caisto czekoladowe z polewa kawowa

cudowne, fantastyczne, bogate w smaku a zarazem niesamowicie nieskomplikowane ciasto, ktorym podbilam dzisiaj serca kilkunastu osob (dobrze, ze jestem na diecie – nawet kawaleczek nie zostal z calej wielkiej baby)

przeliczam recznie wartosci z cups and ounces, wiec moga brzmiec dziwnie – zaokraglenie nie robi specjalnej roznicy

240 ml wrzacej wody
120 g ciemnego, nieslodzonego kako w proszku
4 lyzeczki rozpuszczalnego espresso w proszku (nie w granulkach, a jesli w granulkach, trzeba pilnowac, zeby sie dokladnie rozpuscilo)
450 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka soli
570 g brazowego cukru (ale jasnego, najlepiej demerara)
240 ml oleju roslinnego
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
2 duze jaja
ok dwie tabliczki gorzkiej czekolady do pieczenia (takiej niskoslodzonej, a najlepiej semi sweet chocolate chips, jesli mozecie gdzies kupic)
1/4 kostki masla

piekarnik nagrzac do temperatury 180 stopni

wrzatek utrzec z kakao i 2 lyzeczkami espresso w szklanym naczyniu

w sredniej wielkosci misce wymieszac dokladnie make, proszek do pieczenia, cynamon i sol

mikserem utrzec 450 g cukru z olejem i ekstraktem waniliowym; dodac jaja i ubijac az wyjdzie gladka masa (ale cukier nie musi sie calkowicie rozpuscic)

do tego wrzucic 1/2 mikstury z maka i dokladnie zmiksowac
dodac miksture kakaowa i dokladnie zmiksowac
na koniec stopniowo dodac pozostala czesc

na koniec delikatnie lyzeczka dodac troche polowe czekolady utartej na tarce o grubych oczkach

ciasto wylac do blachy typu bundt (nie wiem, jak to sie po polsku nazywa, bo w pl nigdy nie mialam – taka, ktora nadaje taki zebrowaty ksztalt z kominem w srodku – zobaczcie na obrazku) i piec na srodkowej polce przez ok 50 minut lub dokad patyczek wetkniety w srodek nie bedzie suchy

tymczasem pozostaly cukier wrzucic do garnka z pozostalymi dwiema lyzeczkami espresso, dodac ok. dwie, moze try lyzki wody i na bardzo malym ogniu podgrzac az do roztopienia cukru (bardzo wazne, zeby krysztalki kompletnie sie wytopily; jesli tak sie nie dzieje, trzeba dodac wiecej wody, pozniej ja odparowac)
kiedy mamy juz gladka masa, dodajemy do niej pozostala czekolade (okolo jednej tabliczki) i maslo
wszystko ma byc jedna gladka polewa

caisto nalezy ostudzic (zostawiam w otwartym piekarniku na 10 minut, potem wyciagam i daje mu jeszcze troche czasu w blaszce, potem blaszke odwracam i studze ciasto do konca

na ostudzone ciasto wylewam polewe

i tyle

ciasto powinno byc delikatnie mokre w srodku (troche jak brownies)
zalaczam fotografie, ktore udalo mi sie ledwie ledwie zrobic, bo juz roznej wielkosci lapki siegaly po ciasto…

9 odpowiedzi na pytanie: caisto czekoladowe z polewa kawowa

  1. Jak apetycznie wyglada :)Mniam:)na pewno upiekę:)Pozdrawiam:)

    • Zrobiłabym sobie dzisiaj, bo z lenistwa zostałam bez ciasta na weekend, ale nie mam brązowego cukru
      A pewnie być musi?

      • Zamieszczone przez beamama
        Zrobiłabym sobie dzisiaj, bo z lenistwa zostałam bez ciasta na weekend, ale nie mam brązowego cukru
        A pewnie być musi?

        bea, nigdy nie robilam z krysztalem, w domu uzywamy tylko brazowego
        znajac siebie, sprobowalabym z bialym (ale ja mam ostatnio mega-nakretke na wypieki domowe – jak nie zrobie, to mi czegos brakuje…)

        • kanta, grzeszysz po prostu tymi fotkami, ciasto wygląda obłędnie, pewnie jeszcze lepiej smakuje
          też nie mam ciemnego cukru, kurcze w ogóle trochę drogie to ciacho 😉

          no i co to jest czekolada do pieczenia!?

          • Zamieszczone przez kama28
            kanta, grzeszysz po prostu tymi fotkami, ciasto wygląda obłędnie, pewnie jeszcze lepiej smakuje
            też nie mam ciemnego cukru, kurcze w ogóle trochę drogie to ciacho 😉

            no i co to jest czekolada do pieczenia!?

            wiem, napadlo mnie na pieczenie, ale jak! pieke w zasadzie co drugi dzien
            najsmieszniejsze, ze ja w ogole nie jem tego, co upieke (dieta nie pozwala)

            drogie jest, prawda, ale baaaardzo duze (wielkosci takiej porzadnej baby wielkanocnej, mam dosc wysokiego bundta – to ta blacha ksztaltujaca)
            czekolada do pieczenia ma sporo mniej cukru, ale mozna uzyc najzwyklejsze gorzkiej i tez jest git

            a dzisiaj zrobilam czekoladowe babeczki dla adacha do przedszkola na dzien kobiet (matko! cala chalupa pachnie jak czekolada!)

            • Kanta, jesteś pewna, że patyczek przy sprawdzaniu środka ciasta był suchy?
              Skoro, jak sama zauwazyłaś, ciasto jest lekko wiglotne jak brownies?
              Siedziało mi półtorej godziny w piekarniku, oczywiście wierzch się przypiekł, musiałam skroić, a środek cały czas pozostał wilgotny
              Właśnie oblałam polewą, mam nadzieję, że da się zjeść i nie jest surowe albo zakalcowate

              • Smaczne 🙂 Zakalca nie ma 🙂 Dzieciaki jedzą 🙂

                • Zamieszczone przez beamama
                  Smaczne 🙂 Zakalca nie ma 🙂 Dzieciaki jedzą 🙂

                  bea, bo ono wilgotne wychodzi, ale po prostu sie to ciasto ze srodka nie klei do patyka, zupelnie jak przy brownies

                  ciesze sie, ze wyszlo:)
                  fajnie, z edzieciaki jedza, ono jest takie troche z gatunku “dla doroslych” bo mocno czekoladowe i to na gorzko

                  • Zamieszczone przez kantalupa
                    bea, bo ono wilgotne wychodzi, ale po prostu sie to ciasto ze srodka nie klei do patyka, zupelnie jak przy brownies

                    ciesze sie, ze wyszlo:)
                    fajnie, z edzieciaki jedza, ono jest takie troche z gatunku “dla doroslych” bo mocno czekoladowe i to na gorzko

                    Dziś jest jeszcze lepsze 😀
                    Byłam u przyjaciółki, zabrałam kawałek, powiedziała, że to orgazm smakowy 😀

                    Gdyby ktos robił, to proszę się nie przejmować, że ciasto klei się do patyczka wbitego w środek 😀 Choć u kanty sie nie klei 😉

                    Znasz odpowiedź na pytanie: caisto czekoladowe z polewa kawowa

                    Dodaj komentarz

                    Angina u dwulatka

                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                    Czytaj dalej →

                    Mozarella w ciąży

                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                    Czytaj dalej →

                    Ile kosztuje żłobek?

                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                    Czytaj dalej →

                    Dziewczyny po cc – dreny

                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                    Czytaj dalej →

                    Meskie imie miedzynarodowe.

                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                    Czytaj dalej →

                    Wielotorbielowatość nerek

                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                    Czytaj dalej →

                    Ruchome kolano

                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                    Czytaj dalej →
                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                    Logo
                    Enable registration in settings - general