BRUNKOWA TARTA CUKINIOWA Z FETĄ:)

Najpierw ścieramy 4 małe cukinie na dużych oczkach, umiarkowanie solimy i odstawiamy, następnie przygotowujemy ciasto:

[LIST]
[*]1 i 3/4 szklanki mąki pszennej mieszamy z
[*]1/2 łyżeczki soli
i siekamy z
[*]150g zimnego masła
[*]dolewamy ok.100ml zimnej wody

ZAGNIATAMY, formujemy placek ręką, w folię i do lodówki na ok 30-60min (można dłużej, nawet 2-3 dni przechowywać)[/LIST]Robimy farsz podczas gdy ciasto się chłodzi:
[LIST]
[*]7 – 10 ząbków czosnku podsmażamy na patelni z połówką posiekanej sporej cebuli, ściagamy to do miseczki, przecieramy patelnię papierem
[*]na kapce oliwy podsmażamy i dusimy cukinię aż zmięknie, dorzucamy podsmażony czosnek i dusimy jeszcze trochę[/LIST]Nagrzewamy piecyk 180st.
Zabieramy się za ciasto. Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2mm. Przekładamy do formy. Nakłuwamy spód widelcem dosyć gęsto. Kładziemy papier do pieczenia, a na ten papier wysypujemy fasolę (żeby nam nie urosło ciasto). Tak pieczemy je ok 10 min. Wyjmujemy i zbieramy fasolę i papier. Do piecyka jeszcze na max 5min. (można posmarować białkiem jaja – te zabiegi sprawiają, że ciasto nam nie nasiąka potem farszem, jest kruche).
jak nie mam czasu, to wkładam na 10-15min z tą fasolą i sie nie chromolę.

Jak już ciasto jest podpieczone, to wykładamy farsz (spróbujcie go wczesniej czy Wam odpowiada smakowo). radzę raczej mało solić, bo feta jest słona i nie dosypywać pieprzu i czosnku z torebki, bo się zrobi gorzki farsz.
W wyłożony farsz wtykamy średnio gęsto fetę (bo pamiętajcie, że słona jest)!
I zalewamy to wymieszaną breją:
[LIST]
[*]3jaja
[*]20-30ml śmietany (30%, ale lałam 18kę i też wyszło)
[*]jakieś ziółko prowansalskie, ciutka gałki (jesli lubicie)
[*]może być troszkę startej fety lub parmezanu[/LIST]
Do piecyka na 20-25min. Obserwujcie brzegi tarty – jak się zaczną przypiekać za mocno, to wyciągajcie!
Smacznego!

14 odpowiedzi na pytanie: BRUNKOWA TARTA CUKINIOWA Z FETĄ:)

  1. to samo można zrobić z łososiem i brokułami (wczesniej jedno podduszamy, drugie podgotowujemy)…

    a w zasadzie powiem tak – do tarty można wrzucić wszystko:D

    ja lubię z łososiem i szpinakiem, z kurczakiem i brokułami oraz migdałami…
    a najlepsza jest śmieciowa – kurczak, jakaś wędlina albo mięso z zupy, suszone pomidory i mozzarella oraz co tam jeszcze znajdę:D

    • Zamieszczone przez bruni
      to samo można zrobić z łososiem i brokułami (wczesniej jedno podduszamy, drugie podgotowujemy)…

      a w zasadzie powiem tak – do tarty można wrzucić wszystko:D

      ja lubię z łososiem i szpinakiem, z kurczakiem i brokułami oraz migdałami…
      a najlepsza jest śmieciowa – kurczak, jakaś wędlina albo mięso z zupy, suszone pomidory i mozzarella oraz co tam jeszcze znajdę:D

      robiłam porową z szynką
      mi smakowała, chłopakom nie bardzo

      • Mąka może być pełnoziarnista?
        Bo miała być pizza… Ale w końcu czy pizza czy tatra – roboty tyle samo 😉

        • nie robiłam z pełnoziarnistej mąki, może wyjść zbyt twarde ciasto.
          ma być kruche, nie ryzykuj, weź zwykłego gluta mącznego.

          • Zamieszczone przez bruni
            nie robiłam z pełnoziarnistej mąki, może wyjść zbyt twarde ciasto.
            ma być kruche, nie ryzykuj, weź zwykłego gluta mącznego.

            Inną razą 😉 Pizza się robi.
            Biały glut na razie u nas (w miarę możliwości rzecz jasna) wycofywany. Powód widać w suwaku 😉 T też dba o linię Po nim widać, że schudł
            Rozumiesz – nie mogę być gorsza

            • Dzięki bardzo:)

              mam tylko jedno pytanie – czy z cukinii usuwasz pestki?

              • kupuję tylko tę małą cukinię, taką zieloną bez pestek do 25 cm długą zrywaną wraz pierwszym kwiatem:D

                • Zamieszczone przez bruni
                  kupuję tylko tę małą cukinię, taką zieloną bez pestek do 25 cm długą zrywaną wraz pierwszym kwiatem:D

                  ale ja i z takich miąższ wywalam

                  • Zamieszczone przez ewkam
                    ale ja i z takich miąższ wywalam

                    no to już zbrodnia!!!!!!!
                    ZBRODNIA!
                    Ty nie umiesz jeść cukinii! Ty wcinasz skórki!

                    • Zamieszczone przez bruni
                      no to już zbrodnia!!!!!!!
                      ZBRODNIA!

                      łojtamkażdy sąd mnie uniewinni

                      • zrobiłam
                        wyszło pycha

                        tylko ciasto pod spodem takie sobie, ale za to brzegi super chrupiące

                        • zrobiłam tartę, zawiozłam siostrze połowę.
                          Po powrocie do domu otrzymałam smsa od sąsiadki siostry, a zarazem mojej koleżanki takiej treści:” kochana jadłam Twoją tartę. Po prostu cudo cudo ja potrzebuję przepis. Uruchomiłaś mojego małego głoda” 🙂

                          Brunka, chyba nie muszę pisać, czy smakowała?;)

                          • 🙂
                            cieszy mnie co czytam!
                            doskonalcie się zatem dalej:D

                            • o matko!!!!

                              ale zjadłabym takie cudo

                              niestety znów mam doła “kulinarnego” i nie mam serca siedzieć w kuchni i pichcić

                              Znasz odpowiedź na pytanie: BRUNKOWA TARTA CUKINIOWA Z FETĄ:)

                              Dodaj komentarz

                              Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                              Logo