Chleb pszenno żytni z cebulką i czosnkiem
W 100% autorski przepis na chlebek z cebulką i czosnkiem.
Smakuje wybornie, idealny do wędlin i serów…
350 ml mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 duża posiekana cebula
4 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę)
540 g mąki (zmieszać mniej więcej pół na pół pszenną 550 i żytnią 1400)
1,5 łyżeczki suchych drożdży
Wszystkie składniki wyrobić, włożyć do miski, przykryć do podwojenia objętości.
Następnie zagnieść, uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do pieca ponacinać dowolnie.
Do naczynia żaroodpornego wyspać trochę kostek lodu (lub wlać wodę) i wstawić na dno piekarnika.
Piec w 200 st C przez 35 – 45 minut.
Smacznego!
4 odpowiedzi na pytanie: Chleb pszenno żytni z cebulką i czosnkiem
Mamro a po co ten lód/woda?
Zeby w piekarniku był odpowiedni poziom wilgotności i skorka dobrze sie zrumieniła i była jednocześnie i chrupiąca ale i miękka (zębów sobie na niej nie połamiesz) 🙂
Aha 🙂
Chyba zrobię po raz pierwszy podejście do samodzielnego wypieku chleba
Jakoś mnie naszło na tą cebulkę 😉
No mnie też naszło, ale z wypróbowaniem nie tak zaraz
coraz bliżej wakacje, coraz bliżej wakacje,
już coraz bliżej wakacje
Znasz odpowiedź na pytanie: Chleb pszenno żytni z cebulką i czosnkiem