Dziewczyny naprawdę polecam,szczególnie jeśli ktos lubi smaki kokosowe!
-gotowy biszkopt
-sok pomarańczowy
-400ml śmietany kremówki 30% lub 36%
-2 tabliczki białej czekolady
-2 opakowania wiórków kokosowych
-płatki migdałowe
Biszkopt nasączam sokiem pomarańczowym;śmietanę ubijam na sztywno,dodaję czekoladę rozpuszczoną w garnuszku wstawionym do większego garnka z gorącą wodą i wsypuję wiórki kokosowe.
Masę wykładam na ciasto. Migdały trzeba zrumienić na suchej patelni i posypać nimi ciasto.
Schłodzić w lodówce.
Naprawdę pycha! Szybciutko się robi i zero pieczenia.
Polecam!
Dorota i Antoś(24.03.2005)
25 odpowiedzi na pytanie: Biszkopt a la rafaello
Re: Biszkopt a la rafaello
Trafilas w moj gust:) – biala czekolada, wiorki, mniam, na pewno wyprobuje:)
Ten sok pomaranczowy to rozumiem, ze ma byc taki do rozcienczania wymieszany z woda, czy jakis inny?
Ola (16.10.03)
Re: Biszkopt a la rafaello
Ja nie rozcieńczam soku do nasączenia biszkoptu. Trzeba być też ostrożnym żeby nie za bardzo namoczyć biszkopt,żeby się nie rozmiękł za bardzo,ale przy tym był nasączony(ale namotałam)
Życzę smacznego! Daj znać czy smakował.
Dorota i Antoś(24.03.2005)
Re: Biszkopt a la rafaello
Ale chodzi o taki sok gesty, ktory sie rozciencza woda do picia, a nie np. kartonowy?
Ola (16.10.03)
Re: Biszkopt a la rafaello
Chodzi o zwykły sok do picia z kartonu.
Dorota i Antoś(24.03.2005)
Re: Biszkopt a la rafaello
To juz prawie wszystko wiem:) Dziekuje. Jesli dam biszkopt wlasnej roboty to chyba bedzie ok?
Pozostaje mi zabrac sie za wykonanie, nablizsza okazja to imieniny meza pod koniec stycznia, wiec chyba poczekam do tego terminu.
Ola (16.10.03)
Re: Biszkopt a la rafaello
Pewnie z biszkoptem własnej roboty będzie jeszcze smacniejsze,mi poprostu biszkopt mało kiedy sie udaje i robię na gotowym. Mam nadzieję,że będzie smakować.
Pozdrawiam
Dorota i Antoś(24.03.2005)
Re: Biszkopt a la rafaello
A czy do śmietany nie trzeba dodać jakiejś śnieżki albo śmietany fix lub żelatyny?? Czy ona się zsiądzie w lodówce bez tego?? Chcę wypróbować na sobotę, bo zapraszm babcie i dzidków od obiadu, przez kawę i ciasto do kolacji z okazji zblizającego się ich święta no i zbieram przepisy
Re: Biszkopt a la rafaello
Smietanę kremówkę ubijam samą. Mususz tylko uważać żeby nie przedobrzyć bo jak za długo kiedyś ubijałam to zrobiło mi się masło.Generalnie ubija się bez problemów i dobrze się trzyma.
Dorota i Antoś(24.03.2005)
Re: Biszkopt a la rafaello
No apetycznie brzmi:-) Pewnie się kiedyś skuszę na te kalorie:-)
Re: Biszkopt a la rafaello
Musisz pamiętać też,żeby śmietana była bardzo mocno schłodzona wtedy lepiej się ubije.I najlepiej szukaj 36%,ale 30% też zawsze mi się ubije pod warunkiem, ze jest b.zimna
Re: Biszkopt a la rafaello
Dzięki za odpowiedź, no to robię dzisiaj wieczorem. Trzymajcie kciuki i dam znać po zjedzeniu
Re: Biszkopt a la rafaello
Będę pamiętać, dzięki
Re: Biszkopt a la rafaello
czekamy na relację:-)
Re: Biszkopt a la rafaello
Tak to prawda,śmietana musi być dobrze schłodzona. Mam nadzieję,że bedzie smakować. Pozdrawiam serdecznie i czekam na relacje:).
Dorota i Antoś(24.03.2005)
Re: Biszkopt a la rafaello
Na zdjecie tego ciasta popatrzylabym sobie ;P
Re: Biszkopt a la rafaello
Przyro mi nie mam. Co prawda zbliżają sie u nas jakieś okazje,ale w planach mam wypróbować jakieś inne nowości.
Dorota i ANtoś(24.03.2005)
Re: Biszkopt a la rafaello
No własnie zaczęłam się odchudzać i chyba zamiast pieczenia też sobie popatrzę;P
Upiekłam 🙂 Zdjęcie
Jest naprawdę przepyszne. Teściowa prosiła o przepis Trochę je zmodyfikowałam: biszkopt własnej produkcji, podam kiedyś przepis bo zawsze z niego wychodzi, nasączony wodą a nie sokiem, na biszkopt nałożyłam warstwę dżemu jagodowego – naprawdę dodaje super smaku, kremówki 750 ml + jednak 2 fixy. Zapomniałam kupić migdały i wierzch pomazałam gorzką czekoladą.
Mniammmmm, napewno je jeszcze wiele razy zrobię
Dzięki za przepis i rady.
Buuuuziaki
A teraz zdjęcie, smakue rewelacyjnie:
Re: Upiekłam 🙂 Zdjęcie
Fajny pomysł z tym dżemem jagodowym
Cieszę sie, ze się udało i,że smakowało.Jak będziesz miała czas to podaj przepis na ten biszkopt bo chetnie bym wypróbowała-kiedys robiłam i się zniechęciłam po uzyskanym efekcie,a na własnej roboty napewno smaczniejsze.
Buziaki.
DOorta i Antoś(24.03.2005)
Re: Biszkopt a la rafaello
czy czekoladę miesza się ze śmietaną i wiórkami?
Iwcia i
Znasz odpowiedź na pytanie: Biszkopt a la rafaello