Ostrzegam wychodzi po prostu pycha, dostaliśmy przepis od znakomitej gospodyni
Nasz domowy debiut i wyszedł super
Mieliśmy pierwszy zakwas otrzymany w prezencie 🙂 ale daję przepis jak zrobić samemu
Chleb żytni-razowy (na zakwasie)
60 dkg mąki pszennej,
30 dkg mąki żytniej razowej (ew. 20 dkg mąki żytniej razowej i 10 dkg
mąki orkiszowej),
1/2 szklanki ziaren słonecznika (lub dynii),
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego (lub sezamu),
1/2 szklanki otrąb pszennych (lub żytnich),
1 łyżka soli,
3 szklanki ciepłej wody
Zakwas
Wyrobić ciasto, aż wyjdą bąble powietrza ok 3-4 minuty. Odłożyć 2
garści zakwasu (tej masy) na następny chleb. Resztę wyłożyć do wysmarowanej
olejem foremki. Trzymać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – 3-4
godziny. Włożyć do zimnego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze
170 stopni celcjusza.
Zakwas trzymać w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie (po 3-4 godzinach) – włożyć do lodówki. Mozna go przechowywąc do 2 tygodni (ja to przechowuję w pojemniku plastykowym)
Zakwas:
1 dzień
1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać
2 dzień
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać
3 dzień
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać
4 dzień
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać
5 dzień – zakwas gotowy do pieczenia chleba.
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać
Zakwas gotowy do pieczenia chleba
Smacznego 🙂
Edytuje
Chleb musi byc brdzo dobrze wyrosnięty, w sezonie letnim zdecydowanie lepiej rośnie, w zimowym zostawiamy na 8-12 h do wyrrosniecia a potem jeszcze na 1 h w 50 st w piekarniku
Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Chleb domowy
A co do zakwasu, to ja mam w przepisie aby go wymieszac ze szkl wody letniej,szkl.mąki żytniej i zostawic na noc. Potem już jak zrobię ciasto zostawiam na min 1 godz (do 2 godz)do wyrośnięcia, znowu wyrabiam ale tylko chwilkę, do foremki-znowu zostawic na ok pól godz.Dopiero po tym do nagrzanego piekarnika.
no i co… mąz zabrał chleb od moejj mamy i pojechał do dziadka…. i dziadek sobie chleb zostawił….. A ja jem czerstwe bułki… chyba wstawie chleb sama..
Mimo mąki pszennej kleiste w środku Może za słaby zakwas? Bo już nie mam pomysłów
Może skorzystam z tego przepisu na zakwas, jak z tego co dałam nie wyjdzie
Nasz – ten który dostaliśmy, jakby się wyrobił- nie wiem czy to możliwe ale słabo już na nim chleb rośnie i będziemy zakwas od nowa robić
zakwas wyszedł super..chleb -glina
zastanawiam sie czy to mąka tego nie zmęczyła (kupiłam zytnia wymieszaną z otrębami ) i może za duzo ich była i dlatego ta wilgoć
U mnie ten problem się powtarza. Nawet jak jest trochę mąki pszennej… nie wiem o co chodzi :Zamotany: Zakwas pracuje na 100%. Rośnie, ładnie pachnie… A potem glina, albo kit do okien…
Mam pytanie odnośnie tego zakwasu, po pierwszym dniu miałam właśnie taki jak tutaj na tej fotce a teraz po 2 dodaniach mąki i wody zrobił się rzadki tak jakby odzieliła się woda od mąki, chyba mi się zepsuł tak/ Proszę o rade doświadczone forumki?
Nie wiem, nam się nie oddzielił
Chleb z przepisu zostawiamy do wyrośnięcia na noc albo na co najmniej 7-8 h potem na godzinę do piekarnika tak na 50 stopni i dopiero pieczenie – polecam taką taktykę – wychodzi cudny i wyrosnięty
W okresie letnim jest zdecydowanie mniej ceregieli z wyrośnięciem
Kochana mi też ak się odziela,ale tylko zakwas na mące pszennej wtedy wystarczy pomieszać i jest zakwas okej.Jesli jest za rzadki dodaj więcej mąki.Jeśli nie zrobił się korzuszek zielony jest okej.
Zrobiłam zakwas z pierwszej strony, wyszedł troche rzadki-dodam maki i bedzie dobrze?(pachnie pieknie!)no i czy mozna go włozyc do lodówki bo małż nie kupił mi mąki na chlebuś a tego co mam bedzie mało…
zrobiłam z mąki żytniej, po pierwszym dniu właśnie był taki piękny jak na fotce, ale gdy zaczynałam “dokarmiać” to zaczął się oddzielać. Faktycznie wydaje mi się za rzadki, dodam mąki…
Wczoraj upiekłam chlebuś z zakwasu zrobionego przeze mnie, wyszedł pyyyszny
Czy ktoś odważył się zrobić bułki na zakwasie?
Podaję linka do ciekawego przepisu na chleb tostowy:
pozdrawiam:)
Jaki ma być typ maki żytniej na zakwas z pierwszej strony?
Czytając różne sposoby na zakwas spotkałam się żeby używać jedynie połowy zakwasu z poprzedniego dnia w trakcie dokarmiania-chodzi tylko o to żeby nie mieć całego słoja zakwasu czy żeby był on gęstrzy?
Piekliśmy już chleb z trochę innego przepisu,ten jest szybki i wspaniały.
Zakwas zrobił się wczoraj ale mam przepis na chleb na 10-12h dokarmianym wcześniej zakwasie więc go nakarmiłam i koniec końców jutro koło 17powinien być już upieczony. Zobaczymy jak będzie trzymajcie kciuki bo się napaliłam na to pieczenie!
Znasz odpowiedź na pytanie: Chleb domowy