Składniki:
1 kostka margaryny
1 i 2/3 szkl. cukru
3 łyżki kakao
6 łyżek wody
6 jaj
1 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do piecz.
20 dkg wiórek kokosowych
Wykonanie:
Roztopić margarynę z wodą, 2/3 szkl. cukru i kakao – masę zagotować.
Po przestudzeniu (żeby było szybciej wkładam garnek do zlewu z zimną wodą), dodać 6 żółtek, zamieszać, dodać mąkę z proszkiem do piecz., zamieszać, dodać pianę z 3 białek. Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć na blachę (lub tortownicę) lub prodiż.
PIANKA KOKOSOWA:
3 białka ubić z 1 szkl. cukru, dodać wiórka kokos. i wyłożyć pianę porcjami na ciasto – można lekko wciskać w ciasto (będzie poprzeplatane jasne z ciemnym).
Piec ok 1 godz. w temp. 180 st.
PYSZNE!
Życzę smacznego!
9 odpowiedzi na pytanie: Ciasto czekoladow – kokosowe, pyszne i proste:-)))
Re: Ciasto czekoladow – kokosowe, pyszne i proste:-)))
dziewczyny ciasto poprostu PYCHA naprawde szybciutko sie robi i jest przepyszne.
Re: Ciasto czekoladow – kokosowe, pyszne i proste:-)))
ale mam chęciora na to ciasto, ale mój Luby nie lubi kakao,hmmm
Re: Ciasto czekoladow – kokosowe, pyszne i proste:-)))
PYCHA! Po prostu pycha! Wlasnie go dzisiaj zrobilam, jak moj synus ucial sobie drzemke.
Ania i Boluś 23.06.2003
Re: Ciasto czekoladow – kokosowe, pyszne i proste:-)))
Ciasto jest na prawdę przepyszne !! Najważniejsze że smakowało mojemu Mężowi a On ogólnie nie lubi plackow i jest bardzo wybredny jeżeli o nie chodzi. Tylko mam jedno pytanie. Na górze zrobiła mi się z kokosu taka twarda skorupka – czy tak ma być czy może za długo go piekłam??
Pozdrawiam
Magda
Re: Ciasto czekoladow – kokosowe, pyszne i proste:-)))
Cześć!
Ciasto zrobiłam jest dobre choć dla mnie trochę za słodka ta kruszonka kokosowa. Myślę, że pod tym kokosem powinno być coś mokrego może dołożyć do masy na ciasto, wiśnie w żelu albo ananasy pokrojone w kostkę do kokosu?
Co o tym sądzicie?
MAMINKA MATEUSZ ( 11 06 03)
Re: Ciasto czekoladow – kokosowe, pyszne i proste:-)))
Ja robiłam je w sobotę dla babci. Szczerze jednak powiem że jak dla mnie żadna rewelacja. Faktycznie masa z wiórkami jest pyszna ale jakoś całość nie było zbyt szokujące – może dlatego ze lubię pichcić ciacha ;o) i robię je często. Ja juz bardziej obstaję przy upieczeniu murzynka – przepis podobny jak ten, tyle tylko że ubijamy wszystkie białka i dodajemy je do ciasta, natomiast ciasto po upieczeniu przekładamy kremem z kaszy manny:
1 szkl kaszy manny
1 litr mleka
1 szkl cukru
1 margaryna
cuk. waniliowy.
Całość gotujemy w garku do zgęstnienia i tym przekładamy ciasto – każde jakie nam pasuje.
Acha, jeśli mamy w domu malakser to po wrzuceniu ostudzonej masy do niego, malakser tak ją rozbije, że wychodzi nam puszsty kremik, podobny do bitej śmietany – nijak nikt nie mógł zgadnąć że to z kaszy manny ;o)
Polecam wypróbować!! Ja tym kremem przekłądam pierniki np i dodaję do niego inne skłądniki, np. orzechy, wiórki etc. co komu pasuje.
Moja babcia wykłada tą masę na herbatniki i przykrywa herbatnikami i po schłodzeniu kroi – też rewelacja. Masa uniwersalna, za to przepyszna ;o)
Pozdrawiam i polecam wypróbować ten kremik!
Davidek 16.10.2003r.
Re: Ciasto czekoladow – kokosowe, pyszne i proste:-)))
No chyba trochę za długo go trzymałaś. Na wierzchu powinna być złota skórka.
Re: Ciasto czekoladow – kokosowe, pyszne i proste:-)))
było pyszne
załapałam sie tylko na dwa kawałki
Re: Ciasto czekoladow – kokosowe, pyszne i proste:-)))
Kruszynko, robiłam krem wg Twojego przepisu i wyszedł mi bardzo rzadki:( dlaczego?
pozdrawiam
Znasz odpowiedź na pytanie: Ciasto czekoladow – kokosowe, pyszne i proste:-)))