration in settings - general