Chleb domowy

Ostrzegam wychodzi po prostu pycha, dostaliśmy przepis od znakomitej gospodyni
Nasz domowy debiut i wyszedł super
Mieliśmy pierwszy zakwas otrzymany w prezencie 🙂 ale daję przepis jak zrobić samemu

Chleb żytni-razowy (na zakwasie)

60 dkg mąki pszennej,
30 dkg mąki żytniej razowej (ew. 20 dkg mąki żytniej razowej i 10 dkg
mąki orkiszowej),
1/2 szklanki ziaren słonecznika (lub dynii),
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego (lub sezamu),
1/2 szklanki otrąb pszennych (lub żytnich),
1 łyżka soli,
3 szklanki ciepłej wody
Zakwas

Wyrobić ciasto, aż wyjdą bąble powietrza ok 3-4 minuty. Odłożyć 2
garści zakwasu (tej masy) na następny chleb. Resztę wyłożyć do wysmarowanej
olejem foremki. Trzymać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – 3-4
godziny. Włożyć do zimnego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze
170 stopni celcjusza.

Zakwas trzymać w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie (po 3-4 godzinach) – włożyć do lodówki. Mozna go przechowywąc do 2 tygodni (ja to przechowuję w pojemniku plastykowym)

Zakwas:
1 dzień
1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać

2 dzień
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać

3 dzień
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać

4 dzień
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać

5 dzień – zakwas gotowy do pieczenia chleba.
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać

Zakwas gotowy do pieczenia chleba

Smacznego 🙂

Edytuje
Chleb musi byc brdzo dobrze wyrosnięty, w sezonie letnim zdecydowanie lepiej rośnie, w zimowym zostawiamy na 8-12 h do wyrrosniecia a potem jeszcze na 1 h w 50 st w piekarniku

Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Chleb domowy

  1. Zamieszczone przez kama28
    to znaczy, że masz zakwas w zamkniętym pudełku? czy otwierasz ściereczkę na przykład?
    😉

    A nie! Najpierw pod ściereczką (bo przyzwyczajenie to druga natura 😉 ) a potem przykryłam talerzykiem, żeby się tyle “zapachu” nie wydobywało…

    • AUTOMAT DO PIECZENIA CHLEBA BIFINETT

      Witam
      Prosze o pomoc kupilam AUTOMAT DO PIECZENIA CHLEBA KH 1171 marki BIFINETT i mam problem – nie umiem wlozyc foremki do automatu. Wyjelam zeby “umyc” i… nie pamietam jak wyjmowalam a na sile nie chce wkladac zeby czegos nie zepsuc. Moze ktos da jakies wskazowki???
      Z gory dziekuje
      pozdrawiam aniaboy

      • Zrobiłam ostatnio,bardzo dobry:)
        Nie bardzo wierzyłam,że mi wyjdzie i do większej części dodałam drożdży. Niestety ten chleb z drożdźami wyszedł gorszy bo opadł trochę,a ten na zakwasie mimo,że rósł tylko godzinkę -urósł:)A zakwas był podejrzany z lekka,bo nie rósł w słoiku.W smaku rewelacyjny za tydzień będę robić drugi.:)Jedynie z czego jestem nie zadowolona to,to że z wierzchu za bardzo wysechł. Teraz go nawilżam odświeżaniem,żeby zjeść:D

        • Zamieszczone przez kotuś
          Zrobiłam ostatnio,bardzo dobry:)
          Nie bardzo wierzyłam,że mi wyjdzie i do większej części dodałam drożdży. Niestety ten chleb z drożdźami wyszedł gorszy bo opadł trochę,a ten na zakwasie mimo,że rósł tylko godzinkę -urósł:)A zakwas był podejrzany z lekka,bo nie rósł w słoiku.W smaku rewelacyjny za tydzień będę robić drugi.:)Jedynie z czego jestem nie zadowolona to,to że z wierzchu za bardzo wysechł. Teraz go nawilżam odświeżaniem,żeby zjeść:D

          My po wierzchu i od spodu posypujemy dużą ilością słonecznika – zapobiega wysychaniu
          U nas rośnie około 5 godzin

          • dziewczyny,czy to mozliwe,żeby do mąki razowej dodawali suchych drożdży??;) 😀
            Juz tyle co ja zużyłam mąki razowej na zakwas to masakra i do tej pory nie chciał mi rosnąc,a uparłam się strasznie bo chcę nauczyć się robić smaczny chlebek.Jak do tej pory to nic ciekawego mi nie wyszło.
            Wczoraj wysłałam męża po mąkę do zdrowej zywności bo ostatnio kupowałam w Leclerku.Zrobiłam zakwas i po 12 godz urósł mi 3 krotnie,czy to możliwe??.W pierwszej chwili ucieszyłam się,a teraz zaczynam patrzeć nieufnie,bo rośnie jak na drożdżach;)czy to mozliwe??. Ta mąka poprzednia to jakieś dziadostwo,a ta teraz też podejrzana:p

            • Zamieszczone przez kotuś
              dziewczyny,czy to mozliwe,żeby do mąki razowej dodawali suchych drożdży??;) 😀
              Juz tyle co ja zużyłam mąki razowej na zakwas to masakra i do tej pory nie chciał mi rosnąc,a uparłam się strasznie bo chcę nauczyć się robić smaczny chlebek.Jak do tej pory to nic ciekawego mi nie wyszło.
              Wczoraj wysłałam męża po mąkę do zdrowej zywności bo ostatnio kupowałam w Leclerku.Zrobiłam zakwas i po 12 godz urósł mi 3 krotnie,czy to możliwe??.W pierwszej chwili ucieszyłam się,a teraz zaczynam patrzeć nieufnie,bo rośnie jak na drożdżach;)czy to mozliwe??. Ta mąka poprzednia to jakieś dziadostwo,a ta teraz też podejrzana:p

              Może teraz masz lepszą mąkę? Bo mi na kiepskiej mące zakwas nie rósł, a potem spleśniał

              • To teraz czas na moje pytanie 😉
                Robicie chleb żytni tylko z zakwasu i mąki żytniej?
                Bo mi zawsze wychodzi w środku jakiś taki kleisty… że nie da się jeść. Zaczęłam robić zakwas+żytnia+drożdże+pszenna. Ale to nie rozwiązanie. Coś jest nie tak. Zrobiłam ten zakwas tak jak pokazane jest na filmiku na stronie podanej przez Kamę (tak pi razy oko 😉 ) Ładnie rośnie, pleśni brak więc jak dalej postępować? Wspomóżcie bom zdesperowana

                • Zamieszczone przez Bep
                  To teraz czas na moje pytanie 😉
                  Robicie chleb żytni tylko z zakwasu i mąki żytniej?
                  Bo mi zawsze wychodzi w środku jakiś taki kleisty… że nie da się jeść. Zaczęłam robić zakwas+żytnia+drożdże+pszenna. Ale to nie rozwiązanie. Coś jest nie tak. Zrobiłam ten zakwas tak jak pokazane jest na filmiku na stronie podanej przez Kamę (tak pi razy oko 😉 ) Ładnie rośnie, pleśni brak więc jak dalej postępować? Wspomóżcie bom zdesperowana

                  Bep z samej mąki żytniej podobno Ci nie wyjdzie musi być i pszenna.Ja robię chleb z przepisu ciapy na samym zakwasie i wychodzi rewelacyjnie:)
                  zakwas robiłam z tego przepisu,bo z przepisu ciapy nie wychodził mi-wychodzi super i chyba tak jak mówisz,mąka…

                  • No i przede wszystkim trzeba mieć cierpliwość do rośnięcia.Wcześniej jej nie miałam,a teraz czekam z 5-6 godz aż wyrośnie i wtedy do piekarnika
                    tak mi przed ostatnio wyrósł

                    i zakwas tak wyszedł:)

                    • moja mama mam 3 rózne zakwasy. z zytniej, przennej. i orkizowej (chyba)… w kazdym razie piecze po 2 chleby na raz więc mi zawsze jednej wpadnie

                      • Zamieszczone przez kotuś
                        No i przede wszystkim trzeba mieć cierpliwość do rośnięcia.Wcześniej jej nie miałam,a teraz czekam z 5-6 godz aż wyrośnie i wtedy do piekarnika
                        tak mi przed ostatnio wyrósł

                        i zakwas tak wyszedł:)

                        Wow! Twój zakwas ładniej bąbelkuje 😉 śliczny jest Ja chlebek robię w dużej keksówce i oddaję często pół Mamie – bo u nas chleb nie idzie
                        A odnośnie tego, że z samej mąki żytniej nie wyjdzie – to na tej stronie podanej przez Kamę facet robi tylko na mące żytniej chleb i i na innych zakładkach na tej stronie. Fakt, że piszą, że miąższ może być wilgotny, ale nie kleisty i wyglądający jak surowy

                        • Zamieszczone przez aborka
                          moja mama mam 3 rózne zakwasy. z zytniej, przennej. i orkizowej (chyba)… w kazdym razie piecze po 2 chleby na raz więc mi zawsze jednej wpadnie

                          Fajowo… masz z taką obcykaną Mamą 😉
                          Ja znowu strasznie lubię kuchenne klimaty i bawi mnie samo wytwarzanie, konsumpcja mniej Choć jak się na mnie patrzy to ma się wrażenie, że zajmuje się tylko jedzeniem

                          • Witam:-)
                            Chcę zrobić taki chlebek, ale to będzie mój pierwszy raz;-)
                            I tak…
                            Gdzie kupujecie mąkę? I tę pszenną i tę żytnią?
                            Będę piekła w piekarniku – w jakiej temp.?

                            I jeśli np dodam słonecznik, dynię, albo sezam – jest to zamiast mąki – czy bez znaczenia?

                            • Zamieszczone przez Bep
                              Fajowo… masz z taką obcykaną Mamą 😉
                              Ja znowu strasznie lubię kuchenne klimaty i bawi mnie samo wytwarzanie, konsumpcja mniej Choć jak się na mnie patrzy to ma się wrażenie, że zajmuje się tylko jedzeniem

                              ja mam fazy – na początku tego roku byłam na MM i ciągle gotowałam. akurat nie chleb bo to nie dietowe (MM)… po wakacjach mi przeszło. jem kanapki z serem… i chlebem domowym ;)… a warzywa nie moge przełknąc…

                              • Zamieszczone przez aborka
                                ja mam fazy – na początku tego roku byłam na MM i ciągle gotowałam. akurat nie chleb bo to nie dietowe (MM)… po wakacjach mi przeszło. jem kanapki z serem… i chlebem domowym ;)… a warzywa nie moge przełknąc…

                                Mnie MM mocno motywowała do pieczenia chleba. No bo MM-owy łatwo upiec 😀 To robiłam. Teraz to raczej sztuka dla sztuki. Ale bardzo przyjemna sztuka

                                • Zamieszczone przez mamia
                                  Witam:-)
                                  Chcę zrobić taki chlebek, ale to będzie mój pierwszy raz;-)
                                  I tak…
                                  Gdzie kupujecie mąkę? I tę pszenną i tę żytnią?
                                  Będę piekła w piekarniku – w jakiej temp.?

                                  I jeśli np dodam słonecznik, dynię, albo sezam – jest to zamiast mąki – czy bez znaczenia?

                                  mąkę żytnią kupuje w zdrowej żywności
                                  mąke pszenną w biedronce
                                  nie wiem w jakiej temp,bo nie mam termometra
                                  dynia sezam oprócz mąki:)

                                  • Zamieszczone przez Bep

                                    Ja znowu strasznie lubię kuchenne klimaty i bawi mnie samo wytwarzanie, konsumpcja mniej :

                                    mam to samo:)strasznie się cieszyłam jak po wielkich bojach wyszedł mi smaczny chleb,ale fakt chleba jem mało:)

                                    • Gdzieś przeczytałam, że któraś foremka kupuje mąkę w necie. I takiego sprawdzonego źródła szukam. Bo o ile do biedronki mogę dotrzeć, to obawiam się, że sklepu ze zdrową żywnością w mojej okolicy to… nie znajdę

                                      • Zamieszczone przez Bep
                                        Fajowo… masz z taką obcykaną Mamą 😉
                                        Ja znowu strasznie lubię kuchenne klimaty i bawi mnie samo wytwarzanie, konsumpcja mniej Choć jak się na mnie patrzy to ma się wrażenie, że zajmuje się tylko jedzeniem

                                        Zamieszczone przez mamia
                                        Gdzieś przeczytałam, że któraś foremka kupuje mąkę w necie. I takiego sprawdzonego źródła szukam. Bo o ile do biedronki mogę dotrzeć, to obawiam się, że sklepu ze zdrową żywnością w mojej okolicy to… nie znajdę

                                        bogutyń młyn – albo na ich stronie albo na allegro

                                        • Zamieszczone przez kotuś
                                          mąkę żytnią kupuje w zdrowej żywności
                                          mąke pszenną w biedronce
                                          nie wiem w jakiej temp,bo nie mam termometra
                                          dynia sezam oprócz mąki:)

                                          Robie chlebek na zakwasie…jest pyszny:)Mąkę kupuję w zwykłym sklepie spożywczym, teraz chyba w każdym jest.Ja daję zawsze więcej tej mąki do chleba i troszke tylko pszennej.Wtedy chlebek jest lepszy nawet jak ma kilka dni.Dodaje słonecznik,siemie lniane a pieke w temp 180-200 stopni ok godz. Potem zawijam go w lnianą ściereczkę i gotowe:)

                                          Znasz odpowiedź na pytanie: Chleb domowy

                                          Dodaj komentarz

                                          Angina u dwulatka

                                          Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                          Czytaj dalej →

                                          Mozarella w ciąży

                                          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                          Czytaj dalej →

                                          Ile kosztuje żłobek?

                                          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                          Czytaj dalej →

                                          Dziewczyny po cc – dreny

                                          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                          Czytaj dalej →

                                          Meskie imie miedzynarodowe.

                                          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                          Czytaj dalej →

                                          Wielotorbielowatość nerek

                                          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                          Czytaj dalej →

                                          Ruchome kolano

                                          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                          Czytaj dalej →
                                          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                          Logo
                                          Enable registration in settings - general