Pstrąg jest rybą, która najbardziej lubię wsuwać. I polecam Wam moją metodę przyrządzania:
Pstrąga piekę w pergaminie do pieczenia w piekarniku. Nie polecam folii aluminiowej, bo cała super chrupiąca skurka się do niej przylepia.
Zanim włarzę rybę do piekarnika nacieram ją tylko solą i pieprzem, a do środka wrzucam odrobinę czosnku. Kładę na pergaminie, w który wcieram troszeczkę masła. Pstrąga zawijam w pergaminie dosłownie jak cukierka i tak się piecze w piekarniku. Gdy ryba się trochę poddusi w takim zawiniątku, odwijam trochę pergamin, tak aby pstrąg był bardziej chrupiący. Gdy “sok” z ryby odparuje i zrobi się taka fajna chrupiąca skórka, rybcia jest gotowa do konsumcji. Mówię Wam, tak sporządzony pstrąg ma bardzo fajny, taki intensywny smak. Nie jest przesiąknięta olejem i jest bardzo aromatyczna i smaczna. Polecam
Ania
4 odpowiedzi na pytanie: Chrupiący pstrąg
Re: Chrupiący pstrąg
A to ci dopiero!! Toż ja mam na jutro kupione dwa świeże pstrągi na obiad. Nie omieszkam spróbować :-)))))
Antoś (24.11.2003) i mama
Re: Chrupiący pstrąg
A w jakiej temperaturze to robisz i jak dlugo?
Betka z Luca 22.12.03
Re: Chrupiący pstrąg
W zasadzie to nigdy nie zwracałam uwagi na temperaturę jaka jest w piekarniku podczas pieczenia, a tym bardziej na czas. Ale myślę, że dobra temperatura to będzie coś koło 150-200 stopni, a czas, cóż, musisz to ocenić sama. Ważne jest by ryba była chrupiąca i aby odparował cały jej “sok”. dlatego też w trakcie odwija się ją trochę z pergaminu. A co do czasu, to tak jak mówię, trzeba kontrolować piekarnik.
Ja piękę ryby w piekarniku nie na całej blaszce, tylko na tym takim “ala ruszcie”, który raczej jest na wyposażeni każdej kuchenki.
Można ją posypać jeszcze tymiankien, ale tak niewiele…
Re: Chrupiący pstrąg
moj tata piecze w ten sposob rozne rybki i tez daje o srodka maselko, ale zamiast czosnku cwiartke lub osemke cebulki.
sprobuj!
Dana&Gabi 23.09.03
Znasz odpowiedź na pytanie: Chrupiący pstrąg