Ostrzegam wychodzi po prostu pycha, dostaliśmy przepis od znakomitej gospodyni
Nasz domowy debiut i wyszedł super
Mieliśmy pierwszy zakwas otrzymany w prezencie 🙂 ale daję przepis jak zrobić samemu
Chleb żytni-razowy (na zakwasie)
60 dkg mąki pszennej,
30 dkg mąki żytniej razowej (ew. 20 dkg mąki żytniej razowej i 10 dkg
mąki orkiszowej),
1/2 szklanki ziaren słonecznika (lub dynii),
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego (lub sezamu),
1/2 szklanki otrąb pszennych (lub żytnich),
1 łyżka soli,
3 szklanki ciepłej wody
Zakwas
Wyrobić ciasto, aż wyjdą bąble powietrza ok 3-4 minuty. Odłożyć 2
garści zakwasu (tej masy) na następny chleb. Resztę wyłożyć do wysmarowanej
olejem foremki. Trzymać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – 3-4
godziny. Włożyć do zimnego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze
170 stopni celcjusza.
Zakwas trzymać w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie (po 3-4 godzinach) – włożyć do lodówki. Mozna go przechowywąc do 2 tygodni (ja to przechowuję w pojemniku plastykowym)
Zakwas:
1 dzień
1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać
2 dzień
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać
3 dzień
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać
4 dzień
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać
5 dzień – zakwas gotowy do pieczenia chleba.
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać
Zakwas gotowy do pieczenia chleba
Smacznego 🙂
Edytuje
Chleb musi byc brdzo dobrze wyrosnięty, w sezonie letnim zdecydowanie lepiej rośnie, w zimowym zostawiamy na 8-12 h do wyrrosniecia a potem jeszcze na 1 h w 50 st w piekarniku
Strona 3 odpowiedzi na pytanie: Chleb domowy
A nie! Najpierw pod ściereczką (bo przyzwyczajenie to druga natura 😉 ) a potem przykryłam talerzykiem, żeby się tyle “zapachu” nie wydobywało…
AUTOMAT DO PIECZENIA CHLEBA BIFINETT
Witam
Prosze o pomoc kupilam AUTOMAT DO PIECZENIA CHLEBA KH 1171 marki BIFINETT i mam problem – nie umiem wlozyc foremki do automatu. Wyjelam zeby “umyc” i… nie pamietam jak wyjmowalam a na sile nie chce wkladac zeby czegos nie zepsuc. Moze ktos da jakies wskazowki???
Z gory dziekuje
pozdrawiam aniaboy
Zrobiłam ostatnio,bardzo dobry:)
Nie bardzo wierzyłam,że mi wyjdzie i do większej części dodałam drożdży. Niestety ten chleb z drożdźami wyszedł gorszy bo opadł trochę,a ten na zakwasie mimo,że rósł tylko godzinkę -urósł:)A zakwas był podejrzany z lekka,bo nie rósł w słoiku.W smaku rewelacyjny za tydzień będę robić drugi.:)Jedynie z czego jestem nie zadowolona to,to że z wierzchu za bardzo wysechł. Teraz go nawilżam odświeżaniem,żeby zjeść:D
My po wierzchu i od spodu posypujemy dużą ilością słonecznika – zapobiega wysychaniu
U nas rośnie około 5 godzin
dziewczyny,czy to mozliwe,żeby do mąki razowej dodawali suchych drożdży??;) 😀
Juz tyle co ja zużyłam mąki razowej na zakwas to masakra i do tej pory nie chciał mi rosnąc,a uparłam się strasznie bo chcę nauczyć się robić smaczny chlebek.Jak do tej pory to nic ciekawego mi nie wyszło.
Wczoraj wysłałam męża po mąkę do zdrowej zywności bo ostatnio kupowałam w Leclerku.Zrobiłam zakwas i po 12 godz urósł mi 3 krotnie,czy to możliwe??.W pierwszej chwili ucieszyłam się,a teraz zaczynam patrzeć nieufnie,bo rośnie jak na drożdżach;)czy to mozliwe??. Ta mąka poprzednia to jakieś dziadostwo,a ta teraz też podejrzana:p
Może teraz masz lepszą mąkę? Bo mi na kiepskiej mące zakwas nie rósł, a potem spleśniał
To teraz czas na moje pytanie 😉
Robicie chleb żytni tylko z zakwasu i mąki żytniej?
Bo mi zawsze wychodzi w środku jakiś taki kleisty… że nie da się jeść. Zaczęłam robić zakwas+żytnia+drożdże+pszenna. Ale to nie rozwiązanie. Coś jest nie tak. Zrobiłam ten zakwas tak jak pokazane jest na filmiku na stronie podanej przez Kamę (tak pi razy oko 😉 ) Ładnie rośnie, pleśni brak więc jak dalej postępować? Wspomóżcie bom zdesperowana
Bep z samej mąki żytniej podobno Ci nie wyjdzie musi być i pszenna.Ja robię chleb z przepisu ciapy na samym zakwasie i wychodzi rewelacyjnie:)
zakwas robiłam z tego przepisu,bo z przepisu ciapy nie wychodził mi-wychodzi super i chyba tak jak mówisz,mąka…
No i przede wszystkim trzeba mieć cierpliwość do rośnięcia.Wcześniej jej nie miałam,a teraz czekam z 5-6 godz aż wyrośnie i wtedy do piekarnika
tak mi przed ostatnio wyrósł
i zakwas tak wyszedł:)
moja mama mam 3 rózne zakwasy. z zytniej, przennej. i orkizowej (chyba)… w kazdym razie piecze po 2 chleby na raz więc mi zawsze jednej wpadnie
Wow! Twój zakwas ładniej bąbelkuje 😉 śliczny jest Ja chlebek robię w dużej keksówce i oddaję często pół Mamie – bo u nas chleb nie idzie
A odnośnie tego, że z samej mąki żytniej nie wyjdzie – to na tej stronie podanej przez Kamę facet robi tylko na mące żytniej chleb i i na innych zakładkach na tej stronie. Fakt, że piszą, że miąższ może być wilgotny, ale nie kleisty i wyglądający jak surowy
Fajowo… masz z taką obcykaną Mamą 😉
Ja znowu strasznie lubię kuchenne klimaty i bawi mnie samo wytwarzanie, konsumpcja mniej Choć jak się na mnie patrzy to ma się wrażenie, że zajmuje się tylko jedzeniem
Witam:-)
Chcę zrobić taki chlebek, ale to będzie mój pierwszy raz;-)
I tak…
Gdzie kupujecie mąkę? I tę pszenną i tę żytnią?
Będę piekła w piekarniku – w jakiej temp.?
I jeśli np dodam słonecznik, dynię, albo sezam – jest to zamiast mąki – czy bez znaczenia?
ja mam fazy – na początku tego roku byłam na MM i ciągle gotowałam. akurat nie chleb bo to nie dietowe (MM)… po wakacjach mi przeszło. jem kanapki z serem… i chlebem domowym ;)… a warzywa nie moge przełknąc…
Mnie MM mocno motywowała do pieczenia chleba. No bo MM-owy łatwo upiec 😀 To robiłam. Teraz to raczej sztuka dla sztuki. Ale bardzo przyjemna sztuka
mąkę żytnią kupuje w zdrowej żywności
mąke pszenną w biedronce
nie wiem w jakiej temp,bo nie mam termometra
dynia sezam oprócz mąki:)
mam to samo:)strasznie się cieszyłam jak po wielkich bojach wyszedł mi smaczny chleb,ale fakt chleba jem mało:)
Gdzieś przeczytałam, że któraś foremka kupuje mąkę w necie. I takiego sprawdzonego źródła szukam. Bo o ile do biedronki mogę dotrzeć, to obawiam się, że sklepu ze zdrową żywnością w mojej okolicy to… nie znajdę
bogutyń młyn – albo na ich stronie albo na allegro
Robie chlebek na zakwasie…jest pyszny:)Mąkę kupuję w zwykłym sklepie spożywczym, teraz chyba w każdym jest.Ja daję zawsze więcej tej mąki do chleba i troszke tylko pszennej.Wtedy chlebek jest lepszy nawet jak ma kilka dni.Dodaje słonecznik,siemie lniane a pieke w temp 180-200 stopni ok godz. Potem zawijam go w lnianą ściereczkę i gotowe:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Chleb domowy