Chleb

Właśnie załadowałam do blaszek i bedzie rósł w nocy. Jak się uda to podam przepis. 🙂

18 odpowiedzi na pytanie: Chleb

  1. Pyszny! Polecam!

    1kg mąki żytniej chlebowej (taka jest w moim osiedlowym sklepie typ 720 zdaje się)
    0,5kg maki pszennej (ja dałam razową typ 2000)
    po 1szklance nasion słonecznika, otrebów pszennych, siemienia lnianego, płatków owsianych
    3łyżki soli

    To wszysto wymieszać.

    Dodać zakwas (zaraz napiszę o co chodzi 🙂 ).
    Dodać 6-7szklanek ciepłej wody.
    Ma powstać dosyć gęste, klejące ciasto. Odłożyć połowę litrowego słoika ciasta na zakwas. Przechowujemy w zakręconym słoiku w lodówce. Zakwas będzie dobry po jakiś 3-4 dniach najmniej. Może stać 1,5-2 tyg. max, potem już się nie będzie nadawał.

    Do reszty ciasta dodajemy 1,5dkg (tak, tylko tyle) drożdźy rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mieszamy dokładnie, przekładamy do foremek (ciasto jest geste i klejące, wierzch wyrównujemy reką zamoczoną w wodzie) i zostawiamy przykryte na noc (8-12h) do wyrośnięcia. Pieczemy w 180C bez termoobiegu przez 1h i 20min. Nie sprawdzamy patyczkiem bo i tak będzie mokre. 😉 U mnie wyszły 3 foremki podłużne 25, 30 i 35cm (akurat takie miałam). Tą krótszą piekłam 10 minut krócej. Foremki powinny być podłużne, żeby się dobrze wypiekło. Chleb jest b. smaczny i dobrze się przechowuje. Jadłam go już wiele razy ale sama zrobiłam pierwszy raz. Proponuję pierwszy raz upiec bez zakwasu z większą ilością drożdży, a na następny raz odłożyć zakwas.

    • Fajny przepis, wypróbuję bo od jakiegoś czasu chodzi za mną taki domowo pieczony chlebek z różnościami w środku.

      • O! Na pewno wypróbuję. Ja robię chleb z przepisu naszej forumowej kury domowej, ale chce mi się odmiany :).

        • robilam podobny, tylko bez drozdzy:)

          • Kamelka, a fota gdzie?? :p

            • Chlebek zjedzony, foty niet. 🙂 Lenia mam.

              • Wczoraj upiekłam. Co prawda nie z Twojego przepisu, ale następnym razem wypróbuję.

                • A ja trzymam ciągłość zakwasu i piekę… piekę… 🙂 Polecam!

                  • Kamelio,
                    postanowiłam zabrać się za Twój przepis, ale ponieważ to pierwszy raz, to nie mam zakwasu. Piszesz, że wtedy terzeba dodać więcej drożdży – czyli np. nie 1,5 dkd ale 3? Jak radzisz?

                    • Zamieszczone przez mira
                      Kamelio,
                      postanowiłam zabrać się za Twój przepis, ale ponieważ to pierwszy raz, to nie mam zakwasu. Piszesz, że wtedy terzeba dodać więcej drożdży – czyli np. nie 1,5 dkd ale 3? Jak radzisz?

                      Cholercia nie wiem ile poradzić… Daj 3dkg, nawet jak nie wyrośnie super to powinien być smaczny. To jest taki wilgotny ziarnisty chlebuś. Mniam.
                      I dodam, bo nie wiem czy pisałam, że eksperymentowałam z różną mąką – żytnią chlebową, żytnią 2000, pszennną tortową, pszenną 2000. Zamiast słonecznika dałam dynię i też był super. Co do mąki, to zachowuje tylko proporcję żytniej do pszennej, a czy jasna czy razowa to jak mam ochotę.

                      • Dzięki 🙂

                        Dałam 3 dkg, ale chyba przy okazji też skaszaniłam, bo zrobiłam z mąki żytniej i orkiszowej, a właśnie mi koleżanka powiedziała, że z orkiszowej w ogóle raczej nie wychodzi. Ty też piszesz, że powinna być pszenna. Chleb aktualnie w piekarniku, wyrósł pięknie i pachnie…. Zobaczymy….

                        • Zamieszczone przez mira
                          Dzięki 🙂

                          Dałam 3 dkg, ale chyba przy okazji też skaszaniłam, bo zrobiłam z mąki żytniej i orkiszowej, a właśnie mi koleżanka powiedziała, że z orkiszowej w ogóle raczej nie wychodzi. Ty też piszesz, że powinna być pszenna. Chleb aktualnie w piekarniku, wyrósł pięknie i pachnie…. Zobaczymy….

                          Orkisz to odmiana pszenicy 😀
                          A ja właśnie upiekłam z żytniej chlebowej i pszennej razowej. Pachnie!!!!!!!

                          • Mój chleb jest trochę dziwny ale można się rozsmakować. Trochę za mało słony tylko ale z Nutellą pyszota 🙂

                            • Ja robiłam wczoraj chleb z oliwkami. Zwykle mi wychodził, ale tym razem KLAPA TOTALNA.

                              Może ten kameliowy wyjdzie. Oby 🙂

                              • eksperymentów chlebowych c.d.

                                1 kg mąki pszennej razowej typ 2000 i 1/2 kg mąki razowej orkiszowej typ 2000

                                REWELACJA!

                                Nawet od swojego nastolatka usłyszałam “mama, pycha!”

                                • Zamieszczone przez mira
                                  1 kg mąki pszennej razowej typ 2000 i 1/2 kg mąki razowej orkiszowej typ 2000

                                  REWELACJA!

                                  Nawet od swojego nastolatka usłyszałam “mama, pycha!”

                                  🙂

                                  • Kamelio, mam pytanie:
                                    jak już zakwas się zrobi (w połowie litrowego słoika), to ile go dodać do ciasta?

                                    • Zamieszczone przez nesfree
                                      Kamelio, mam pytanie:
                                      jak już zakwas się zrobi (w połowie litrowego słoika), to ile go dodać do ciasta?

                                      Dajesz cały, mieszasz wszystko z wodą i odkładasz nowy zakwas do nowego słoika. Dopiero potem do reszty dajesz drożdze.

                                      Znasz odpowiedź na pytanie: Chleb

                                      Dodaj komentarz

                                      Mozarella w ciąży

                                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                      Czytaj dalej →

                                      Ile kosztuje żłobek?

                                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                      Czytaj dalej →

                                      Dziewczyny po cc – dreny

                                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                      Czytaj dalej →

                                      Meskie imie miedzynarodowe.

                                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                      Czytaj dalej →

                                      Wielotorbielowatość nerek

                                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                      Czytaj dalej →

                                      Ruchome kolano

                                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                      Czytaj dalej →
                                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                      Logo
                                      Enable registration in settings - general