Ciasto drożdzowe dla początkujących (i nie tylko)

Super łatwy przepis i co najważniejsze – bez zagniatania.
Podobno wychodzi każdemu i to chyba prawda bo mi wyszło A ciasta piekę baaardzo rzadko.

Wieczorem wlożyć do miski:
1 szklanke mleka
4 jaja
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki margaryny – postruganej
5 dek. drożdży – pokruszonych
Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką.

Rano wsypać:
2 szklanki mąki
zapach (aromat)

Wymieszać i włożyć do cieplego piekarnika – docelowa temp. ok175 stopni. Piec ok. 40 min.

Cisto powinno byc lekko gęste, tzn, nie lejące ale tez nie takie jak tradycyjne drożdzowe. Margaryna nie musi się rozpuścić – moga być grudki.

Można je upiec jako babkę ( z maselkiem pyycha) albo z dodatkami jako placek.

Kama i Tomek(12.02.04)

Znasz odpowiedź na pytanie: Ciasto drożdzowe dla początkujących (i nie tylko)

Dodaj komentarz

Oczekując na dziecko
gorzow wlkp.-czy ktoras z was tu rodzila?
witam, szukam dziewczyn, ktore rodzily lub zamierzaja rodzic w gorzowskim szpitalu. ja mam termin na ten tydzien i chcialam sie co nieco dowiedziec o oddziale, lekarzach poloznych. no i oczywiscie zasiegnac
Czytaj dalej
Wszystko o porodzie
gorzow wlkp-czy ktoras z was tu rodzila?
witam, czy ktoras z was rodzila w gorzowskim szpitalu? ja mam termin na nadchodzacy tydzien i chcialabym wiedziec,jakie macie doswiadczenia z tego szpitala,jakie sa wasze opinie o poloznych, lekarzach, ordynatorze. strasznie
Czytaj dalej