Canelloni po florencku-słowo,ze łatwe

rurki do canelloni (max. po 4 na osobę)
mięso mielone (ok.20dkg na osobę)
cebula
czosnek
duża puszka pomidorów
seler naciowy
1 jajko
sos beszamelowy (może być kupny)

1. seler naciowy myjemy, kroimy na kawałki 3-4 cm i podduszamy na łyżce oleju ok.2 minut.
2. dodajemy pomidory i znów dusimy kilka minut, przyprawiamy bazylią, oregano, odstawiamy.
3. mięso mielone smażymy na patelni razem z posiekaną cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (czosnek już po zakończeniu smażenia. Odstawiamy do wystygnięcia, po wystygnięciu mieszamy dokłądnie z surowym, całym jajkiem.
4. Rurki do canelloni (nie ugotowane!) napełniamy mięsem-dokłądnie, ale nie ubijamy za bardzo w środku.
5. w naczyniu żaroodpornym wylewamy pomidory z selerem naciowym, na to układamy rurki z farszem i nie przejmujemy się, jeśłi sos je przykrywa.
6. zalewamy sosem beszamelowym, trochę rzadszym niż normalnie.
7. Przykrywamy naczynie i do piekarnika 160-180stopni na 40-50 minut-trzeba sprawdzać, czy makaron jest miękki.

Seler naciowy jest tu bardzo istotny, bo nadaje potrawie fajny smak.

SMACZNEGO !!!!

Monika (05.10)

13 odpowiedzi na pytanie: Canelloni po florencku-słowo,ze łatwe

annah Dodane ponad rok temu,

Re: Canelloni po florencku-słowo, ze łatwe

Monika a jak robi sie sos beszamelowy???????

Anna i Maksio 12.01.03

monikaapj Dodane ponad rok temu,

Re: Canelloni po florencku-słowo, ze łatwe

50g masła
50g mąki
0,5 l mleka
sól
pieprz (najlepiej biały)
gałka muszkatołowa

masło roztopić, dodać mąkę, aby powstałą gładka masa. dodać 1/4 mleka i znów rozetrzeć na gładką masę, dodać resztę mleka. Zagotować na wolnym ogniu, ciągle mieszać, po wyłączeniu doprawić solą, pieprzem i gałką.
W tym wariancie sos powinien być trochę rzadszy niż zwykle (coś jak ciasto naleśnikowe), bo makaron będzie chłonął wilgoć z beszamelu właśnie i z pomidorów.
Ja uwielbiam soso beszamelowy, mogłabym go jeść sam (choć to tylko mąka i mleko) !
Smacznego!

Monika (05.10)

carmella Dodane ponad rok temu,

Re: Canelloni po florencku-słowo, ze łatwe

hmmm ale mi zrobilas smaka, ja uwielbiam takie wloskie roznosci

Carmella z marzeniami

carmella Dodane ponad rok temu,

Re: Canelloni po florencku-słowo, ze łatwe

polecam sos besciamella
wloski w takim zoltym pudelku (w opakowaniu sos na dwa razu – dwie torebeczki)
jest bardzo dobry w smaku !!! Do kupienia w supermarketach ( na pewno w Auchan)
pewnie wiecej w nich chemii niz w takim domowym, ale ja jestem leniwa i z reguly jak sie bardzo staram z jakas potrawa to cos idzie nie tak. Tej besciamelli nie da sie popsuc 🙂

Carmella z marzeniami

monikaapj Dodane ponad rok temu,

Re: Canelloni po florencku-słowo, ze łatwe

mniam mniam, ja też, kulinarnie to ja jestem rodowita włoszka, dla mnie moze nie istnieć nic poza makaronami i szpinakiem i czosnkiem!

Monika (05.10)

izka1 Dodane ponad rok temu,

sos serowy

Ja tez uwielbiam sos beszmelowy.Ale czasami dodaje do niego na koncu gotowania ser zolty i wtedy mam pyszny sosik serowy.Zalewam niim gotowany kalafior albo brokuly i do piekarnika na 15 minut az sie zrobi taka lekko btazowa skorupka. Pycha

Iza

annah Dodane ponad rok temu,

Re: sos serowy

Ten seler to na jakie kawalki kroic????????

Anna i Maksio 12.01.03

izka1 Dodane ponad rok temu,

Re: sos serowy

Aniu nie seler,tylko zolty ser.Ja kroje to na takie kostki i caly czas mieszam az sie rozpusci. Tylko gotuj to na malutkim gazie.:)

Iza

annah Dodane ponad rok temu,

Re: sos serowy

zrobilam pychhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!

Anna i Maksio 12.01.03

izka1 Dodane ponad rok temu,

Re: sos serowy

Fajnie ze smakowalo. My sie tez tym obiadamy:)

Iza

annah Dodane ponad rok temu,

Re: Canelloni po florencku-słowo, ze łatwe

Dzis zajadam canelloni po florencku-pieknie pachnie, i wlasnie wchodzi do piekarnika juz nie moge sie doczekac konsumpcji)

Anna i Maksio 12.01.03

monikaapj Dodane ponad rok temu,

Re: i jak???

Napisz, jak smakowało! smacznego!

Monika i Basia (05.10)

annah Dodane ponad rok temu,

pycha

Monika bylo super, teraz zabieram sie za wegetarianskie.Zaluje ze tylko troche malo doprawilam te pomidory moglam wiecej oregano i tej bazyli. Maz pochlonal 3 sztuki, ja 2 a wieczorem zesmy sobie doprawili dokladke.
Mniam mniusie to bylo.

Hmmm…teraz mam fajne i nowe danie na urodzinki
Dzieni Monia

Anna i Maksio 12.01.03

Znasz odpowiedź na pytanie: Canelloni po florencku-słowo,ze łatwe

Dodaj komentarz

Noworodek, niemowlę
"jak ten czas leci!"...........
adaśko niedawno skończył pół roczku. wszyscy krewni-i-znajomi-królika wzdychają: "boże, jak szybciutko zleciało!" - a mnie skręca... IM może zleciało, ale to JA spędziłam z moim dzieckiem każdą jedną minutę tych sześciu miesięcy,
Czytaj dalej
STRATA DZIECKA
Do Ikkuni
CZesc! Chcialam Ci bardzo podziekowac za wszystkie Twoje odpowiedzi. Wyslalam pare postow i na kazdy z nich odpowiedzialas. Moim zdaniem jestes najbardziej aktywna osoba na tym forum. Jestem Ci naprawde
Czytaj dalej