Blok czekoladowy.

Przepis od jednej z Wrześniówek 2010, kiedyś skopiowałam do “komputerowej książki kucharskiej”, miesiąc temu odnalazłam i od miesiąca mój mąż ze słodyczy chce tylko jeść blok

BLOK CZEKOLADOWY
– wymieszać mleko w proszku, nie granulowane, 500g z 5-6 łyżkami kakao
– zagotować pół szklanki wody, kostkę margaryny i 2 szklanki cukru (ja daję 1 a i tak jest mega słodki)
– zagotowana wodę z resztą wlewać do mleka z kakao i mieszać na gładką masę
– jak najszybciej dosypać to co chce się w bloku: herbatniki, wafle, orzechy, rodzynki itp.
– wyłożyć masę do pojemnika/blachy
– po ostygnięciu schować do lodówki.

56 odpowiedzi na pytanie: Blok czekoladowy.

    • Pica..toż z nieba mi Kobieto spadasz..mój M. łazi ostatnio..i co piekę jakieś ciacho to wspomina o tym bloku..muszę się ogarnąć i poświecić..
      Bo ja wiem, ze jak zrobię..to pewnie wciągnę pół blaszki zaraz
      UWIELLLLLLLLLLLLLLBIAM CZEKOLLLLLLLLLLLLADĘ

      • .. A jakie to mleko ma być???
        Może być bebiko majkowe?????..

        • Uwielbiam taki blok o moim M już nie wspomnę… robiłam w zeszłą sobotę zniknął bardzooo szybko…

          a tak w ogóle jak dla mnie to smak dzieciństwa, kiedy nie było jeszcze tych wszystkich słodyczy co mamy dziś…

          • Zamieszczone przez gotka
            Pica..toż z nieba mi Kobieto spadasz..mój M. łazi ostatnio..i co piekę jakieś ciacho to wspomina o tym bloku..muszę się ogarnąć i poświecić..
            Bo ja wiem, ze jak zrobię..to pewnie wciągnę pół blaszki zaraz
            UWIELLLLLLLLLLLLLLBIAM CZEKOLLLLLLLLLLLLADĘ

            Ja też 😀 I to widać po mnie niestety
            Gotuś to 10 minut roboty, a smak…. sama zobaczysz

            Zamieszczone przez gotka
            .. A jakie to mleko ma być???
            Może być bebiko majkowe?????..

            Ja kupowałam Łaciate w proszku, chyba jako jedyne jest pakowane po 500g. Ale robiłam też z innych pakowanych po 400.
            A żeby zrobić z bebiko to bym nie wpadła

            • Zamieszczone przez ahimsa
              Ufff…;)

              No i co tak uffffasz???

              Zamieszczone przez mell
              Uwielbiam taki blok o moim M już nie wspomnę… robiłam w zeszłą sobotę zniknął bardzooo szybko…

              a tak w ogóle jak dla mnie to smak dzieciństwa, kiedy nie było jeszcze tych wszystkich słodyczy co mamy dziś…

              ja robię raz w tygodniu bo inaczej M mi żyć nie daje

              • Ufff… Jak dobrze, że mam w domu 2 alergików

                • I zrobiłam bo nie wytrzymałam

                  W smaku wyszedł rewelacyjny, tylko trochę za rzadki
                  Robiłam z mleka bebiko – czy takie różni się od łaciatego ?

                  A może dałam za dużo tego mleka bo w paczce było 350 g więc na oko dosypałam resztę.

                  No ale składniki na kolejne ciacho juz mam więc ukręcę w weekend 🙂

                  • dziewczyny a jakie dodajecie kakao? Takie gorzkie, prawdziwe czy zwykłe “śniadaniowe”. Zabieram się za zrobienie tej pyszności i mam dylemat.

                    • Zamieszczone przez agga_łosiu
                      I zrobiłam bo nie wytrzymałam

                      W smaku wyszedł rewelacyjny, tylko trochę za rzadki
                      Robiłam z mleka bebiko – czy takie różni się od łaciatego ?

                      A może dałam za dużo tego mleka bo w paczce było 350 g więc na oko dosypałam resztę.

                      No ale składniki na kolejne ciacho juz mam więc ukręcę w weekend 🙂

                      Mogę Ci porównać skład bebiko z Łaciatym, bo akurat mam w domu.

                      Zamieszczone przez ewa1008
                      dziewczyny a jakie dodajecie kakao? Takie gorzkie, prawdziwe czy zwykłe “śniadaniowe”. Zabieram się za zrobienie tej pyszności i mam dylemat.

                      Takie zwykłe, z wiatrakiem na opakowaniu.

                      • Robiłam, bo uwielbiam proste przepisy:D
                        no i rewelacja

                        • Zamieszczone przez mama80
                          Robiłam, bo uwielbiam proste przepisy:D
                          no i rewelacja

                          Aż się dziwię, że nie znałaś tego przepisu wcześniej Dorota go wrzucała u nas na wątku 🙂

                          • Zamieszczone przez picaporte
                            Aż się dziwię, że nie znałaś tego przepisu wcześniej Dorota go wrzucała u nas na wątku 🙂

                            W ciąży nie piekłam ani nie pichciłam bo leżałam Potem zupełnie o tym przepisie zapomniałam Ale tak mi się właśnie skojarzyło, że to Dorotki przepis jest:D

                            • mam zamiar zrobić to cudo w weekend, dam znać jak wyszło:)

                              • Zamieszczone przez pyshotka
                                mam zamiar zrobić to cudo w weekend, dam znać jak wyszło:)

                                Na pewno szybko Wam z lodówki wyjdzie

                                • dlaczego mleko nie może być granulowane?
                                  Jest jakiś powód?

                                  Akurat tylko takie mam w domu 🙁

                                  • Zamieszczone przez Redyna
                                    dlaczego mleko nie może być granulowane?
                                    Jest jakiś powód?

                                    Akurat tylko takie mam w domu 🙁

                                    Też się nad tym zastanawiałam
                                    Zapytam właścicielki przepisu:D

                                    • Zamieszczone przez mama80
                                      Też się nad tym zastanawiałam
                                      Zapytam właścicielki przepisu:D

                                      To z niecierpliwością czekam na odpowiedź 🙂

                                      • granulowane może “chrupać” między zębami i… nie do końca się rozpuścić…?

                                        Tak celuję! 😉

                                        • Zamieszczone przez dziewiątka
                                          granulowane może “chrupać” między zębami i… nie do końca się rozpuścić…?

                                          Tak celuję! 😉

                                          Chyba dobrze celujesz.
                                          Ja jeszcze obstawiam, że może być mało tłuste. Ale może mi się źle wydaje.

                                          Ania, pytałaś Dorotki?

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Blok czekoladowy.

                                          Dodaj komentarz

                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo