Chrupiący pstrąg

Pstrąg jest rybą, która najbardziej lubię wsuwać. I polecam Wam moją metodę przyrządzania:
Pstrąga piekę w pergaminie do pieczenia w piekarniku. Nie polecam folii aluminiowej, bo cała super chrupiąca skurka się do niej przylepia.
Zanim włarzę rybę do piekarnika nacieram ją tylko solą i pieprzem, a do środka wrzucam odrobinę czosnku. Kładę na pergaminie, w który wcieram troszeczkę masła. Pstrąga zawijam w pergaminie dosłownie jak cukierka i tak się piecze w piekarniku. Gdy ryba się trochę poddusi w takim zawiniątku, odwijam trochę pergamin, tak aby pstrąg był bardziej chrupiący. Gdy “sok” z ryby odparuje i zrobi się taka fajna chrupiąca skórka, rybcia jest gotowa do konsumcji. Mówię Wam, tak sporządzony pstrąg ma bardzo fajny, taki intensywny smak. Nie jest przesiąknięta olejem i jest bardzo aromatyczna i smaczna. Polecam
Ania

4 odpowiedzi na pytanie: Chrupiący pstrąg

  1. Re: Chrupiący pstrąg

    A to ci dopiero!! Toż ja mam na jutro kupione dwa świeże pstrągi na obiad. Nie omieszkam spróbować :-)))))

    Antoś (24.11.2003) i mama

    • Re: Chrupiący pstrąg

      A w jakiej temperaturze to robisz i jak dlugo?

      Betka z Luca 22.12.03

      • Re: Chrupiący pstrąg

        W zasadzie to nigdy nie zwracałam uwagi na temperaturę jaka jest w piekarniku podczas pieczenia, a tym bardziej na czas. Ale myślę, że dobra temperatura to będzie coś koło 150-200 stopni, a czas, cóż, musisz to ocenić sama. Ważne jest by ryba była chrupiąca i aby odparował cały jej “sok”. dlatego też w trakcie odwija się ją trochę z pergaminu. A co do czasu, to tak jak mówię, trzeba kontrolować piekarnik.
        Ja piękę ryby w piekarniku nie na całej blaszce, tylko na tym takim “ala ruszcie”, który raczej jest na wyposażeni każdej kuchenki.
        Można ją posypać jeszcze tymiankien, ale tak niewiele…

        • Re: Chrupiący pstrąg

          moj tata piecze w ten sposob rozne rybki i tez daje o srodka maselko, ale zamiast czosnku cwiartke lub osemke cebulki.
          sprobuj!

          Dana&Gabi 23.09.03

          Znasz odpowiedź na pytanie: Chrupiący pstrąg

          Dodaj komentarz

          Mozarella w ciąży

          Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

          Czytaj dalej →

          Ile kosztuje żłobek?

          Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

          Czytaj dalej →

          Dziewczyny po cc – dreny

          Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

          Czytaj dalej →

          Meskie imie miedzynarodowe.

          Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

          Czytaj dalej →

          Wielotorbielowatość nerek

          W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

          Czytaj dalej →

          Ruchome kolano

          Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

          Czytaj dalej →
          Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
          Logo
          Enable registration in settings - general