CIASTO MALINOWE – pycha

to ciasto to hit sezonu malinowego. zawsze robi je moja tesciowa ale teraz pokusiłam sie i ja. jest bardzo proste i tak dobre ze znika w kazdej ilosci

potrzeba – na dużą blache

biszkopt – 6 jajej, pół szklaniki cukry, 6 łyzek mąki, 1,5 łyzeczki cukru do pieczenia. aromat
białka ubiłam z cukrem na parze, domiksowalam zółtka i make i proszek. piec w 170 st az sie upiecze 🙂

wkład dwie galaretki rozpuścic w 0.5 litra wody. wsadzić do lodówki i poczekać az zacznie byc gęsta

ubic 0.5 l smietany. bez cukru. ja teraz ubiłam 2×325 i tez sie zcieło.

Bitą smietane miksujemy razem z galaretkami. powstaje rózowa masa. Wrzucamy do tego maliny (ok 1,5 pojemnika)

biszkopt przekrajamy na pół, wlewamy mase, przykrywamy drugą połową. mozna posypac cukrem pudrem….

na 30 min do lodówki.

Mozna robic z mrozonych malin ale wtedy masa bardzo szybko tęzeje. nie trzeba czekać az galaretka sie zsiądzie. mozna zmieszacz taką lekko ostudzona. wtedy te owoce mrozone i szybko trzeba na ciasto i wyrównać.

zrobie na zlot…. jak będziecie grzeczne.

12 odpowiedzi na pytanie: CIASTO MALINOWE – pycha

kiara Dodane ponad rok temu,

czyli coś jak truskawkowa pychotka beamamy, tyle, że z malinami:)

usianka Dodane ponad rok temu,

Zawsze zostawiam czesc masy do wysmarowania na wierzchu, ukladam całe owoce i zalewam na wierzchu jeszcze jedną galaretką 🙂 Robimy wersje z roznymi owocami (ale najlepsze są wersje z z porzeczkami, truskawkami lub malinami). To ulubione ciasto letnie u mnie w domu. Acha, biszkopt zawsze nasączam tak jak na tort (herbatą z cytryną i cukrem).
Biszkopt ubijam normalnie – nie na parze (lenistwo).

kiara Dodane ponad rok temu,

Usia, spróbuj nasączyć woda z cukrem i cytryna – też dobre, a nie barwi ciasta. Jak dodaję owoce z puszki, to nasączam sokiem.

usianka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara:Usia, spróbuj nasączyć woda z cukrem i cytryna – też dobre, a nie barwi ciasta. Jak dodaję owoce z puszki, to nasączam sokiem.

ale mi nei barwi ciasta
probowalam i tej opcji – nie pasuje mi
mam 2 wersje ponczu zaleznieod tego czy biszkopt jasny czy ciemny i inna nie przejdzie 😉 tak samo jak jedynie sluszny aromat do ciast

kiara Dodane ponad rok temu,

🙂
Jaki to aromat?

evikaj Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:to ciasto to hit sezonu malinowego. zawsze robi je moja tesciowa ale teraz pokusiłam sie i ja. jest bardzo proste i tak dobre ze znika w kazdej ilosci

potrzeba – na dużą blache

biszkopt – 6 jajej, pół szklaniki cukry, 6 łyzek mąki, 1,5 łyzeczki cukru do pieczenia. aromat
białka ubiłam z cukrem na parze, domiksowalam zółtka i make i proszek. piec w 170 st az sie upiecze 🙂

wkład dwie galaretki rozpuścic w 0.5 litra wody. wsadzić do lodówki i poczekać az zacznie byc gęsta

ubic 0.5 l smietany. bez cukru. ja teraz ubiłam 2×325 i tez sie zcieło.

Bitą smietane miksujemy razem z galaretkami. powstaje rózowa masa. Wrzucamy do tego maliny (ok 1,5 pojemnika)

biszkopt przekrajamy na pół, wlewamy mase, przykrywamy drugą połową. mozna posypac cukrem pudrem….

na 30 min do lodówki.

Mozna robic z mrozonych malin ale wtedy masa bardzo szybko tęzeje. nie trzeba czekać az galaretka sie zsiądzie. mozna zmieszacz taką lekko ostudzona. wtedy te owoce mrozone i szybko trzeba na ciasto i wyrównać.

zrobie na zlot…. jak będziecie grzeczne.

czy z tą masą zaczekać aż stężeje czy taką płynną wylać na ciasto?

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez evikaj:czy z tą masą zaczekać aż stężeje czy taką płynną wylać na ciasto?

wylac. ona szybko tęzeje. ja nie nasączam bo duzo jest masy do ciasta i jest wilgoć od malin. I nie robimy wierzchniej warsstwy :). tak szybciej 🙂

kiara Dodane ponad rok temu,

Aborko, nie musisz ubijać kremówki – wystarczy, że wlejesz ją do zmiksowanej tężejącej galaretki i chwilkę pomiksujesz:)

usianka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:wylac. ona szybko tęzeje. ja nie nasączam bo duzo jest masy do ciasta i jest wilgoć od malin. I nie robimy wierzchniej warsstwy :). tak szybciej 🙂

dla mnie i tak jest za suchy – nawet pomimo duzej ilosci owocow w masie
najchetniej nasączalabym rowniez zwykly biszkopt z jablkami 😉

Kiara, rumowy (od kilku lat Delecta, bo Oetker cos w swoim aromacie rumowym zmienil i juz cos mi w nim nie pasi ). Do ciast uzywam tylko tego.

aborka Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez kiara:Aborko, nie musisz ubijać kremówki – wystarczy, że wlejesz ją do zmiksowanej tężejącej galaretki i chwilkę pomiksujesz:)

a czy tak nie jest bardziej puszyste? Bo to wychodzi taka pianka.

kiara Dodane ponad rok temu,

Zamieszczone przez aborka:a czy tak nie jest bardziej puszyste? Bo to wychodzi taka pianka.
Wydaje mi się, ze wychodzi identyczne – moja teściowa robiła Twoją metodą. Ja wlejesz śmietankę do galaretki (1 galaretka na 200ml.wody, i 200 ml kremówki) tez wyjdzie pianka.

annn--89 Dodane ponad rok temu,

stosuje ten sam przepis tylko ze w wersji z truskawkami

Znasz odpowiedź na pytanie: CIASTO MALINOWE – pycha

Dodaj komentarz

A-psik: moje dziecko jest uczulone…
Dziewczyny prosze was o pomoc!!
Witam! Jestem mama 17miesiecznego synka Juliana. Nigdy mi nie chorowal zawsze okaz zdrowia pomijajac jakies lekkie przeziebienia. Natomiast teraz w ciagu 3 miesiecy maly przechodzi 3 raz silne zapalenie oskrzeli.Dostawal pulmicort, ventolin i
Czytaj dalej
Wiek przedszkolny
Dziwne zachowanie 3-latki
Witam Serdecznie [B]Potrzebuję Waszej pomocy !!!!![/B] Ten temat był już kiedyś a zainicjował go użytkownik "siennicka9" mimo mojej prośby o pomoc nie dostałem żadnej odpowiedzi dlatego ponawiam temat i o pomoc proszę Was. Moja
Czytaj dalej