Forum: Książka kucharska
Chrzan
Jak zrobić, żeby go złagodzić bo ostry jak piorun i żeby smakowało 🙂
Za chwilę świeta, bardzo proszę o fajne przepisy:)
Jak zrobić, żeby go złagodzić bo ostry jak piorun i żeby smakowało 🙂
Za chwilę świeta, bardzo proszę o fajne przepisy:)
Problem z tych mniej poważnych: czy pod piżamę zakładacie majtki? Ja rozumiem, że w pewnych sytuacjach to gatek się nie zakłada, ale wtedy piżamy też nie. Ale tak na codzień...
Czytaj dalej →Od kiedy można podawać maluchom naleśniki? Czy jest jakiś specjalny skład ciasta? Proszę o przepisy. Jakie nadzienie dla malucha? Moja niunia zaczęła 11 miesiąc życia.
Czytaj dalej →Mam ogromny problem. Zaadoptowaliśmy dwa miesiące temu dwa kociaki. Teraz mają ok 5 m-cy. To kotka i kocurek. Wiele już się nauczyliśmy (myślę tu o nas i o kotach), bo...
Czytaj dalej →W czwartek miałam laparoskopowe usunięcie pęcherzyka żółciowego – przyjęcie we wtorek, odwleczenie zabiegu przez nagły przypadek i w czwartek się wreszcie udało, tylko czy “udało” to właściwe słowo… Na salę...
Czytaj dalej →Czy podajecie oczywiście dorosłym alkohol na urodzinach swoich dzieci?? Ja przyznam, że nie podaję. Na imieninach/urodzinach moich i męża tak, ale na dzieci nie zamierzam. Goście moi wiedzą jaki mam...
Czytaj dalej →Dziewczyny mam pytanie wynikające z niepokoju. Biorąc od początku ciąży zastrzyki Clexane w brzuch od razu zapowiedziano mi, że będą oprócz bolesności, wylewy podskórne, sińce, zrosty itp. No trudno trzeba...
Czytaj dalej →Bardzo podoba mi się imię Nataniel. Zastanawiam się tylko, czy dziecko nie byłoby “pokrzywdzone”. Dużo się teraz mówi, żeby nie dawać zbyt “oryginalnych” imion, bo dziecko w dorosłym życiu będzie...
Czytaj dalej →Przepraszam, jeśli w złym dziale. Szukam jednak szybkiej odpowiedzi, bo nigdzie nic konkretnego nie umiem znaleźć. Chodzi mi o to gdzie można i za ile można zrobić obdukcję lekarską w...
Czytaj dalej →Mam taki problem i myślę, że mi pomożecie: jestem w ciąży i to bliźniaczej i nie mam pomysłu na imiona. Jest kilka, które takich, które przypadły mi do gustu np.:...
Czytaj dalej →Witam wszystkie mamy, moje dziecko za tydzień kończy roczek. Mała jest ruchliwa, zaczyna samodzielnie chodzić, często się uśmiecha, ma wiele energii. Niby wszystko jest ok, jednak od pewnego czasu zaczynają...
Czytaj dalej →Asthenozoospermia a zajście w ciążę: Mój mąż odebrał wyniki badania nasienia. Ilość 3,5 ml Zabarwienie: żółto-szare Lepkość: prawidłowa Homogenizacja: 30 min. Badania mikroskopowe: Liczba plemników w 1ml nasienia: 28.000.000 Po...
Czytaj dalej →Wróciłam z pierwszej wizyty u prowadzącej ciążę położnej i nadal nic nie wiem… Próbowała usłyszeć bicie serca płodu, byłam przekonana, że na tym etapie już wyraźnie będzie słychać, a tu...
Czytaj dalej →Jestem 4 dni po porodzie i mam problem z wypróżnieniem. Bardzo popękałam, z tego co mówiła lekarka, blisko odbytu i mam okropny lęk. Narazie biorę czopki, ale skutek jest mierny,...
Czytaj dalej →Syn od jakiegoś miesiąca dziwnie oddycha. Nie wiem, czy będę umiała to opisać. Nie dzieje się tak cały czas, ale często, np. jak siedzi spokojnie i się bawi lub ogląda...
Czytaj dalej →Postanowiłam założyć wątek ku pokrzepieniu serc kobiet, które laparoskopię lub histeroskopię przechodziły/będą przechodzić. Dziewczyny, wpisujcie swoje historie – jak długo się starałyście, jaka diagnoza, gdzie zabieg przeprowadzono i kto go...
Czytaj dalej →
7 odpowiedzi na pytanie: Chrzan
Najstarszy i najbardziej tuczący jaki znam 🙁 Ale ten chrzan jest smaczny. Nawet bardzo smaczny. Dzieci go zjedzą
Do chrzanu dodajemy jajka ugotowane na twardo i przeciśnięte przez sitko (taka miazga jajeczna) i majonez do smaku. Robi się taka rzadsza masa… W sam raz do maczania jajek, nakładania na wędlinę.
Gotuję jajo na twardo. Oddzielam żółtko od białka. Żółtko rozcieram z łyżeczką cukru i łyżką kwaśnej śmietany. Dodaję chrzan ze słoiczka – ale mocno odciśnięty na sitku. Mieszam to wszystko i dorzucam pokrojone drobniusieńko białko. To wszystko.:)
My lubimy taki lekko ostry chrzanik, ale można go jeszcze złagodzić dodając te same składniki co poprzednio (oprócz chrzanu, oczywiście;)) tylko w podwójnej ilości.
Dzieki
Na pewno zrobie z jajami
Znalazłam jeszcze przepis, aby dodać serka homogenizowanego lub zwykłego sera białego utartego – tak tez spróbuje, na pewno mniej kaloryczne 😀
Pytanie jeszcze jedno – na długo przed podaniem to trzeba zrobić?
Mam chrzan w korzeniu – ma się to przegryzać dłuższy czas?
Chrzan to lepiej dzień przed podaniem. Bo wywietrzeje A w ciągu doby na pewno się przegryzie
Ja dodaje rodzynki do chrzanu bo tez nie lubie takiego ostrego..
Czyli:
1 słoiczek chrzanu
smietana 12% kilka łyżek
rodzynki mocze w wrzątku( zalezy jak slodko chcesz małe paczka, pół dużej)
Jak zmiękną rodzynki wrzucam do masy, mieszam i tyle.
Smacznego:D
Mój dziadek zawsze robił ćwikłę z chrzanem
buraczki (dziadek dawał gotowe ze słoiczka – Motyla) mieszał z chrzanem, dodawał do smaku soli, cukru i octu.
Ciekawe kto w tym roku zrobi na święta
Robię tak samo pyszny jest:)
Znasz odpowiedź na pytanie: Chrzan