BULECZKI CYNAMONOWE
(KANELBULLAR)
SKLADNIKI NA CIASTO DROZDZOWE:
• 50gr drozdzy
• 150gr margaryny niesolonej
• ½ litra mleka
• 1dl (szwedzka miarka) cukru (ok. 100 gram)
• 1 lyzeczka soli
• 1,4 litra maki przennej
SKLADNIKI NA MASE CYNAMONOWA:
• 100gr margaryny niesolonej (miekiej- nie bezposrednio z lodowki)
• 1dl cukru
• 1 duza lyzke cynamonu
Jajko na wypedzlowanie buleczek.
”Cukier w grudkach” dla ozdoby (nie wiem czy jest w Polsce) – może go nie być na buleczkach
Ciasto:
Robiac ciasto pomieszczenie musi byc cieple i bez przeciagow.
1. Drozdze rozkruszyc w (najlepiej plastikowej) misce.
2. Rozpuscic margaryne, ktora po rozpuszczeniu wymieszac z mlekiem. Pilnowac aby „plyny” mialy temperature okolo 37C. (Drozdze nie urosna przy zimnej ani goracej temp).
3. Do drozdzy dolac okolo sklanke „plynu” i rozpuscic dokladnie. Nastepnie wlac reszte i wymieszac.
4. Dodac cukier i sol, nadal mieszajac az sie rozpusci.
5. Teraz maka: Z torebki maki odzypac, najlepiej do innej bytki, wlasciwa ilosc (1,4 litra). Przesypujac make, uzyskamy najlepsze pojecie jej objetosci liczac w litrach.
6. Nastepnie dodawac stopniowo make i mieszac (najlepiej palcami) z rozpuszczonymi drozdzami az sie wyrobi ciasto.
7. Zostawic troche maki (np ¼ szklanke) na pozniej.
8. Ciasto ma sie „trzymac kupy” ale niekonicznie musi sie odklejac calkowicie od brzegow miski (niektorzy tak twierdza ze musi).
9. Nakryc czystym kuchennym reczniczkiem i zostwic na 30-40min. UWAGA! Podczas rosniecia nie mozna ciasta podnosic ani przesuwac bo klapnie….
Masa:
Mieka margaryne dokladnie wymieszac z cukrem i cynamonem na gladka mase – ja robie zawsze wiecej masy niz proporcje w przepisie, bo zawsze mi jej malo.
1. Wyrosniete ciasto podzielic na dwie czesci i kazda z nich rozwalkowac na kwadratowe pizze o grubosci 1cm.
2. Wysmarowac masa.
3. Za pomoca odlozonej maki, podsypujac ciasto, starannie zawijac w nalesnik. Ciasto za bardzo nie bedzie chcialo sie odklejac od blatu ale za pomoca lopatki plastikowej i maki da sie z tym uporac.
4. Nalesnik podzielic na plasterki o grubosci 1,5cm i poukladac na blaszy, wysmarowanej olejem (nie pali sie w piekarniku tak jak margaryna).
5. Zostawic w cieplym miejscu aby buleczki wyrosly. Jakies 25min.
6. Popedzlowac delikatnie jajkiem, posypac cukrem i wrzucic do piekarnika.
7. Piec w 250C, w srodku piekarnika, okolo 5-6 min az sie zabarwia.
Sa naprawde przepyszne!!!
9 odpowiedzi na pytanie: Bułeczki cynamonowe
Re: Bułeczki cynamonowe
Asiu, czy 1,4 litra mąki to 1 szklanka?
Re: Bułeczki cynamonowe
Ja tez w tym miejscu mialam watpliwosc, ale nie wiedzialam jak jasniej to napisac.
To nie jest 1/4 litra, a 1 przecinek 4 litra. Jak przesypiesz moka z torebki do naczynia litrowego i potem jeszcze 0,4 litra to wychodzi mniejwiecej 1 kg maki.
Nie wiem czy cos to Ci rozjasnilo, bo ciezko mi to wytlumaczyc.
Pozdrawiam.
Asia i Oli 14.01.04
Re: Bułeczki cynamonowe
Aaaa, to sporo wyjaśnia. Wydawało mi się, że 1/4 to za mało, a ok. 1 kg będzie w sam raz. Dzięki!
Dziś testuję, bo muszę jakoś pocieszyć chorą rodzinkę.
Pozdrawiam!
Re: Bułeczki cynamonowe
To jak bedziesz miala jakies pytania to jestem do 14.50 na gg – numer w profilu 🙂
Pozdrawiam
Asia i Oli 14.01.04
Pyszne!
Pierwszy raz widziałam, żeby moje dziecko było tak zachwycone jedzeniem! Jak spytałam, czy jej smakuje, wydała z siebie rozanielony odgłos:”Mmmmmmm”.
Re: Pyszne!
Ciesze sie bardzo !!!
Asia i Oli 14.01.04
mam podobny przepis (korzystam z niego od bardzo dawna) tylko calkiem inne proporcje i do ciasta daje kardamon
ale nie “nasz” bo jest beznadziejny:( bez obrazy ale jeszcze nie udalo mi sie kupic dobrego:(
asia80 ma racje sa bardzo dobre
buleczki przed upieczeniem i po
ide je dzis robic -mam nadzieje ze wyjdą bo w nocy mąż marnotrawny wraca( w alpach szusował i rodzina sie nie przejmował) ale mi sie rymło:) i bedzie miał swiezutkie
a to moj dzisiejszy wypiek
Znasz odpowiedź na pytanie: Bułeczki cynamonowe