Najpierw ścieramy 4 małe cukinie na dużych oczkach, umiarkowanie solimy i odstawiamy, następnie przygotowujemy ciasto:
[LIST]
[*]1 i 3/4 szklanki mąki pszennej mieszamy z
[*]1/2 łyżeczki soli
i siekamy z
[*]150g zimnego masła
[*]dolewamy ok.100ml zimnej wody
ZAGNIATAMY, formujemy placek ręką, w folię i do lodówki na ok 30-60min (można dłużej, nawet 2-3 dni przechowywać)[/LIST]Robimy farsz podczas gdy ciasto się chłodzi:
[LIST]
[*]7 – 10 ząbków czosnku podsmażamy na patelni z połówką posiekanej sporej cebuli, ściagamy to do miseczki, przecieramy patelnię papierem
[*]na kapce oliwy podsmażamy i dusimy cukinię aż zmięknie, dorzucamy podsmażony czosnek i dusimy jeszcze trochę[/LIST]Nagrzewamy piecyk 180st.
Zabieramy się za ciasto. Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2mm. Przekładamy do formy. Nakłuwamy spód widelcem dosyć gęsto. Kładziemy papier do pieczenia, a na ten papier wysypujemy fasolę (żeby nam nie urosło ciasto). Tak pieczemy je ok 10 min. Wyjmujemy i zbieramy fasolę i papier. Do piecyka jeszcze na max 5min. (można posmarować białkiem jaja – te zabiegi sprawiają, że ciasto nam nie nasiąka potem farszem, jest kruche).
jak nie mam czasu, to wkładam na 10-15min z tą fasolą i sie nie chromolę.
Jak już ciasto jest podpieczone, to wykładamy farsz (spróbujcie go wczesniej czy Wam odpowiada smakowo). radzę raczej mało solić, bo feta jest słona i nie dosypywać pieprzu i czosnku z torebki, bo się zrobi gorzki farsz.
W wyłożony farsz wtykamy średnio gęsto fetę (bo pamiętajcie, że słona jest)!
I zalewamy to wymieszaną breją:
[LIST]
[*]3jaja
[*]20-30ml śmietany (30%, ale lałam 18kę i też wyszło)
[*]jakieś ziółko prowansalskie, ciutka gałki (jesli lubicie)
[*]może być troszkę startej fety lub parmezanu[/LIST]
Do piecyka na 20-25min. Obserwujcie brzegi tarty – jak się zaczną przypiekać za mocno, to wyciągajcie!
Smacznego!
14 odpowiedzi na pytanie: BRUNKOWA TARTA CUKINIOWA Z FETĄ:)
to samo można zrobić z łososiem i brokułami (wczesniej jedno podduszamy, drugie podgotowujemy)…
a w zasadzie powiem tak – do tarty można wrzucić wszystko:D
ja lubię z łososiem i szpinakiem, z kurczakiem i brokułami oraz migdałami…
a najlepsza jest śmieciowa – kurczak, jakaś wędlina albo mięso z zupy, suszone pomidory i mozzarella oraz co tam jeszcze znajdę:D
robiłam porową z szynką
mi smakowała, chłopakom nie bardzo
Mąka może być pełnoziarnista?
Bo miała być pizza… Ale w końcu czy pizza czy tatra – roboty tyle samo 😉
nie robiłam z pełnoziarnistej mąki, może wyjść zbyt twarde ciasto.
ma być kruche, nie ryzykuj, weź zwykłego gluta mącznego.
Inną razą 😉 Pizza się robi.
Biały glut na razie u nas (w miarę możliwości rzecz jasna) wycofywany. Powód widać w suwaku 😉 T też dba o linię Po nim widać, że schudł
Rozumiesz – nie mogę być gorsza
Dzięki bardzo:)
mam tylko jedno pytanie – czy z cukinii usuwasz pestki?
kupuję tylko tę małą cukinię, taką zieloną bez pestek do 25 cm długą zrywaną wraz pierwszym kwiatem:D
ale ja i z takich miąższ wywalam
no to już zbrodnia!!!!!!!
ZBRODNIA!
Ty nie umiesz jeść cukinii! Ty wcinasz skórki!
łojtamkażdy sąd mnie uniewinni
zrobiłam
wyszło pycha
tylko ciasto pod spodem takie sobie, ale za to brzegi super chrupiące
zrobiłam tartę, zawiozłam siostrze połowę.
Po powrocie do domu otrzymałam smsa od sąsiadki siostry, a zarazem mojej koleżanki takiej treści:” kochana jadłam Twoją tartę. Po prostu cudo cudo ja potrzebuję przepis. Uruchomiłaś mojego małego głoda” 🙂
Brunka, chyba nie muszę pisać, czy smakowała?;)
🙂
cieszy mnie co czytam!
doskonalcie się zatem dalej:D
o matko!!!!
ale zjadłabym takie cudo
niestety znów mam doła “kulinarnego” i nie mam serca siedzieć w kuchni i pichcić
Znasz odpowiedź na pytanie: BRUNKOWA TARTA CUKINIOWA Z FETĄ:)