Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

Dziewczyny, pomóżcie
26. 09 chrzciny a ciekawych pomysłów brak. Chodzi mi głównie o jakieś fajne sałatki i nietypowe przystawki. Macie coś ciekawego? Przejrzałam internet “wszerz i wzdłuż” ale nie wiem, czy coś mi wpadło w oko. chyba nie. Jeśli znacie coś fajnego, dajcie znać

pozdr

Joanna mama Mikołaja 🙂

17 odpowiedzi na pytanie: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

laminja Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

jest jesień więc może menu pachnące jesienią… do tego pięknie udekorowany stół, orzechami, bukietami jesiennych kwiatów – koszyk z jabłakami…

ja bym zrobiła soczewicę z boczkiem i peczone pomidory na przystawkę + wędliny i warzywa z dipem na półmisku. Zupę krem z brokułów albo porów. Na danie główne ryż duszony z kurkami. A na deser jakaś tarta np. ze śliwkami… Jeśli coś Cię zainteresuje służe przepisami. Mam też trochę innych pomysłów jakby coś :))

Szymon

Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

WITAJ ASIU Z MIŁĄ CHĘCIĄ DAM CI PRZEPIS NA SPRAWDZONĄ SAŁATKĘ- JEST BOMBOWA NIE BYŁO JESZCZE TAKIEJ OSOBY KTÓREJ BY NIE SMAKOWAŁA KAŻDY SIĘ ZACHWYCA I CHCE PRZEPIS. WIEC PODAJE SKŁAD. (1 KAPUSTA PEKIŃSKA-ŚREDNIA,2 OSTRE ZUPKI CHIŃSKIE Z KURCZAKA,1 PODWÓJNĄ PIERŚ Z KURCZAKA,1 PUSZKA KUKURYDZY,OK 6 ŁYŻEK DOBREGO MAJONEZU,PĘCZEK SZCZYPIORKU) A TERAZ WYKONANIE. KAPUSTKE I SZCZYPIOREK DROBNO POKROIĆ DODAĆ KUKURYDZĘ,PIERSI Z KURCZAKA POKROIĆ W PASECZKI ŚREDNIE I PODSMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI OLEJU Z DODATKIEM ODROBINY WEGETY . DO GARNUSZKA POKRUSZYĆ MAKARONIKI Z OBYDWU ZUPEK CHIŃSKICH,WSYPAĆ CAŁOŚC TYCH PRZYPRAW Z WORECZKÓW I ZALAĆ TO TYLKO JEDNĄ SZKLANKĄ WODY I UGOTOWAĆ. TO ZGĘSTNIEJE I NASTĘPNIE CAŁOŚC TYCH ZUPEK PRZEŁOŻYĆ DO TYCH PODSMAŻONYCH PIERSI(OCZYWIŚCIE JESZCZE NA PATELNIĘ) I WYMIESZAĆ I JESZCZE TO RAZEM CHWILE PODSMAŻYĆ. JAK TROCHĘ TO OSTYGNIE TO WTEDY MOŻNA JUZ WSZYSTKO POŁĄCZYĆ RAZEM Z TĄ KAPUSTA I RESZTĄ DOBRZE WYMIESZAĆ , TROCHĘ SOLI, PIEPRZU( BO SAŁATKA JEST JUŻ PIKANTNA OD ZUPEK CHINSKICH). I NA KONIEĆ MAJONEZ KTO ILE LUBI,JA ZAWSZE DAJĘ CIUT WIĘCEJ NIŻ JEST W PRZEPISIE. ZOBACZYSZ PALCE LIZAĆ. SMACZNEGO I UDANYCH CHRZCIN ŻYCZĘ.PA PA

joanna-luk Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

dzieki ci jak nie wiem co. na pewno spróbuję i to chyba jeszcze przed imprezą. brzmi fajnie, kiedyś się strasznie objadałam tymi zupkami, więc myślę że będzie ok

Joanna mama Mikołaja 🙂

joanna-luk Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

Cześć i dzięki za propozycje. Bardzo mi się podobają. Jeśli byłabyś tak miła, prosiłabym o przepisy, które wymieniłaś z wyjątkiem zupy z porów – to dobrze znam. Z góry dziękuję!!!
Jeśli coś ci jeszcze fajnego wpadnie do głowy, to daj znać

pozdr i wielkie dzieki

Joanna mama Mikołaja 🙂

laminja Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

potrzebuję Twojego maila 🙂

Szymon

joanna-luk Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

Sorry, ale kompletnie zapomniałam, żeby go podać. Mój adres to:
[email][email protected][/email]

pozdr i dzięki
ale ze mnie gapa, co?

Joanna mama Mikołaja 🙂

joanna-luk Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

podobają mi się bardzo te przepisy!!!!!! teraz mogę być upierdliwa!
dziękuję i proszę o jeszcze!!!
oczywiście w wolnej chwili 🙂
pozdr dla Ciebie i Szymona

Joanna mama Mikołaja 🙂

iwonek Dodane ponad rok temu,

Re: uniwersalna sałatka

ta sałatka gości na każdej naszej imprezce i jest naprawdę smaczna:

ok. 30 dag szynki drobiowej pokroic w kostkę
5-6 jaj na twardo w kostkę
paczka namoczonych rodzynków
puszka ananasów w kostkę
puszka kukurydzy
można dodać słoiczek selera konserwowego
wymieszać z majonezem.
pycha!!

pozdrowionka i udanych chrzcin;-))


Iwonka i dzidzia

chica Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

Laminja, czy mozesz zdradzic przepisy na wymienione przez ciebie potrawy? Bede bardzo wdzieczna 🙂 pozdrawiam

Ola (16.10.03)

laminja Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

pewnie tylko potrzebuje twojego maila…

Szymon

dna Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

Hej, ja tez mam wlasnie urzadzac w sobote przyjecie dla 22 osob i wlasnie szykuje menu. Skopiuje Ci to co zamierzam na dzien dzisiejszy przygotowac.

Jaja faszerowane
farsz- Ogorek, rzodkiewka, cebulka i koperek, sol, pierprz –drobno posiekac, zmieszac z zoltkiem i odrobina majonezu.
Farsz –pieczarki + cebulka (drobno pokrojone podsmazyc),, sol, pieprz –zmieszac z zoltkiem i odrobina majoezu (ewentualnie można dodac szczypiorku)

Sałatka grecka
~4 spore pomidory,
~ 2 ogórki,
~ 1 duża cebula,
~ ser feta (polecam light o obniżonej zawartości tłuszczu),
~ oliwki czarne lub zielone (bez pestek)- jedno małe opakowanie (ja daje z papryczkami w srodku),
~ salata.
+ sos winegret( 4-6 lyzek oliwy, 1 lyzka octu winnego, lyzka cytryny, 1 rozgnieciony zabek czosnku, lyzeczka musztardy(ja daje ziarnista), pieprz, sol (nie za duzo –ser feta jest slony) + ewentualnie jakies ziola)

Zasada jest taka, ze warzywa musza być pokrojone w wieksze kawalki.

Salatka nicejska
SAŁATA 1 główka (krucha)
OGÓRKI 1 szt.
PAPRYKA 2 szt.
POMIDORY 4 szt.
JAJKA 4 szt.
TUŃCZYK 1 puszka
1 puszka anchois
OLIWKI 10 szt. (zielone)
OLEJ 4 łyżki
CYTRYNA (sok)
SÓL
PIEPRZ

Paprykę i ogórka pokroić w plasterki, pomidory i jajka w ćwiartki. Oliwki wypestkować. Sałatę i tuńczyka podzielić na kawałki.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać

Salatka coleslaw
8 filiżanek białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
1/4 filiżanki drobno startej marchewki
2 małe cebule drobniutko posiekane
1/3 filiżanki cukru pudru [może być nieco mniej]
1/2 łyżeczki [do herbaty] soli
1/8 łyzeczki [do herbaty] pieprzu
1/4 filiżanki mleka [lub nieco mniej,jeśli majonez nie jest bardzo gęsty]
1/2 filiżanki majonezu [dobrze,żeby był gęsty-np.”Dekoracyjny” WINIARY]
1 1/2 łyżki [do zupy] białego octu winnego
2 1/2 łyżki [do zupy] soku z cytryny

Startą kapustę i marchewke wsypać do sporej miski,dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać.Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Sledz w oleju z kaparami

1 kg filetów śledziowych, 10 dag kaparów, 4 cebule, pół szklanki oliwy z oliwek
Jak ważyć?
Sposób przyrządzania

Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zalać wrzącą wodą. Po 2 minutach odsączyć, odstawić, by ostygła. Śledzie wymoczyć, odsączyć i pokroić w poprzeczne paski szerokości półtora centymetra. Włożyć do miski, zalać oliwą. Kapary odsączyć i wraz z cebulą dodać do śledzi. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Potrawa jest najsmaczniejsza następnego dnia po przyrządzeniu.

Ratatouille
Może być podawane na cieplo lub zimno (tym rozni się od lecza, ze jest bez miesa i dajemy wiecej oliwy)

2 baklazany
3 cukinie
Oliwa
2 cebule
2 papryki zielone
1 lyzka bazylii (lub 1 lyzeczka suszonej bazylii)
1 duzy zabek czosnku
Ok. kg pomidorow (może być mniej)
Sol, pieprz
140 ml wina(jak nie mam to nie daje)

Baklazany pokroic, posolic, odlozyc na 30min do osaczenia. Po 30 minutach oplukac i wytrzec.
Cukinie pokroic.
Poltalarki cebuli podsmazyc na oliwie, dodac papryke i cukinie. Warzywa przelozyc do garnka.
Na tej samej patelni usmazyc baklazany (dodac oliwy). Dodac do garnka
Na patelni podsmazyc pomidory z czosnkiem.. Dodac do garnka wraz z pozostala na patelni oliwa.
Do garnka dodac bazylie, sol, pieprz i wino. Zagotowac na malym ogniu pod przykrywka. Smacznego!

Nie zamierzam robic typowego obiadu, ale podac to wszystko z bagietkami lub pieczywem czonkowym albo z bruschetta

Bruschetta
ciabatta
4 pomidory
ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
bazylia
sól

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. bazylię opłukać, posiekać. Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek. Chwilę smażyć. Dodać pomidory i bazylię. Posolić. Całość smażyć jeszcze przez kilka sekund. Ciabattę pokroić na niezbyt cienkie kromki i podpiec w mocno rozgrzanym piekarniku, tak długo, aż uzyska rumiany kolor. Na każdą kromkę nałożyć warstwę masy pomidorowej. Natychmiast podawać, by nie ostygła.
Aby bruschetta była bardziej aromatyczna, kromki ciabatty smaruję przed opieczeniem zmiażdżonym czosnkiem i skrapiam oliwą z oliwek. Oliwa koniecznie musi być extra virgin.

Do bagietek chce podac maselka, cos w tym stylu

Masełka smakowe(do wyboru)
Podstawa – masło śmietankowe, musi być miękkie.
1. Do masełka dodajesz 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, biały pieprz
2. 3 ząbki czosnku, sól, oregano, bazylia, mięta (odrobina) – świeże zioła
3. posiekana dymka – bardzo drobno, koperek, natka pietruszki, sól,
4. przyprawa do gyrosa, odrobina koncentratu pomidorowego, posiekana dymka, mięta
Wsadzic do lodowki lub zamrazalnika na jakis czas

zastanawiam sie tez nad pieczonymi ziemniakami (niedrogo, ale chyba smacznie )
[ur]https://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=102[/url]
pieczone ziemniaki faszerowane

lub
PŁONĄCY DESER BANANOWY(z przepisu Maklowicza- ja tego nie robie, ale przepis brzmi ciekawie)
• 125 g lub 6-7 łyżek cukru trzcinowego (oczywiście, może być cukier kryształ)
• szczypta cynamonu
• 4 dojrzałe banany
• 1/4 szklanki likieru bananowego
• ½ litra lodów waniliowych lub 0,25 litra bitej śmietany
• 60 g masła
• 1/2 szklanki rumu

Pokrój banany wzdłuż na pół. Rozpuść masło i wrzuć na patelnię cukier trzcinowy. Podsmaż banany z obu stron. Powinny uzyskać lekko brązowawą skórkę.
Dodaj cynamon, rum i likier bananowy. Podpal alkohol na patelni. (Uważaj na firanki.) Kiedy płomień zgaśnie, przełóż banany na talerze i podawaj z lodami lub bitą śmietaną

mam nadzieje, ze nie przerazilam cie zbytnio moim dlugim postem.

pozdrowienia i udanego przyjecia

Dana&Gabi 23.09.03

chica Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

Laminja, oto moj mail- [email][email protected][/email] Z gory serdeczne dzieki, pozdrawiam :-))

Ola (16.10.03)

chica Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

Moj mail: [email][email protected][/email] Z gory dziekuje za zestaw przepisow na Twoje dania i pozdrawiam 🙂

Ola (16.10.03)

joanna-luk Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

dzieki ci wielkie za pomoc. szczegóły jeszcze dogrywam, ale na pewno coś wykorzystam. miałam zamiar robić jakieś nadziewane jajka, tak więc dziękuje za podpowiedź. dam znać jak wypróbuję resztę.
dzięki i pozdr

Joanna mama Mikołaja 🙂

laminja Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

Joanna, trzymamy kciuki, a Ty nam koniecznie wszystko opisz w poniedziałek! pozdrawiamy

Ania i

Szymon

aniaf Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

ja tez poprsze o te przepisy, chciny juz mam za soba ale Wiktoria za 5 tygodni ma roczek wiec czegos potrzebuje
moj email : [email][email protected][/email]
dzieki z gory
PS
a moze masz jakis fajny przepis na tort???

aniaf i Wiktoria (26.11.2003)

jogibabu Dodane ponad rok temu,

Re: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

czy można prosić jeszcze o te przepisy???????
[email][email protected][/email]
robimy chrzciny i mamy ten sam problem…..
a może jakieś sprawdzone dania i pomysły z forum???

Jogi i Piotruś 13.05.2002 + Anulka 17.06.2006
ciepło!
🙂

Edited by jogibabu on 2006/08/22 20:18.

Znasz odpowiedź na pytanie: Chrzciny – ratunku!!!!!!!!!!

Dodaj komentarz

Mam z dzieckiem taki problem
mały nerwusek
Mój siedmiotygodniowy synek ma czasami dziwne napady nerwowe podczas jedzenia.Karmię go tylko piersią,ostatnio zauważyłam,że gdy jest głodny rzuca się jak zwykle na moją pierś i przez chwilkę ciągnie spokojnie ale
Czytaj dalej
Jedno- i dwulatki
bilans wrzesniowych roczniaków :)
no i w końcu wylądowaliśmy tutaj :) Co słychac u wrzesniowych dzieci. My wazymy 10,200 mierzymy 82 cm, mamy 8 zębów i jesteśmy bardzo zainteresowani niszczeniem wszystkiego co nam wpadnie w ręce
Czytaj dalej