Wlasnie zrobilam i jest super, szybkie, latwe i bardzo smaczne
. Polecam.
ciasto marchewkowe
Składniki:
1 i 1/4 szkl. oleju, 4 jaja, 2 szkl. drobno utartej marchewki, 2 szkl. mąki,1,5szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody szczypta soli, orzechy, rodzynki
Sposób przyrządzania:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon( orzechy i rodzynki -jak ktos chce mozna dodaci.
Piec w temp. 180 st., ok. 40 min.
polewa: czubata łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła, 2 łyżeczki zimnej wody
wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto.
A tak ono wyglada po upieczeniu-tylko tyle zostalo)))
Anna i Maksiu 12.01.2003
Strona 2 odpowiedzi na pytanie: ciasto marchewkowe +fotka
pierwszy raz kiedy robiłam,ciasto wyszło wyśmienite takie tłuściutkie i mokre,bo dodałam oleju tyle co w przepisie i marchew miałam soczystą.Za drugim razem miałam resztkę oleju (1 szkl.) marchewkę mało soczystą i wyszło za suche,ale goście zjedli, także na drugi dzień nic nie zostało:)
rewelacyjne ciacho 🙂
A ja wlasnie dzis chcialam zablysnac i dac na forum przepis na ciasto marchewkowe. Wchodze a tu ktos wyciagnal stary watek z dokladnie takim samym przepisem
Ale i tak polecam to ciasto. Jest proste do zrobienia ale bardzo smaczne. Wydaje mi sie, ze wiekszosc malych dzieci wlasnie tego typu ciasta lubi:)
ale że proszek do pieczenia i sodę jednocześnie???
Ja w moim przepisie marchewkowym tez tak mam. Zreszta daje tak samo do innego podobnego ciasta z jabklami.
soda po to zeby nadac “piernikowy “kolor,nie mozna przesadzic z ilością sody bo bedzie gorzkie.jak mam przepis z dodatkiem sody to zawsze daje mniej niz proponuja -juz kiedys zobie zepsułam ciasteczka bo mi sie sypnęło i były obrzydliwe…
W końcu dziś zrobiłam 🙂
Z orzechami, rodzynkami i polewą czekoladową – i od razu mi się zlot przypomniał 😉
Pyszne ciacho i naprawdę bezproblemowe i szybkie 🙂
Widzę fajny przepisik mniam. Na pewno zrobię.
Dzięki 🙂
Asik a w jakiej dużej formie piekłaś? keksówka?, bo mam ochotę i chyba dzisiaj upiekę 🙂
Nie w takiej dużej prostokątnej
Nie wiem jakie ona ma wymiary? 25×30
kumam (nie kojarzyć z wątkiem o żabie :D) czyli pewnie ze 2 keksówki by wyszły 🙂
dzięki 🙂
kurcze ja zawsze chciałam spróbować takie ciasto…. i od dłuższego czasu noszę się z zamiarem jego zrobienia, ale jakoś nie mogę się zebrać. To chyba przez to że nigdy go nie jadłam i wydaje mi się trochę abstrakcyjne.
Jeśli mogę porównać to dla mnie to ciasto smakuje podobnie jak babka 🙂 może to ci ulatwi podjecie decyzji o upieczeniu go 🙂
zrobiłam pierwszy raz w życiu w weekend i smakowało wszystkim, zwł. dzieciakom 🙂
Zrobilam- upieklam 🙂 ale wyszedl mi zakalec, w smaku bardzo dobre, nawet mała zajada się i mówi,że pycha ale czemu opadło ciasto i zrobil się zakalec 🙁 brrrrr
a z jakiego przepisu robiłaś? chyba się jednak skusze bo marchewki mam ostatnio pod dostatkiem ;D
Długo zwlekałam z upieczeniem !Dzisiaj upiekłam urosło super !Smakuje również super zwłaszcza ciepłe bo u nas dlugo nie postoi (niestety) Na święta również upiekę!!
dziewczyny, a próbowałyście to ciasto przełożyć jakąś masą?
Gdzieś czytałam, że jest super masa z serka mascarpone, ale nie mogę znależć tego przepisu
z przepisu z tego wątku 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto marchewkowe +fotka