ciasto na pierogi poproszę:)

macie jakis przepis? jakie proporcje? bo zawsze jak robie to albo za twarde albo sie rozlatuja…. a za kazdym razem robie tak samo poratujcie jakimś sprawdzonym przepisem na ciasto…

17 odpowiedzi na pytanie: ciasto na pierogi poproszę:)

  1. proporcji na pierogi chyba nie da spisac – atosunek ilosci wody do ilosci maki zalezy od wilgotnosci tej drugiej
    robie na oko wg przepisu odzinnego, ktory mniej wiecej brzmi tak:
    gorka maki na stolnicy, szczypta soli
    dodawac cienkim strumyczkiem wrzatek
    i wyrabiac
    wyrabiac wyrabiac
    casto ma byc sprezyste i rozciagliwe

    • Zamieszczone przez Marta
      macie jakis przepis? jakie proporcje? bo zawsze jak robie to albo za twarde albo sie rozlatuja…. a za kazdym razem robie tak samo poratujcie jakimś sprawdzonym przepisem na ciasto…

      Mąka, olej, ciepła woda i odrobina soli. Wyrabiać aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Fajnie się skleja, ładnie wałkuje, nie wychodzi twarde.

      • ja do tego wszystkiego daję całe jajko i zawsze mam super ciasto

        • Zamieszczone przez goloneczka
          ja do tego wszystkiego daję całe jajko i zawsze mam super ciasto

          jak z jajkiem to bez wrzątku…i tez jest dobre.

          • Ja daje na oko- maka, jajko, ciepla woda, sol pieprz, i wyrabiam w malakserze 🙂

            • Polecam jednak bez jajka – ciasto miększe i elastyczniejsze, wiem, bo wypróbowałam obie wersje 😀

              Wyrabiam zawsze w misce, sypię mąkę, kapkę oleju, woda – wrzątek nie może być, bo mąka się zaparza – tylko taka mocno ciepła woda, żeby palec można było włożyć i się nie ugotował 😀
              Wyrabiam w tej misce i potem siup na stolnicę, znów wyrabiam podsypując mąką – takie ciasto jest super

              Proporcji nie podam bo jest tak jak Kantalupa pisze.

              • zrobilam te pierogi… wode dalam cieplejsza niz wzykle i jedno jajko… no lepsze wyszly niz zazwyczaj ale to jeszcze nie to… ale trening czyni mistrza…
                nastepnym razem wyjda lepsze… a jaki farsz dajecie zazwyczaj?

                • Zamieszczone przez kantalupa
                  proporcji na pierogi chyba nie da spisac – atosunek ilosci wody do ilosci maki zalezy od wilgotnosci tej drugiej
                  robie na oko wg przepisu odzinnego, ktory mniej wiecej brzmi tak:
                  gorka maki na stolnicy, szczypta soli
                  dodawac cienkim strumyczkiem wrzatek
                  i wyrabiac
                  wyrabiac wyrabiac
                  casto ma byc sprezyste i rozciagliwe

                  Robię tak samo są miękkie i pyszne

                  • Bez jajka bo jak mówi moja mama z jakiem są twarde

                    • Zamieszczone przez Marta
                      zrobilam te pierogi… wode dalam cieplejsza niz wzykle i jedno jajko… no lepsze wyszly niz zazwyczaj ale to jeszcze nie to… ale trening czyni mistrza…
                      nastepnym razem wyjda lepsze… a jaki farsz dajecie zazwyczaj?

                      ja też bez jajka robię, Marta może ty za mocno ugniatasz i dlatego twarde ciasto
                      Robię z mięsem, z ziemniakami i twarogiem, z kaszą gryczaną i twarogiem, z samą kaszą gryczaną, z samym twarogiem, z truskawkami,jagodami -jak sezon, i to chyba wsio

                      • ja robie jak kantalupa

                        z jajkiem twardsze

                        • Zamieszczone przez renata-fx
                          ja też bez jajka robię, Marta może ty za mocno ugniatasz i dlatego twarde ciasto
                          Robię z mięsem, z ziemniakami i twarogiem, z kaszą gryczaną i twarogiem, z samą kaszą gryczaną, z samym twarogiem, z truskawkami,jagodami -jak sezon, i to chyba wsio

                          za mocno?no ugniatam tak zeby sie wyrobilo dobrze… moze i za mozcno… a jak to zrobic nie za mocno?

                          • Zamieszczone przez Marta
                            za mocno?no ugniatam tak zeby sie wyrobilo dobrze… moze i za mozcno… a jak to zrobic nie za mocno?

                            Samo ugniatanie to chyba nie szkodzi
                            Tylko, że podczas ugniatania/wyrabiania mąkę się podsypuje, a im więcej mąki tym twardsze.

                            • Zamieszczone przez Marta
                              za mocno?no ugniatam tak zeby sie wyrobilo dobrze… moze i za mozcno… a jak to zrobic nie za mocno?

                              Moja babcia jak uczyła mnie wyrabiać ciasto to mówiła “pomyśl,że w tej bryłce ciasta w środku jest jajko, tak ugniataj żeby nie pękło”.
                              Po prostu nie uciskaj zbyt mocno, wyrabiaj delikatnie. Ćwiczenie czyni mistrza:)- powodzenia.

                              • Zamieszczone przez beamama
                                Samo ugniatanie to chyba nie szkodzi
                                Tylko, że podczas ugniatania/wyrabiania mąkę się podsypuje, a im więcej mąki tym twardsze.

                                Beatko,jak moja bratowa latem zrobiła pierogi z jagodami to można było nimi pustaki rozbijać- tak ciasto zagniotła

                                • Zamieszczone przez renata-fx
                                  Beatko,jak moja bratowa latem zrobiła pierogi z jagodami to można było nimi pustaki rozbijać- tak ciasto zagniotła

                                  • ja jakis czas temu ze sliwkami zrobilam… gdyby nie te sliwki to by sie tego przelknac nie dalo, ale ze sliweczki pyszne byly to i pierogi sie jakies lepsze wydawaly… to nic ze twarde

                                    Znasz odpowiedź na pytanie: ciasto na pierogi poproszę:)

                                    Dodaj komentarz

                                    Angina u dwulatka

                                    Mój Synek ma 2 lata i 2 miesiące. Od miesiąca kaszlał i smarkał a od środy dostał gorączki (w okolicach +/- 39) W tym samym dniu zaczął gorączkować mąż –...

                                    Czytaj dalej →

                                    Mozarella w ciąży

                                    Dzisiaj naszła mnie ochota na mozarellę. I tu mam wątpliwości – czy w ciąży można jeść mozzarellę?? Na opakowaniu nie ma ani słowa na temat pasteryzacji.

                                    Czytaj dalej →

                                    Ile kosztuje żłobek?

                                    Dziewczyny! Ile płacicie miesięcznie za żłobek? Ponoć ma być dofinansowany z gminy, a nam przyszło zapłacić 292 zł bodajże. Nie wiem tylko czy to z rytmiką i innymi. Czy tylko...

                                    Czytaj dalej →

                                    Dziewczyny po cc – dreny

                                    Dziewczyny, czy któraś z Was miała zakładany dren w czasie cesarki? Zazwyczaj dreny zdejmują na drugi dzień i ma on na celu oczyszczenie rany. Proszę dajcie znać, jeśli któraś miała...

                                    Czytaj dalej →

                                    Meskie imie miedzynarodowe.

                                    Kochane mamuśki lub oczekujące. Poszukuję imienia dla chłopca zdecydowanie męskiego. Sama zastanawiam się nad Wiktorem albo Stefanem, ale mój mąż jest jeszcze niezdecydowany. Może coś poradzicie? Dodam, ze musi to...

                                    Czytaj dalej →

                                    Wielotorbielowatość nerek

                                    W 28 tygodniu ciąży zdiagnozowano u mojej córeczki wielotorbielowatość nerek – zespół Pottera II. Mój ginekolog skierował mnie do szpitala. W białostockim szpitalu po usg powiedziano mi, że muszę jechać...

                                    Czytaj dalej →

                                    Ruchome kolano

                                    Zgłaszam się do was z zapytaniem o tytułowe ruchome kolano. Brzmi groźnie i tak też wygląda. dzieciak ma 11 miesięcy i czasami jego kolano wyskakuje z orbity wygląda to troche...

                                    Czytaj dalej →
                                    Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
                                    Logo
                                    Enable registration in settings - general