rurki do canelloni (max. po 4 na osobę)
mięso mielone (ok.20dkg na osobę)
cebula
czosnek
duża puszka pomidorów
seler naciowy
1 jajko
sos beszamelowy (może być kupny)
1. seler naciowy myjemy, kroimy na kawałki 3-4 cm i podduszamy na łyżce oleju ok.2 minut.
2. dodajemy pomidory i znów dusimy kilka minut, przyprawiamy bazylią, oregano, odstawiamy.
3. mięso mielone smażymy na patelni razem z posiekaną cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (czosnek już po zakończeniu smażenia. Odstawiamy do wystygnięcia, po wystygnięciu mieszamy dokłądnie z surowym, całym jajkiem.
4. Rurki do canelloni (nie ugotowane!) napełniamy mięsem-dokłądnie, ale nie ubijamy za bardzo w środku.
5. w naczyniu żaroodpornym wylewamy pomidory z selerem naciowym, na to układamy rurki z farszem i nie przejmujemy się, jeśłi sos je przykrywa.
6. zalewamy sosem beszamelowym, trochę rzadszym niż normalnie.
7. Przykrywamy naczynie i do piekarnika 160-180stopni na 40-50 minut-trzeba sprawdzać, czy makaron jest miękki.
Seler naciowy jest tu bardzo istotny, bo nadaje potrawie fajny smak.
SMACZNEGO !!!!
Monika (05.10)
13 odpowiedzi na pytanie: Canelloni po florencku-słowo,ze łatwe
Re: Canelloni po florencku-słowo, ze łatwe
Monika a jak robi sie sos beszamelowy???????
Anna i Maksio 12.01.03
Re: Canelloni po florencku-słowo, ze łatwe
50g masła
50g mąki
0,5 l mleka
sól
pieprz (najlepiej biały)
gałka muszkatołowa
masło roztopić, dodać mąkę, aby powstałą gładka masa. dodać 1/4 mleka i znów rozetrzeć na gładką masę, dodać resztę mleka. Zagotować na wolnym ogniu, ciągle mieszać, po wyłączeniu doprawić solą, pieprzem i gałką.
W tym wariancie sos powinien być trochę rzadszy niż zwykle (coś jak ciasto naleśnikowe), bo makaron będzie chłonął wilgoć z beszamelu właśnie i z pomidorów.
Ja uwielbiam soso beszamelowy, mogłabym go jeść sam (choć to tylko mąka i mleko) !
Smacznego!
Monika (05.10)
Re: Canelloni po florencku-słowo, ze łatwe
hmmm ale mi zrobilas smaka, ja uwielbiam takie wloskie roznosci
Carmella z marzeniami
Re: Canelloni po florencku-słowo, ze łatwe
polecam sos besciamella
wloski w takim zoltym pudelku (w opakowaniu sos na dwa razu – dwie torebeczki)
jest bardzo dobry w smaku !!! Do kupienia w supermarketach ( na pewno w Auchan)
pewnie wiecej w nich chemii niz w takim domowym, ale ja jestem leniwa i z reguly jak sie bardzo staram z jakas potrawa to cos idzie nie tak. Tej besciamelli nie da sie popsuc 🙂
Carmella z marzeniami
Re: Canelloni po florencku-słowo, ze łatwe
mniam mniam, ja też, kulinarnie to ja jestem rodowita włoszka, dla mnie moze nie istnieć nic poza makaronami i szpinakiem i czosnkiem!
Monika (05.10)
sos serowy
Ja tez uwielbiam sos beszmelowy.Ale czasami dodaje do niego na koncu gotowania ser zolty i wtedy mam pyszny sosik serowy.Zalewam niim gotowany kalafior albo brokuly i do piekarnika na 15 minut az sie zrobi taka lekko btazowa skorupka. Pycha
Iza
Re: sos serowy
Ten seler to na jakie kawalki kroic????????
Anna i Maksio 12.01.03
Re: sos serowy
Aniu nie seler,tylko zolty ser.Ja kroje to na takie kostki i caly czas mieszam az sie rozpusci. Tylko gotuj to na malutkim gazie.:)
Iza
Re: sos serowy
zrobilam pychhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!
Anna i Maksio 12.01.03
Re: sos serowy
Fajnie ze smakowalo. My sie tez tym obiadamy:)
Iza
Re: Canelloni po florencku-słowo, ze łatwe
Dzis zajadam canelloni po florencku-pieknie pachnie, i wlasnie wchodzi do piekarnika juz nie moge sie doczekac konsumpcji)
Anna i Maksio 12.01.03
Re: i jak???
Napisz, jak smakowało! smacznego!
Monika i Basia (05.10)
pycha
Monika bylo super, teraz zabieram sie za wegetarianskie.Zaluje ze tylko troche malo doprawilam te pomidory moglam wiecej oregano i tej bazyli. Maz pochlonal 3 sztuki, ja 2 a wieczorem zesmy sobie doprawili dokladke.
Mniam mniusie to bylo.
Hmmm…teraz mam fajne i nowe danie na urodzinki
Dzieni Monia
Anna i Maksio 12.01.03
Znasz odpowiedź na pytanie: Canelloni po florencku-słowo,ze łatwe