Chleb domowy

Ostrzegam wychodzi po prostu pycha, dostaliśmy przepis od znakomitej gospodyni
Nasz domowy debiut i wyszedł super
Mieliśmy pierwszy zakwas otrzymany w prezencie 🙂 ale daję przepis jak zrobić samemu

Chleb żytni-razowy (na zakwasie)

60 dkg mąki pszennej,
30 dkg mąki żytniej razowej (ew. 20 dkg mąki żytniej razowej i 10 dkg
mąki orkiszowej),
1/2 szklanki ziaren słonecznika (lub dynii),
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego (lub sezamu),
1/2 szklanki otrąb pszennych (lub żytnich),
1 łyżka soli,
3 szklanki ciepłej wody
Zakwas

Wyrobić ciasto, aż wyjdą bąble powietrza ok 3-4 minuty. Odłożyć 2
garści zakwasu (tej masy) na następny chleb. Resztę wyłożyć do wysmarowanej
olejem foremki. Trzymać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – 3-4
godziny. Włożyć do zimnego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze
170 stopni celcjusza.

Zakwas trzymać w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie (po 3-4 godzinach) – włożyć do lodówki. Mozna go przechowywąc do 2 tygodni (ja to przechowuję w pojemniku plastykowym)

Zakwas:
1 dzień
1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać

2 dzień
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać

3 dzień
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać

4 dzień
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać

5 dzień – zakwas gotowy do pieczenia chleba.
Dodać 1 garść (1/3 szklanki) mąki żytniej,
1/2 szklanki ciepłej wody
wymieszać

Zakwas gotowy do pieczenia chleba

Smacznego 🙂

Edytuje
Chleb musi byc brdzo dobrze wyrosnięty, w sezonie letnim zdecydowanie lepiej rośnie, w zimowym zostawiamy na 8-12 h do wyrrosniecia a potem jeszcze na 1 h w 50 st w piekarniku

Strona 4 odpowiedzi na pytanie: Chleb domowy

  1. A co do zakwasu, to ja mam w przepisie aby go wymieszac ze szkl wody letniej,szkl.mąki żytniej i zostawic na noc. Potem już jak zrobię ciasto zostawiam na min 1 godz (do 2 godz)do wyrośnięcia, znowu wyrabiam ale tylko chwilkę, do foremki-znowu zostawic na ok pól godz.Dopiero po tym do nagrzanego piekarnika.

    • no i co… mąz zabrał chleb od moejj mamy i pojechał do dziadka…. i dziadek sobie chleb zostawił….. A ja jem czerstwe bułki… chyba wstawie chleb sama..

      • Zamieszczone przez aborka
        no i co… mąz zabrał chleb od moejj mamy i pojechał do dziadka…. i dziadek sobie chleb zostawił….. A ja jem czerstwe bułki… chyba wstawie chleb sama..

        • Mimo mąki pszennej kleiste w środku Może za słaby zakwas? Bo już nie mam pomysłów

          • Zamieszczone przez kotuś
            Bep z samej mąki żytniej podobno Ci nie wyjdzie musi być i pszenna.Ja robię chleb z przepisu ciapy na samym zakwasie i wychodzi rewelacyjnie:)
            zakwas robiłam z tego przepisu,bo z przepisu ciapy nie wychodził mi-wychodzi super i chyba tak jak mówisz,mąka…

            Może skorzystam z tego przepisu na zakwas, jak z tego co dałam nie wyjdzie
            Nasz – ten który dostaliśmy, jakby się wyrobił- nie wiem czy to możliwe ale słabo już na nim chleb rośnie i będziemy zakwas od nowa robić

            • zakwas wyszedł super..chleb -glina
              zastanawiam sie czy to mąka tego nie zmęczyła (kupiłam zytnia wymieszaną z otrębami ) i może za duzo ich była i dlatego ta wilgoć

              • Zamieszczone przez agazyla
                zakwas wyszedł super..chleb -glina
                zastanawiam sie czy to mąka tego nie zmęczyła (kupiłam zytnia wymieszaną z otrębami ) i może za duzo ich była i dlatego ta wilgoć

                U mnie ten problem się powtarza. Nawet jak jest trochę mąki pszennej… nie wiem o co chodzi :Zamotany: Zakwas pracuje na 100%. Rośnie, ładnie pachnie… A potem glina, albo kit do okien…

                • Zamieszczone przez kotuś
                  No i przede wszystkim trzeba mieć cierpliwość do rośnięcia.Wcześniej jej nie miałam,a teraz czekam z 5-6 godz aż wyrośnie i wtedy do piekarnika
                  tak mi przed ostatnio wyrósł

                  i zakwas tak wyszedł:)

                  Mam pytanie odnośnie tego zakwasu, po pierwszym dniu miałam właśnie taki jak tutaj na tej fotce a teraz po 2 dodaniach mąki i wody zrobił się rzadki tak jakby odzieliła się woda od mąki, chyba mi się zepsuł tak/ Proszę o rade doświadczone forumki?

                  • Zamieszczone przez agusek22
                    Mam pytanie odnośnie tego zakwasu, po pierwszym dniu miałam właśnie taki jak tutaj na tej fotce a teraz po 2 dodaniach mąki i wody zrobił się rzadki tak jakby odzieliła się woda od mąki, chyba mi się zepsuł tak/ Proszę o rade doświadczone forumki?

                    Nie wiem, nam się nie oddzielił

                    Chleb z przepisu zostawiamy do wyrośnięcia na noc albo na co najmniej 7-8 h potem na godzinę do piekarnika tak na 50 stopni i dopiero pieczenie – polecam taką taktykę – wychodzi cudny i wyrosnięty
                    W okresie letnim jest zdecydowanie mniej ceregieli z wyrośnięciem

                    • Zamieszczone przez agusek22
                      Mam pytanie odnośnie tego zakwasu, po pierwszym dniu miałam właśnie taki jak tutaj na tej fotce a teraz po 2 dodaniach mąki i wody zrobił się rzadki tak jakby odzieliła się woda od mąki, chyba mi się zepsuł tak/ Proszę o rade doświadczone forumki?

                      Kochana mi też ak się odziela,ale tylko zakwas na mące pszennej wtedy wystarczy pomieszać i jest zakwas okej.Jesli jest za rzadki dodaj więcej mąki.Jeśli nie zrobił się korzuszek zielony jest okej.

                      • Zrobiłam zakwas z pierwszej strony, wyszedł troche rzadki-dodam maki i bedzie dobrze?(pachnie pieknie!)no i czy mozna go włozyc do lodówki bo małż nie kupił mi mąki na chlebuś a tego co mam bedzie mało…

                        • Zamieszczone przez kamilaz23
                          Kochana mi też ak się odziela,ale tylko zakwas na mące pszennej wtedy wystarczy pomieszać i jest zakwas okej.Jesli jest za rzadki dodaj więcej mąki.Jeśli nie zrobił się korzuszek zielony jest okej.

                          zrobiłam z mąki żytniej, po pierwszym dniu właśnie był taki piękny jak na fotce, ale gdy zaczynałam “dokarmiać” to zaczął się oddzielać. Faktycznie wydaje mi się za rzadki, dodam mąki…

                          • Wczoraj upiekłam chlebuś z zakwasu zrobionego przeze mnie, wyszedł pyyyszny

                            • Czy ktoś odważył się zrobić bułki na zakwasie?

                              • Podaję linka do ciekawego przepisu na chleb tostowy:

                                pozdrawiam:)

                                • Jaki ma być typ maki żytniej na zakwas z pierwszej strony?

                                  Czytając różne sposoby na zakwas spotkałam się żeby używać jedynie połowy zakwasu z poprzedniego dnia w trakcie dokarmiania-chodzi tylko o to żeby nie mieć całego słoja zakwasu czy żeby był on gęstrzy?

                                  • Piekliśmy już chleb z trochę innego przepisu,ten jest szybki i wspaniały.

                                    • Zakwas zrobił się wczoraj ale mam przepis na chleb na 10-12h dokarmianym wcześniej zakwasie więc go nakarmiłam i koniec końców jutro koło 17powinien być już upieczony. Zobaczymy jak będzie trzymajcie kciuki bo się napaliłam na to pieczenie!

                                      Znasz odpowiedź na pytanie: Chleb domowy

                                      Dodaj komentarz

                                      Angina u dwulatka

                                      Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                      Czytaj dalej →

                                      Mozarella w ciąży

                                      Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                      Czytaj dalej →

                                      Ile kosztuje żłobek?

                                      Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                      Czytaj dalej →

                                      Dziewczyny po cc – dreny

                                      Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                      Czytaj dalej →

                                      Meskie imie miedzynarodowe.

                                      Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                      Czytaj dalej →

                                      Wielotorbielowatość nerek

                                      W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                      Czytaj dalej →

                                      Ruchome kolano

                                      Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                      Czytaj dalej →
                                      Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                      Logo
                                      Enable registration in settings - general